Bruce Springsteen, Neil Young si Blur sunt numele celebre deja vehiculate pentru concertele din cadrul festivalului de la Glastonbury din vara anului 2009, unul dintre cele mai importante evenimente muzical-artistice din Anglia, anunta The Guardian.

Numele lui Bruce Springsteen, posesor al unui Oscar, a doua premii Emmy si a 18 distinctii Grammy, cantaretul care a vandut 120 milioane de albume in toata lumea si a fost numit unul dintre cei mai influenti oameni ai anului 2008 de catre Time Magazine este mentionat pe lista editiei din 2009 a prestigiosului festival de la Glastonbury (Anglia), programat, cel mai probabil, in ultima saptamana a lunii iunie. Alte vedete asteptate la concertele din cadrul festivalului sunt Neil Young si trupa Blur, care tocmai si-a anuntat revenirea pe scena in formatie completa, la sase ani dupa lansarea ultimului lor album, relateaza NewsIn.

Springsteen poate fi considerat oaspetele ideal al festivalului Glastonbury, avand in vedere faptul ca si-a inceput cariera intre sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70, iar prima editie a festivalului s-a desfasurat la ferma Worthy, in 1970.

Neil Young, cel de-al doilea nume mare vehiculat, este considerat, la randul sau, un plus al festivalului, mai ales ca ar fi la prima sa aparitie intr-o manifestare de acest fel (invitat in 1997, el a fost nevoit sa renunte in ultimul moment).

"E cel mai mare festival de acest tip de pe planeta, care va oferi toate felurile de muzica", a declarat John Shearlaw, purtatorul de cuvant al festivalului.

Prima editie a festivalului Glastonbury, din 19 septembrie 1970, a doua zi dupa decesul celebrului chitarist Jimi Hendrix a durat doar doua zile, iar cea de-a doua editie, mutata in perioada solstitiului de vara, intre 21 si 24 iunie, a fost gandita ca o suita de spectacole generoase, cu intrare libera, in traditia medievala a manifestarilor dedicate muzicii, dansului, poeziei si teatrului. A doua editie a festivalului a avut parte si de o ecranizare “a la Woodstock", numita “Glastonbury Fayre”.
Festivalul beneficia deja, in 1971, de ceea ce avea sa devina simbolul evenimentului, scena construita sub o piramida simbolica, din metal si plastic, situata deasupra platoului Glastonbury-Stonehenge.

Din 1981, numele festivalului a fost legat de campania de dezarmare nucleara si pe locul consacrat evenimentului s-a construit o piramida, care a ramas definitiv in acel loc.

In 1992, a fost prima data cand castigurile obtinute din vanzarea biletelor au fost oferite organizatiilor Greenpeace si Oxfarm. Michael Eavis, directorul si managerul festivalului a considerat ca dupa incheierea Razboiului Rece, atentia oamenilor poate fi atrasa si spre problemele de mediu.

Printre personalitatile din zona muzicii invitate sa concerteze la acest festival s-au numarat, de-a lungul timpului, David Bowie, Joan Baez, Peter Gabriel, The Cure, The Pogues, Sinnead O'Connor, P.J.Harvey, Lenny Kravitz, Bjork, Oasis, Portishead, The Prodigy, Sting, Robbie Williams, Tori Amos, Pulp, Bob Dylan, James Brown, Iggy Pop.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.