Fostul presedinte ceh Vaclav Havel a murit duminica in casa lui de vacanta, la varsta de 75 de ani.

Asistenta fostului presedinte, Sabina Dancecova este cea care a anuntat media. Vaclav Havel s-a stins din viata in casa lui de vacanta din nordul Republicii Cehe, relateaza Associated Press.

Vaclav Havel a folosit dramaturgia pentru a provoca o revolutie pasnica in Cehoslovacia. El a fost primul presedinte ales prin vot popular dupa "Revolutia de Catifea".

In calitate de presedinte, a administrat tranzitia tarii sale de la comunism la democratie si la economia de piata. In 1993, a fost de fata pentru despartirea pasnica dintre Republica Ceha si Slovacia. Odata iesit din functia de presedinte, a continuat sa fie o figura proeminenta in politica si societatea ceha.

In 2010, Vaclav Havel a obtinut, la Praga, premiul international pentru literatura Franz Kafka pentru piesele si pentru eseurile sale.

  • Iliescu: "Si-a incheiat o viata glorioasa"

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca Vaclav Havel a fost una dintre personalitatile proeminente, care a marcat istoria contemporana si ca acesta, la 75 de ani, "si-a incheiat o viata glorioasa".

"Stiam ca Vaclav Havel avea dificultati cu sanatatea, am citit anul acesta un volum de memorii a evolutiei sale. Dispare un om care a marcat istoria acestor ani si care ramane in constiinta publica ca mare personalitate a vremurilor noastre", a spus Ion Iliescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.