Ajunse la editia cu numarul 82, premiile Oscar, cele mai importante distinctii acordate in cinematografie, care deschid usa, atat pentru actori, cat si pentru regizori, catre onorarii mai mari si catre statutul de legenda a filmului mondial, se desfasoara in 2010 sub semnul schimbarii.
2010 aduce schimbari in procesul de votare pentru alegerea celui mai bun film

Pentru editia 2010 a premiilor Academiei Americane de Film, organizatorii au facut o serie de schimbari, poate cea mai importanta fiind cea legata de categoria Cea mai buna pelicula, unde anul acesta sunt nominalizate zece filme, nu cinci cum au fost din 1945 pana in 2009, potrivit NewsIn.

Academia Americana de Film a schimbat de asemenea sistemul de votare pentru alegerea celui mai bun film al anului, inlocuind procesul de vot simplu, prin care fiecare membru alegea o singura pelicula dintre cele nominalizate, cu un proces de votare preferentiala, votantii alcatuind o ierarhie a tuturor celor zece filme nominalizate, pe o scara de la 1 la 10. Schimbarea modalitatii de votare nu a fost primita insa cu bratele deschise, multi reprezentanti ai industriei cinematografice considerand ca noul proces favorizeaza peliculele populare.

Pentru stabilirea filmului castigator, PricewaterhouseCoopers va contabiliza, in primul rand, numarul de locuri I obtinute de fiecare film in parte. Daca unul dintre filme obtine mai mult de 50% dintre voturile pentru locul I, el va fi automat declarat castigator. Daca niciun film nu va obtine majoritatea, peliculele nominalizate vor fi eliminate progresiv, in functie de numarul de nominalizari pentru locul I obtinute. Cand un film este eliminat dintr-un clasament in care fusese desemnat lider, pelicula clasata pe locul al doilea in acel grup de voturi va trece pe locul intai, astfel ca se va face o noua numaratoarea a voturilor pentru prima pozitie. Eliminarile si renumararea vor continua pana cand va ramane un singur film, care va fi declarat castigator.

Sistemul de votare pentru celelalte categorii ale premiilor Oscar va ramane in continuare acelasi, bazat pe vot unic, in care nominalizatul care are cele mai multe voturi primeste trofeul.


Castigatorii nu au voie sa planga pe scena

Organizatorii au lucrat anul acesta si la schimbarea imaginii ceremoniei de decernare a Oscarurilor, stabilind o serie de recomandari pentru viitorii castigatori. Astfel, Academia Americana de Film a recomandat nominalizatilor de anul acesta ca, in cazul in care castiga mult ravnita statueta, sa tina un discurs de cel mult 45 de secunde si sa nu planga pe scena, in incercarea de elimina discursurile lungi, insotite de lacrimi, in care sunt aduse multumiri unei liste interminabile de regizori, colegi, prieteni si membri ai familiei. Castigatorii vor putea tine un al doilea discurs, fara restrictii de timp, in spatele scenei, unde va fi pregatita o camera de luat vederi speciala, numita "camera de multumiri".
?ncepand din 2010 castigatorii vor pleca acasa cu o statueta pe care le va fi inscriptionat numele. Pana acum, castigatorii primeau statueta, pe care era gravat un cod, iar dupa un timp erau nevoiti sa aduca statuetele inapoi organizatorilor pentru a le fi scris numele. Compania care realizeaza statuetele, R.S. Owens, a realizat anul acesta in avans 197 de placute cu numele tuturor nominalizatilor, urmand ca imediat dupa ceremonie, la balul traditional organizat de Academia de Film, acestea sa fie atasate statuetelor. Fiecare placuta include numele, categoria, titlul peliculei si anul.

