Fostul presedinte ceh Vaclav Havel, artizanul caderii comunismului in 1989, in Cehia, a avertizat in legatura cu ascensiunea "guvernelor autoritare" in Europa de Est.
"Exista tendinta unor noi forme de guvernare autoritare care sunt foarte rafinate", afirma fostul disident in paginile saptamanalului Die Zeit, conform NewsIn.

"Oficial, totul decurge democratic; exista un parlament, alegeri si partide politice. Dar, in acelasi timp, exista retele in care se regasesc serviciile de informatii, oligarhii si politia", adauga Havel, care face in special referire la Rusia.

In acelasi timp, fostul presedinte ceh a indemnat "vechile democratii" din Europa de Vest sa nu se vanda "pentru petrol".

In ceea ce priveste Rusia, Havel, care a condus Cehia intre 1993-2003, se intreaba daca asasinarea unor jurnalisti rusi urmareste sa tina toata presa sub control.

In iulie, Vaclav Havel s-a alaturat presedintelui polonez Lech Lech Kaczynski si altor fosti lideri din Europa care au contribuit la caderea regimurilor comuniste in urma cu 20 de ani, cerand SUA, intr-o scrisoare deschisa, sa se implice mai mult in aceasta parte a continentului.

"Cateodata, avem impresia ca numerosi functionari americani apreciaza ca regiunea noastra este acum stabila si ca ei se pot ocupa de alte probleme strategice mai urgente. Acest punct de vedere este prematur", se afirma in scrisoarea liderilor europeni.

Pe de alta parte, ei au criticat dur Rusia, calificata drept "putere revizionista care isi indeplineste obiectivele din secolul al XIX-lea cu tacticile si metodele secolului al XXI-lea" si au cerut Occidentului sa "adopte o politica mai ferma fata de Moscova".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.