Simbol al disidentei anticomuniste, al renasterii democratiei in Europa de Est, fostul presedinte ceh Vaclav Havel, decedat duminica la varsta de 75 de ani, a incarnat "Revolutia de Catifea" din 1989, care a pus capat fara violenta regimului totalitar de la Praga.


Primul presedinte al Cehoslovaciei post-comuniste (1989-1992), apoi al Republicii Cehe (1993-2003), el a ghidat democratizarea tarii sale, apoi aderarea sa la NATO (1999) si pregatirile pentru integrarea in Uniunea Europeana, finalizata in 2004.

Dupa expirarea mandatului sau in februarie 2003, in pofida sanatatii sale fragile, dramaturgul si fostul disident anticomunist al Cartei 77 s-a consacrat luptei pentru drepturile omului in Cuba, Belarus, Myanmar si Rusia.

El a revenit de asemenea la literatura, odata cu publicarea in 2006 a memoriilor sale politice si a unei piese, "Leaving", in 2008, care este si titlul primului sau film prezentat in avanpremiera la Praga, la 14 martie, scrie MEDIAFAX.

Nascut la 5 octombrie la Praga, intr-o familie care detinea studiouri de cinema si zeci de imobile in capitala, Vaclav Havel a fost privat de studii de regimul comunist, in numele luptei impotriva burgheziei. El s-a lansat atunci in teatru, mai intai ca masinist, apoi ca autor de teatru absurd.

Refuzand exilul dupa ocupatia sovietica din 1968, el a intrat in disidenta pentru a redacta manifestul Cartei 77, o vibranta pledoarie politica pentru drepturile omului. Angajamentul sau i-a adus peste patru ani de inchisoare, unde a scris celebrele "Scrisori catre Olga", prima sa sotie.


Ales in functia suprema la 29 decembrie 1989, el a trait ca un esec destramarea Cehoslovaciei, trei ani mai tarziu
. Dupa moartea sotiei sale Olga, in 1996, casatoria sa rapida cu Dagmar Veskrnova, o actrita cu 20 de ani mai tanara, a tinut atentia presei.

Vaclav Havel a intampinat numeroase probleme de sanatate din cauza unei pneumonii contractate in timpul anilor petrecuti in inchisorile comuniste si din cauza faptului ca era un fumator inrait.

El a fost operat in decembrie 1996 de cancer la plamanul drept. In 1998, a fost in pericol de moarte de doua ori: in aprilie, cand a fost supus in ultima instanta unei interventii chirurgicale in Austria in urma unei perforari a intestinului, apoi in august, din cauza unei crize cardiace.

Citeste si:
Lista țărilor din Europa care percep o taxă pentru autoturisme
Lista țărilor din Europa care...

In ultimele luni, Havel isi petrecea cea mai mare parte a timpului in casa sa de la tara, situata la 150 de kilometri de Praga, dupa ce a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie, din cauza unei pneumonii grave.

Citeste si:

Vaclav Havel: "Ceausescu nu trebuia executat"

Havel: Inca exista pericolul ascensiunii "guvernelor autoritare" in Europa de Est


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.