Peste 80 de ani de istorie

Premiile Oscar sunt acordate, din 1929 pana in prezent, de catre Academia Americana de Film. Aceasta a luat fiinta pe 11 mai 1927, ca organizatie profesionala dedicata avansarii artei si tehnologiilor de producere a filmelor, sub conducerea lui Douglas Fairbanks. In prezent, colegiului electoral al academiei numara 5.810 membri, impartiti pe domenii de activitate (actorie, regie, machiaj, imagine, etc.), cea mai numeroasa categorie fiind cea care ii desemneaza pe actori, respectiv 1.250 de specialisti. Procedura de votare are loc prin corespondenta si se desfasoara pe parcursul a doua etape. In prima faza, membrii academiei stabilesc lista nominalizarilor la fiecare categorie in parte, iar apoi, tot prin vot, se aleg castigatorii.

La prima editie a premiilor Academiei Americane de Film, desfasurata la Roosevelt Hotel de la Hollywood (Los Angeles), cele mai apreciate productii au fost filmele mute "Wings" si "Sunrise", distinse cu premiul pentru "Pelicula remarcabila", respectiv "Pelicula artistica unica". Tot atunci, studiourile Warner Bros. au fost recompensate pentru ajutorul dat la revolutionarea industriei prin populara pelicula cu sunet "The Jazz Singer". La a doua editie, desfasurata in 1930, s-a acordat, pentru prima oara, o statueta, simbolizand Premiul de Merit al Academiei, care a primit apoi denumirea de Oscar. Mary Pickford a fost prima castigatoare a statuetei pentru cea mai buna actrita, datorita prestatiei din filmul "Coquette".

In prezent, trofeul la care ravneste orice cineast este inalt de 33 de centimetri si cantareste 3,85 kilograme. Statuetele sunt realizate din britanium, un aliaj de cositor-cupru-antimoniu, si sunt placate cu nichel, cupru, argint si aur de 24 de karate. Costul de productie este de aproximativ 18.000 de dolari pentru fiecare statueta. La baza, aceasta are gravat un numar de serie, iar pe o placuta este scris textul "Statueta nu poate fi vanduta, transmisa sau transferata fara a fi, anterior, oferita academiei".

Organizatorii au dreptul de preemptiune, prin contract, pentru suma de 10 dolari. ?n timpul celui de-al doilea razboi mondial, din cauza crizei de metale si a fondurilor reduse, premiile au fost realizate din ipsos pictat. In istoria de peste 80 de ani a Oscarurilor au fost decernate, in total, aproape 2.740 trofee.

Katherine Hepburn detine recordul Oscarurilor

Prima ceremonie televizata a avut loc in 1953, cand gazda a fost actorul britanic de comedie Bob Hope, cel care, de altfel, a prezentat de cele mai multe ori decernarea premiilor, la 19 editii.

Cele mai multe premii Oscar individuale, patru la numar, au fost castigate de actrita Katherine Hepburn si de regizorul John Ford.
Ei sunt urmati in acest clasament de Jack Nicholson, cu trei premii, care, aflandu-se inca in activitate, poate sa doboare, teoretic, recordul detinut de Hepburn si Ford.

Printre cei cu doua Oscar-uri primite se numara Bette Davis, Meryl Streep (nominalizata si anul acesta), Sally Field, Spencer Tracy, Gary Cooper, Robert De Niro, Dustin Hoffman, Daniel Day Lewis, Tom Hanks si Marlon Brando. In semn de protest impotriva imperialismului si a rasismului, ultimul dintre ei a refuzat, in 1973, cea de-a doua distinctie, acordata pentru rolul din "The Godfather".

Cel mai tanar castigator al unui Oscar a fost actrita Tatum O'Neal,
care, in 1973, la varsta de 10 ani, a impresionat juriul prin rolul din "Paper Moon". Cei mai varstnici actori distinsi cu premiile Academiei Americane de Film au fost Henry Fonda, in 1982 , atunci in varsta de 76 de ani, pentru rolul din "On Golden Pond", si Jessica Tandy, in 1990, la varsta de 80 de ani, pentru prestatia din "Driving Miss Daisy".

