Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", de Andrei Ujica, va fi disponibil pe DVD incepand din 16 decembrie, lansarea materialului si cei 25 de ani de la Revolutia din 1989 fiind marcate, intre 17 si 20 decembrie, printr-o serie de proiectii ale lungmetrajului in Capitala.

La 25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, Icon Production lanseaza pe DVD unul dintre cele mai premiate documentare romanesti din toate timpurile, "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", de Andrei Ujica, "un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rand trebuie sa il vada", dupa cum scria publicatia Washington Post.

Productia a avut premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Cannes 2010, fiind lansata in cinematografele din Romania in toamna aceluiasi an, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

Decupat din peste 1.000 de ore de imagini de la Arhiva Nationala de Filme si Televiziunea Romana, filmul acopera 25 de ani din viata lui Nicolae Ceausescu, de la instalarea sa la putere, in 1965, pana la prabusirea din 1989.

"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" incheie o trilogie despre comunism din care fac parte "Videograme dintr-o revolutie", realizata de Andrei Ujica, in colaborare cu Harun Farocki (1992), si "Out of the Present" (1995).

Filmul artistic de montaj a avut parte de o proiectie speciala la Cannes 2010 si de cronici excelente in toate marile publicatii ale lumii. Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" este un eseu despre grandoarea si absurditatea puterii, care demonstreaza ca imaginile de propaganda contin in ele insele si propria contradictie.

Premisa lui Andrei Ujica este provocatoare: "La urma urmei, dictatorul nu e decat un artist care are posibilitatea sa-si puna integral in practica egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic daca el se cheama Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceausescu".

Din echipa filmului mai fac parte, pe langa regizorul Andrei Ujica, Velvet Moraru (producator), Dana Bunescu (montaj si sound-design), Vivi Dragan Vasile (consultant vizual), Roberta Raduca (colorist) si Titus Muntean (cercetare materiale de arhiva).

Citeste si:
Adevărata cauză a morții lui Ion Dolănescu
Adevărata cauză a morții lui...

"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", inclusa de publicatia New York Times printre cele mai bune 20 de filme ale anului 2011, a fost realizata de Icon Production, in asociere cu Televiziunea Romana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC) si cu participarea The Media Partnership, Fundatia Arte Vizuale si HFG/ ZKM Filminstitut.

DVD-ul "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" contine subtitluri in franceza si engleza. Acesta este insotit si de o brosura cu minibiografiile tuturor personajelor care apar in documentar. Printre cele 127 de figuri se regasesc si Gerald Ford, Jimmy Carter, Richard Nixon, printul Charles, liderul nord-coreean Kim Il-Sung si Mao Zedong.

DVD-ul va fi disponibil din 16 decembrie in reteaua librariilor Carturesti, Humanitas, Librarium, dar si la Libraria Engleza "Anthony Frost" din Capitala.

Citeste si:
Marcel Iures: "Filmul Octav are un destin frumos"
Marcel Iures: "Filmul Octav...

De asemenea, odata cu lansarea DVD-ului, dar si pentru a marca cei 25 de ani de la Revolutia din 1989, Icon Production va realiza, saptamana viitoare, o serie de proiectii ale filmului semnat de Andrei Ujica. Acestea vor avea loc pe 17 si 19 decembrie, de la ora 18.30, la Cinemateca Union din Capitala, si pe 20 decembrie, de la ora 20.30, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman de la Muzeul Taranului Roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.