Regizorul franco-polonez Roman Polanski, eliberat luni dupa ce Elvetia a refuzat sa-l extradeze in SUA, ramane sub incidenta ordinului international de urmarire pentru extradare (alerta rosie) lansat de SUA prin Interpol, potrivit presei internationale.

Astfel, regizorul ar putea fi retinut daca va calatori in tari care au semnat un acord de extradare cu SUA. Polanski este in siguranta insa in Franta, Polonia si Elvetia - are cetatenie franceza si poloneza, iar Elvetia a decis luni sa refuze exradarea sa. Desi majoritatea tarilor europene au semnat tratate cu SUA, autoritatile din Germania si Austria au anuntat marti ca cineastul poate calatori in aceste tari fara probleme. Alerta rosie este transmisa de Interpol in 188 de state membre carora le cere arestarea si extradarea suspectilor, conform NewsIn.

Locul in care se afla Polanski in prezent este tinut secret. Presa elvetiana a raportat luni ca acesta a parasit cabana din Gstaad unde a petrecut opt luni in arest la domiciliu. Avocatul regizorului nu a vrut sa confirme daca acesta s-a intors in Franta, sau se afla in continuare in Elvetia.


Ministrul elvetian al Justitiei a anuntat luni eliberarea lui Polanski si refuzarea cererii de extradare a SUA din cauza ca autoritatile americane nu au adus argumente convingatoare pentru extradarea acestuia.

Autoritatile americane, dezamagite de decizia Elvetiei de a refuza extradarea regizorului franco-polonez Roman Polanski, vor incerca in continuare sa obtina arestarea si extradarea realizatorului, potrivit purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat al SUA. Autoritatile elvetiene si-au fundamentat decizia de a refuza extradarea pe faptul ca SUA au refuzat sa transmita transcripturile unei marturii secrete a procurorului care s-a ocupat de cazul lui Polanski in 1977.


Marturiile acestuia ar fi putut demonstra ca Polanski isi ispasise deja pedeapsa prin cele 42 de zile petrecute in inchisoare pentru evaluare psihiatrica.
Citeste si:
Cele mai deocheate legi adoptate vreodată în lume
Cele mai deocheate legi...

Polanski este acuzat ca a violat o minora de 13 ani in 1977, dupa ce a drogat-o. A pledat vinovat si a fost condamnat de un judecator din Los Angeles la 90 de zile de inchisoare pentru evaluare psihiatrica. Polanski a fost eliberat dupa 42 de zile de un evaluator care l-a declarat sanatos mental si care a concluzionat ca este foate putin probabil ca regizorul sa mai comita astfel de fapte.

Regizorul a fost arestat in septembrie 2009 la Zurich, a fost inchis timp de doua luni, iar apoi justitia elvetiana a decis plasarea acestuia in arest la domiciliu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.