In 2009, marele castigator la gala Oscar a fost "Slumdog Millionaire"
, care, pe langa premiul categoriei Cel mai bun film al anului, si-a adjudecat si trofeele pentru cel mai bun scenariu adaptat, cea mai buna imagine, cel mai bun sunet, cel mai bun montaj, cea mai buna coloana sonora, cea mai buna melodie originala si cea mai buna regie (Danny Boyle).

Filmul romanesc - premiat la festivaluri, inexistent la Oscaruri

Cinematografia romaneasca nu a inregistrat niciun succes la Oscar. Mai mult, filmele autohtone nu au ajuns nici macar pe lista nominalizarilor, in ciuda premiilor, nu putine, castigate la festivaluri internationale.

Cel mai aproape de o nominalizare a fost actrita Maia Morgenstern, creditata multa vreme cu sanse reale de a intra in cursa pentru Oscarul acordat celui mai bun rol secundar feminin, datorita prestatiei din "The Passion of the Christ", film regizat de Mel Gibson in 2004. ?n cele din urma, insa, Morgenstern nu a fost inclusa pe lista nominalizarilor si a ratat, astfel, prezenta la ceremonia din 2005.

Cele mai premiate filme romanesti ale ultimilor ani, "Politist, adjectiv", "Moartea domnului Lazarescu" si "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", semnate de Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu si, respectiv, Cristian Mungiu, nu au atras, nici ele, atentia membrilor Academiei Americane. Iar asta in ciuda recunoasterii internationale de care s-au bucurat peliculele la festivaluri printre care si prestigiosul Cannes.

Pentru Oscarurile din 2010, propunerea Centrului National al Cinematografiei la categoria Cel mai bun film strain a fost pelicula "Politist, adjectiv", regizata de Corneliu Porumboiu, insa nici aceasta productie nu a intrat pe lista nominalizarilor.

Gala 2010, in direct la HBO Romania

In acest an, gala de decernare a premiilor Oscar, ajunsa la cea de-a 82-a editie, va avea loc pe 7 martie, la Teatrul Kodak din Los Angeles, o sala cu 3.400 de locuri. Festivitatea va fi transmisa in direct, in versiune originala nedublata, de HBO Romania, pe 8 martie, la ora 3.00.
Gazdele galei de anul acesta vor fi actorii americani Alec Baldwin si Steve Martin. Desi la ceremonia de duminica vor fi decernate premii la 24 de categorii, Academia are pregatite 50, pentru eventualitatea in care fiecare categorie va avea mai mult de un castigator.

Pelicula "The Hurt Locker" este principala favorita la Premiile Oscar 2010, cu noua nominalizari, la fel ca pelicula SF "Avatar", care insa nu este creditata cu sanse la fel de mari. Celelalte opt filme nominalizate la aceasta categorie sunt "The Blind Side", "District 9", "An Education", "Inglourious Basterds", "Precious", "A Serious Man", "Up" si "Up in the Air".

La categoriile Cel mai bun actor si Cea mai buna actrita, favoriti se anunta actrita Sandra Bullock, pentru rolul din drama "The Blind Side" si colegul ei de breasla Jeff Bridges, pentru prestatia din "Crazy Heart", potrivit cotelor afisate de principalele case de pariuri internationale.

Kathryn Bigelow, regizorul peliculei "The Hurt Locker", are mari sanse sa intre in istorie ca fiind prima femeie distinsa la Premiile Academiei Americane cu premiul pentru Cel mai bun regizor. Doar patru femei au fost nominalizate de-a lungul timpului la categoria Cel mai bun regizor a premiilor Oscar, ajunse anul acesta la cea de-a 82-a editie: Kathryn Bigelow, Lina Wertmuller pentru pelicula "Seven Beauties", in 1976, Jane Champion pentru "The Piano", in 1992 si Sofia Coppola pentru filmul "Lost in Translation", in 2003.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.