De pe strazile din Cuba pana la zidurile pictate de studenti, imaginea clasica a rebelului este in continuare unul dintre cele mai bine vandute simboluri, la mult timp dupa moartea sa.

Enormul succes este datorat unei singure fotografii, realizata in 1960.

Un film in doua parti, regizat de Steven Soderbergh, promite sa duca la reinflorirea comertului cu imaginea eroului. Benicio del Toro, actorul care-l interpreteaza pe Che Guevara, a declarat ca acesta a fost cel mai dificil rol din viata lui. Prima parte a filmului, "Che – The Argentine", va ajunge in Romania pe 13 februarie, iar cea de-a doua va avea premiera peste o luna.

De anul nou, Cuba a celebrat, fara fastul obisnuit, cei 50 de ani de la victoria revolutiei. Bolnav, Fidel Castro nu s-a aratat, dar nici fratele sau, Raul, nu s-a grabit sa iasa in public. Singura figura care a tronat in marea Piata a Revolutiei din Havana a fost cea a unui alt erou, vizibil pentru toti cubanezii (si nu numai) din 1959, care l-a depasit pe Castro in ce priveste notorietatea. Trasaturile sale nealterate de timp, de cei peste 40 de ani, interzise o perioada de Ministerul de Interne cubanez, sunt zilnic expuse in piata: sculptura gigantica a lui Che, care a ramas o imagine emblematica a revolutiei, este cea mai cunoscuta figura din istoria moderna a lumii.

In ultimul timp, chipul-simbol al revolutiei pare a se reinventa, imnurile si cantecele dedicate lui sunt reorchestrate, reinterpretate, graffiti-ul de pe ziduri capata aspecte moderne, iar poza lui si semnul victoriei reinventeaza comertul de suveniruri. Chipul lui Che a fost vazut pe tricourile tinerilor care au iesit in strada la Atena sau pe piepturile studentilor nemultumiti din Paris. Orice revolta populara are neaparat afisat pe undeva un brand si acesta este, invariabil, chipul lui Che.

Ernesto "Che" Guevara ar fi putut rata celebritatea adusa post-mortem daca intamplarea ar fi facut sa nu se intalneasca vreodata cu Alberto Korda, autorul celebrei fotografii. Probabil ca nu ar fi ajuns niciodata subiectul unui film de patru ore realizat de Steven Soderbergh. Pelicula a fost impartita in doua, prima parte fiind lansata chiar de Anul Nou, pentru celebrarea revolutiei cubaneze si a armatei comuniste in care argentinianul Guevara a fost secundul comandantului Castro.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.