Primavara a venit cu un nou proiect din ciclul Secante - celuloid, portative si masti, care - surprinzator - nu incearca sa va scoata din case ci dimpotriva, va provoaca la inca o aventura alb-negru in camera clar-obscura a salii de proiectie/concert/teatru.
Ansamblul Einuiea si Claudu Lobont vor incerca, prin armonii sonore si combinatii timbrale, sa ne spuna trei povesti enigmatice si bizare, avand ca protagonisti trei personaje emblematice, pe cat de reale in consistenta lor istorica, pe atat de fantastice ca sursa de inspiratie pentru artisti (compozitori, regizori, scriitori...): califul Harun-al-Rasid, tarul Ivan cel Groaznic si Jack Spintecatorul.

Ei sunt personajele principale din galeria-panoptic-muzeu gen Madame Toussaint, dar si din cele trei scheciuri (atat de eterogene ca atmosfera si intindere) ale peliculei Cabinetul figurilor de ceara, realizata in Germania anului 1924 de catre Paul Leni (regizor si scenograf), Leo Birinski (producator si regizor) si Henrik Galeen (scenarist al atator filme din expresionismul german, printre care Nosferatu si Faust).

Salman Rushdie (in romanul Harun si Marea de Povesti) si Serghei Eisenstein (in epopeea cinematografica Ivan cel Groaznic) se numara printre creatorii care s-au lasat fascinati de primii doi dintre cei trei eroi ai filmului. Fragmentele literare extrase si adaptate din operele lor, ca si savoarea unica a replicilor (imprumutate in traducerea unor inserturi) din biletul de amor al lui Rica Venturiano din Noaptea furtunoasa a lui Caragiale vin sa potenteze si sa amplifice naratiunea incarcata de tradari si amor, de umbre si dedublari, de tensiune sau umor.

Asadar, spectacolul cu Das Wachsfigurenkabinett va asteapta intr-o noua aventura in zona interferentelor si simbiozelor culturale.

  • Cabinetul figurilor de ceara - trei povestiri fantastice in imagini miscate, cu acompaniament live si decupaje literare
  • Proiectia filmului Das Wachsfigurenkabinett (Germania, 1924), regia Paul Leni
  • Muzica originala: ansamblul Einuiea si Claudiu Lobont: (Calin Torsan - flaute drept sopran, clarinet, trompeta, Silviu Fologea - chitara electroacustica, George Turliu - saz, kazoo, voce, Juan-Carlos Negretti - darbuka, bongos, percutii, Olivia Iancu, Claudiu Lobont - chitara, Crenguta Hariton - actrita (Teatrul Nottara). Inserturi narative sunt din romanul Harun si Marea de Povesti de Salman Rushdie si din scenariul filmului Ivan cel Groaznic de Serghei Eisenstein.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.