Parlamentul cere masuri urgente pentru reducerea la jumatate a risipei de alimente in Uniunea Europeana.

Anual, in gospodariile, supermarketurile, restaurantele si de-a lungul retelelor alimentare de la producator la consumator in UE sunt irosite pana la 50% din alimentele consumabile si sanatoase, in vreme ce 79 de milioane de cetateni europeni traiesc sub limita saraciei, iar 16 milioane isi primesc mancarea de la asociatii caritabile.

Parlamentul a cerut, intr-o rezolutie adoptata joi, luarea unor masuri urgente pentru a injumatati pana in 2025 risipa de alimente si a permite accesul la hrana pentru cetatenii europeni cu mijloace modeste.

Daca nu se actioneaza acum, risipa de alimente va creste cu 40% pana in 2020

"Risipa de alimente a devenit un fenomen foarte raspandit in UE, dar nu a beneficiat de atentia cuvenita pana acum. Acest raport reprezinta un pas calitativ inainte, mingea aflandu-se acum in curtea Comisiei. Nu asteptam decat o strategie convingatoare care va obliga cele 27 de state membre sa abordeze in mod sistematic aceasta problema", a declarat raportorul italian Salvatore Caronna (membra a formatiunii social-democrate din Parlamentul European) inaintea votului.

Educatie mai buna pentru a evita risipa

Pentru a reduce drastic pana in 2025 risipa de alimente, Statele Membre vor trebui sa introduca cursuri in unitatile de invatamant, care sa explice cum trebuie pastrate, gatite si aruncate la gunoi alimentele si, de asemenea, sa faca schimb de experienta in acest sens. Pentru a promova ideea aplicarii principiului durabilitatii in domeniul resurselor de hrana, deputatii europeni au cerut ca anul 2014 sa fie desemnat "An european impotriva risipei alimentelor".

Etichetarea si impachetarea corespunzatoare

Pentru evitarea situatiilor in care cei care vand alimentele ajung sa ofere alimente prea aproape de data de expirare, crescand astfel probabilitatea ca alimentele sa ajunga la gunoi, ar putea fi introdusa dubla etichetare, cu mentionarea pe ambalaj a datei pana la care alimentul poate fi vandut (data limita de vanzare) si a datei pana la care poate fi consumat (data limita de consum), potrivit rezolutiei.

Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

Pentru a fi cumparata doar cantitatea de hrana de care este nevoie, ambalajele alimentare trebuie sa acopere o gama variata de dimensiuni si sa fie astfel concepute incat sa pastreze cat mai bine alimentele. Alimentele aproape de data expirarii si produsele alimentele deteriorate trebuie vandute cu pret redus, pentru a le face mai accesibile celor nevoiasi, spun deputati europeni.

Institutiile publice ar trebui sa utilizeze servicii de catering de la firme responsabile

Regulile de licitatie publica pentru servicii de catering trebuie aduse la zi astfel incat sa includa conditia ca, ori de cate ori este posibil, contractele sa fie oferite firmelor care folosesc produse locale si doneaza sau redistribuie, gratuit, mancarea ramasa catre cei nevoiasi sau catre bancile de alimente, in loc sa o arunce pur si simplu.

Cifre reflectand risipa de alimente:

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

- Risipa de alimente in UE in momentul de fata: 89 de milioane de kilograme pe an (respectiv 179 Kg pe cap de locuitor);

- Previziunile pentru 2020 (daca nu se iau masuri imediate): 128 milioane de tone (adica o crestere de 40%);

- Responsabilitate pentru risipa de alimente:
-
gospodarii: 42% (din care 60% este evitabila);
-
producatori: 39%;
-
distribuitori: 5%;
-
sectorul catering: 14%.

Citeste si: De ce nu scad preturile alimentelor?

Romania, tara care va muri de foame?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.