Doua regiuni din sudul Somaliei, aflate sub controlul insurgentilor islamisti shebab, unde se inregistreaza o seceta extrem de grava, sunt afectate de foamete, a anuntat miercuri ONU, la Nairobi, relateaza AFP.

Organizatia "Natiunilor Unite a declarat astazi (miercuri) ca in doua regiuni din Somalia exista foamete: in sudul Bakool si in Lower Shabelle", potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) din Somalia.

"Daca nu actionam acum, foametea se va extinde in toate cele opt regiuni din sudul Somaliei, in urmatoarele doua luni, din cauza recoltelor slabe si aparitiei bolilor infectioase", a avertizat Mark Bowden, coordonator umanitar al ONU pentru Somalia.

OCHA apreciaza ca aproximativ jumatate din populatia somaleza, adica 3,7 milioane de persoane, dintre care 2,8 milioane traiesc in sud, se afla, de-acum, intr-o situatie de criza, transmite MEDIAFAX.

Peste zece milioane de persoane sunt afectate, in regiunea Cornului Africii, de seceta, care, potrivit ONU, ar putea fi cea mai grava din ultimele decenii.

Djibouti, Etiopia, Kenya si Uganda sunt, de asemenea, afectate. Americanii au indemnat Eritreea sa anunte in ce masura este afectata de aceasta catastrofa climatica.

Dar, in Somalia, situatia este si mai grava, din cauza conflictelor armate permanente. Iar somalezii fug din tara lor, cu miile, catre Eritreea si Kenya, vecime.

Somalia, "cel mai mare dezastru umanitar" al lumii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.