Bologna era echipa lui Mussolini, Hitler i-a oferit lui Schalke sase titluri nationale, iar Osama asculta in pestera meciurile lui Arsenal.

Fenomen social, fotbalul are darul de a aseza intre aceleasi gradene tarani si regi, nebuni si intelepti, bogati si saraci, intr-o efervescenta care ii inalta celest si ii coboara agonic dupa o ora si jumatate petrecuta la intensitate maxima.

Daca in marea masa a fanilor sunt greu de facut nominalizari, exista totusi unii suporteri care se disting datorita activitatilor lor publice, paralele cu fotbalul.

|n Romania, desi nu a fost vazut vreodata in tribuna privind un meci, Nicolae Ceausescu a tinut la echipa din localitatea in care s-a nascut pana intr-acolo incat FC Olt Scornicesti a promovat si a ramas in prima divizie pana la dizolvare, in 1989.

Fiul sau, Valentin, s-a implicat activ la Steaua si, in ciuda criticilor cvasiunanime, toti fotbalistii de atunci ai Stelei, in frunte cu Marius Lacatus, au numai cuvinte de lauda la adresa lui si au pastrat in timp, cu acesta, o relatie de prietenie.

Ziarul 'Times' a facut un Top 50 al celor mai faimosi suporteri, aici fiind inclusi mai ales cei care prin atitudinea si faptele lor si-au atras oprobriul public, iar unele galerii chiar se simt jignite in propriile sentimente din aceasta cauza. Vrand-nevrand, istoria il consemneaza pe Adolf Hitler drept un sustinator al lui Schalke 04, iar 'Times' il plaseaza pe primul loc in top.

De altfel, nu intamplator echipa a castigat de sase ori campionatul Germaniei in perioada 1934-1942, iar in intervalul 1935-1939 nu a pierdut nici macar un meci in campionat. Goebbels, seful propagandei lui Hitler, era de parere ca 'sa castigi un meci este mai important pentru oameni decat sa capturezi un oras in Est'.

Echipa era data de catre nazisti drept simbol al 'noii Germanii', desi in lot se infiltrasera ca jucatori si cativa fii de emigranti polonezi. Un alt dictator al acelor vremuri, Benito Mussolini, avea la suflet echipa natala, FC Bologna, pe care a ajutat-o sa obtina patru titluri de campioana a Italiei, intre 1935 si 1941.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.