Intr-o istorie in acelasi timp brutala si de o tandrete deconcertanta, Pablo Tusset isi poarta cititorii pe caraile pline de riscuri ale realitatii, in care aluziile culturale isi afla noi semnificatii.
Ascunzand intr-o drama politista un roman de dragoste si o fabula despre Bine si Rau, In numele porcului devine o noua izgonire din Paradis: drumul lui Tomás, supravietuitorul din acest roman, porneste de la o Madona cu chip suav si sfarseste in viziunile din Infernul imaginat de Hieronymus Bosch, in care Raul este plin de trufie, se arata in toata splendoarea sa abjecta si isi cere tribut. Singura capabila sa il infrunte este iubirea, dar si ea, la randul ei, se dovedeste neputincioasa in fata hazardului nepasator.

Ultimul caz al comisarului Pujol, aflat in pragul pensionarii, depaseste pana si imaginatia unui politist cu experienta, obisnuit cu ororile: intr-un ciudat sat de munte catalan este gasit cadavrul mutilat al unei femei. Dar mutilarea respecta, cu o minutie perversa, regulile transarii animalelor din abatorul in jurul caruia graviteaza viata satenilor, iar intre buzele victimei exista un bilet cu un mesaj lugubru: IN NUMELE PORCULUI. Aproape toti barbatii din Horlá devin suspecti, asa ca, pentru politie, ancheta nu poate fi solutionata decat prin infiltrarea unui detectiv sub acoperire. Acesta este Tomás (sau T), care, cu inima franta dupa o idila nefericita la New York, se ofera voluntar. Comisarul Pujol nu banuieste insa ce se ascunde in spatele dezamagirilor din dragoste si a singuratatii lui T, asa cum acesta din urma nu stie ca in satucul Horlá, a carui izolare este cel mai bun camuflaj pentru o galerie de personaje de un pitoresc inselator, destinul ii rezerva cea mai grea alegere a vietii lui.

Desi s-a nascut la Barcelona, in 1965, Pablo Tusset isi scrie cartile in castiliana, aceasta fiind limba in care, dupa spusele lui, gandeste. De altfel, numele real al autorului este David Homedes Cameo, insa pseudonimul si l-a ales imbinand prenumele Pablo, tipic castilian, cu numele Tusset, tipic catalan.

In anul 2000 publica Lo mejor que le puede pasar a un cruasán, o comedie hilara avand ca personaj central un barbat de treizeci de ani dezabuzat din Barcelona care trebuie sa-si gaseasca fratele disparut, distinsa in 2001cu premiul Tigre Juan (care se acorda anual celui mai bun roman de limba castiliana publicat in Spania). Romanul se bucura de un succes imens, fiind tradus in numeroase limbi si ecranizat in anul 2003 de regizorul spaniol Paco Mir, cu Pablo Carbonell in rolul principal.

In 2006 vede lumina tiparului cel de-al doilea roman al lui Tusset, In numele porcului (En el nombre del cerdo), care confirma talentul plurivalent al autorului. Intr-o formula literara complet diferita, Tusset etaleaza aici un umor negru exploziv. In 2009 ii apare romanul Sakamura, Corrales y los muertos rientes, o satira spumoasa care ii vizeaza mai cu seama pe politicienii din Spania de astazi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.