Deciziile juriului Festivalului de Film de la Cannes, in special cea de acordare a marelui premiu peliculei thailandezlui Apichatpong Weerasethakul, au fost criticate, luni de presa europeana.

Concluzia unanima a presei europene este ca Festivalul de la Cannes de anul acesta s-a incheiat cu o decizie discutabila si cu prea putine pelicule remarcabile, prea putini actori cunoscuti prezenti in competitie. [Cannes 2010: Cine s-a intors acasa cu un premiu?]

Pelicula "Lung Boonmee raluek chat" ("Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives") este considerata de cotidianul francez Le Figaro o lenta analiza a reincarnarii, "plictisitoare, de neinteles si halucinanta".

Cotidianul italian Corriere della Serra considera ca fiind de neiertat faptul ca juriul de la Cannes, prezidat de Tim Burton, a omis pelicula "Another Year" a favoritului Mike Leigh.

Pelicula castigatoare a Palme d'Or-ului nu este insa criticata de cotidianul britanic The Guardian, care o califica drept "seducatoare, misterioasa si ciudata, intr-un fel distinctiv", concluzionand ca festivalul de anul acesta a marcat un triumf al politicii asupra artei.

Pelicula este povestea conversatiei intre Boonmee, grav bolnav, care se pregateste de moarte, cu fantoma sotiei sale si cu spiritul fiului sau.

Tim Burton a declarat ca l-a ales pe Weerasethakul, care risca sa nu poata ajunge la Cannes din cauza problemelor din Thailanda, pentru ca regizorul s-a indepartat de cinematografia comerciala, subliniind ca festivalul se mandreste ca poate descoperi pelicule care altfel ar avea mari dificultati in a ajunge la public. [Cannes 2010, criticat pentru lipsa peliculelor remarcabile]

"Lumea este din ce in ce mai putina iar peliculele s-au occident-alizat sau hollywood-izat, iar aceasta este o pelicula pe care am simtit ca o privesc dintr-o alta tara, dintr-o alta perspectiva", a declarat Burton.

Castigatorul celui de-al doilea premiu ca importanta de la Cannes, "Des dieux et des hommes" al cineastului francez Xavier Beauvois, s-a dovedit a fi popular intre critici si jurnalisti, care nu au comentat decizia juriului in acest caz.

Citeste si:
"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", din 16 decembrie pe DVD
"Autobiografia lui Nicolae...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.