Regizorul Costa-Gavras, venit in Romania pentru a prezenta ultimul sau film, "Paradis in Vest“, a povestit in exclusivitate pentru Cotidianul de ce imigrantii ajung virgini in Occident, de ce nationalitate erau romii din lungmetrajul sau si cum s-a apropiat de ei intr-atat pentru a milita pentru cauza lor.

Costa (Constantinos) Gavras s-a nascut in 1933 intr-o familie saraca in satul Loutra Iraias din Grecia. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, intreaga familie s-a mutat la Atena.

Tatal sau, membru al aripii stangi a Rezistentei grecesti, a fost inchis dupa razboi pe motiv ca e comunist. Din aceasta pricina, tanarul Constantin nu a putut urma facultatea si nici nu a putut emigra in America. In 1951 paraseste Grecia natala si pleaca in Franta, unde se inscrie la Facultatea de Drept la care renunta in 1956 pentru a se inscrie la Scoala Nationala de Film.

Ca regizor a excelat in filme politice precum „Z“, care a primit si Oscar pentru film strain, „Stare de asediu“, "Disparutul“, "Cutia muzicala“, "Amen“ etc.

Intre 1982 si 1987 a fost presedintele Cinematecii franceze. Ultimul sau film, „Paradis in Vest“, este adus in Romania si coprodus de Odeon, cu sprijinul caruia s-a realizat si interviul.

Spuneati in conferinta de presa ca doreati sa aratati fata pozitiva a imigrantilor in filmul "Paradis in Vest“. Insa personajul dvs., Elias, e complet ignorant: nu stie franceza, nu stie sa se comporte, sa manance cu cutit si furculita, nu e pregatit pentru nici un job. Sunt imigrantii chiar tabula rasa?

Foarte multi asa sunt. Stiu ca exista joburi in Franta, nu stiu nimic despre tara, si totusi vin. Aici dau peste alti conationali, care eventual ii ajuta sa gaseasca de lucru. Limba insa nu o stiu, iar, daca atunci cand calatoresc sunt deraiati de la ruta lor, sunt complet pierduti.

Dar totusi chiar asa de lipsiti de abilitati sa fie?

Nu toti. Dar unii care vin chiar nu au, se intampla frecvent cu cei din Africa, care pur si simplu traverseaza marea in cautarea oricarui job. Ce imi place in aceasta poveste este ca toti pleaca sa caute o utopie, un vis, ce se intampla vedem acolo. E cam ca mersul in rai: e suficient sa ajungi acolo, nu-ti pui problema ce vei face acolo. Asa ca imigrantii ajung, ca sa spun asa (rade), complet virgini in Occident.

Vi se pare ca imigrantii din fostele tari comuniste au o viata mai dura in Vest?

Oh, nu, dimpotriva. Sunt acceptati mult mai usor. Imigrantii din fostele tari comuniste sunt albi, ca toata lumea, daca merg pe strada, politia nu ii ia la ochi, si mai mult, in subconstientul lor, francezii cred despre ei ca sunt crestini, ca provin din tari crestine. Ceea ce e foarte important pentru integrarea lor, cetatenii din Hexagon avand o teama viscerala fata de imigrantii de alte religii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.