"My big fat gypsy wedding" este un reality show lansat anul trecut in Marea Britanie si care se bucura de o audienta imensa. Insa ce se vrea de fapt prin o astfel de emisiune? Cresterea gradului de intelegere si de toleranta dintre comunitatile de europeni si cele de tigani sau pur si simplu punerea acestora "sub lupa" din lipsa de subiecte de rating?
Potrivit BBC cultura tiganilor, popor nomad care calatorea in caravane si care supravietuia din vanzarea obiectelor manufacturate in cadrul familial sau lucrand cu ziua pe camp, este pe moarte. Astfel, jurnalistii de la BBC estimeaza ca in circa 10 ani acest stil de viata va disparea si odata cu el si cultura tiganilor din Marea Britanie. Numai in acesta tara exista intre 100.000 si 300.000 de tigani potrivit Wikipedia.

Insa cand vorbim despre tiganii din Marea Britanie nu ne referim numai la cei cunoscuti si de romani sub denumirea oficiala de "rromi", ci si la grupul etinic cunoscut sub denumirea de "calatori".

Originea "calatorilor" este inca neclara si supusa multor dezbateri, insa cu siguranta, o parte dintre aceste grupuri de persoane "s-au nascut" in secolul 19 in Irlanda, cand, in timpul foametei din 1840, multe familii au fost nevoite sa se calatoreasca pentru a supravietui.

Avand in vedere ca, acestia isi castigau traiul aproximativ in acelasi mod ca si rromii care au plecat din India, incetul cu incetul, culturile lor au fost asociate si acum sunt vazute ca fiind una singura. Atat "calatorii", cat si rromi se deplaseaza in caravane, isi casatoresc copii de mici organizand nunti fastuoase si desi caravanele lor sunt dotate si utilate cu produse de ultima generatie, relatiile lor sociale sunt la fel de traditionale ca cele din secolul 19 (n.r. virginitate pana la casatorie, respect fata de parinti si cei batrani, etc.).


Inca nu este cunoscuta cu exactitate motivatia pentru care in Anglia, in 2010, a fost lasant un reality show care prezinta nuntile fastuoase pe care aceste doua comunitati le organizeaza pentru copii lor: "My big Fat Gypsy Wedding", insa aceasta se bucura multa notorietate (circa 8 milioane de telespectatori la fiecare editie) si implicit produce multi bani din publicitate. [Integrarea romilor, o prioritate a Uniunii Europene]
Citeste si:
Săndel Bălan, despre nunta fiicei Andreea Bălan cu Victor Cornea:...
Săndel Bălan, despre nunta...

In cadrul acestei emisiuni a Channel Four, care este numita de acestia "documentar", sunt prezentate povestile tinerelor si nuntile acestora - un amalgam intre arhaic si modern, fast si saracie, calitate si kitch.

  • Miresele "calatoare" sau rrome

Miresele, preponderent adolescente dealtfel ca si sotii lor, isi aleg rochii opulente, care cu greu nu ar fi considerare ca fiind ridicole si participa apoi la petreceri ce pot fi asemanate cu nunti imparatesti. (Poate si pentru ca acesta este poate unicul "moment de glorie" al acestor tinere?)

Josie, o mireasa de 17 ani, a renuntat la scoala la 11 ani pentru ca "acesta nu este locul unei tiganci". Cu toate ca este inca neclar ce a facut dupa ce a abandonat scoala, sau macar daca este legal, Josie, ca si restul fetelor de tigani declara ca nu a pus in viata ei gura pe alcool, ca nu a iesit niciodata neinsotita si ca nu "a luat contact" cu baietii pentru a nu-si strica reputatia, scrie The Frisky.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Insa daca pe de o parte fetele de tigani (care-si cunosc interesele, as adauga) spun asta, una dintre invitatele de la nunta lui Josie, Cheyenne, spune altceva. Aceasta, in varsta de 15 ani, a declara ca a fost luata pe sus si sarutata cu forta de unul dintre invitatii de la nunta, si, potrivit spuselor sale, acesta se pare ca este un fel de ritual, in varianta sa blanda, prin care fetele isi cunosc (posibilii) viitori soti. "Asta inseamna ca te place si ca vrea numarul tau. (...) Nu a fost deloc violent, am avut parte de mai rau de atat. (...) Nu este deloc placut, insa trebuie sa te obisnuiesti cu asta", a declarat resemnata Cheyenne. [Ii cunosti cu adevarat pe romi?]

Si daca nuntile sunt pline de fast, viata "post-nunta" este una simpla si conservatoare, deoarece femeile "calatoare" sau rrome raman acasa pentru a se ocupa de copii si de treburile casnice. Ce este si mai ciudat, cel putin pentru cineva care nu a luat contact cu aceasta cultura, este faptul ca aceste femei nici nu isi pot inchipui viata in alt mod. [Femeile rome "sufera" de "complexul Elena Ceausescu"]

Citeste si:
12 Motive pentru a călători în Europa de Est
12 Motive pentru a călători...

  • Cultura si soarta tiganilor, aceleasi pentru eternitate?

Cum bine spune proverbul: "lupul-si schimba parul, dar naravul ba", si in ceea ce priveste obiceiurile si firea tiganilor se pare ca lucrurile sunt la fel ca acum cateva sute de ani. Astfel, Neil Green, bucatar si proprietarul unei firme de catering, a declarat pentru Daily Mail, ca aproape ca nu a fost batut de o familie de tigani pentru care a asigurat mancarea si bautura de la nunta fiicei lor, Violet-Ann Stubley, nunta care a fost subiectul unuia dintre episoadele "My Big Fat Gypsy Wedding". [Cine este mai usor de educat: Un tigan sau un caine?]

Acesta mai are de recuperat 4.000 de lire sterline dintr-un total de circa 5.500 de la familia Stubley si s-a plans de faptul ca cei de la Canal 4 au editat imaginile de la petrecere in asa fel incat cadrele in care oaspetii "inveseliti" de alcool ii agresau personalul si se bateau cu mancare, nu au aparut la televizor.

Citeste si:
Amenintari de la granita: "Voi o sa muriti! Handicapatilor! Romani...
Amenintari de la granita:...

Insa daca aceste imagini nu au aparut pe micile ecrane, au fost cu siguranta altele (precum declaratia adolescentei Cheyenne) care le-au "scapat" producatorilor. Astfel, potrivit Realitatea.net, liderul comunitatii de tigani din Marea Britanie a declarat ca dupa lansarea acestei emisiuni, tiganii sunt tratati discriminatoriu: nu mai reusesesc sa-si gaseasca un loc de munca si sunt hartuiti.

Pentru a compensa aceste daune, comunitatea de tigani vrea sa dea in judecata postul de televiziune Channel Four pentru nici mai mult, nici mai putin de 10 milioane de lire sterline. Postul a declarat ca nu a primit nicio plangere formala pentru "My Big Fat Gypsy Wedding".

Citeste si: "Romii traiesc, in mod traditional, din ceea ce fura"

Schimbarea termenului "rom", subiect de "barfa" pentru presa internationala

Basescu: Vom fi mai duri cu romii!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.