Fosta deputat si actuala purtatoare de cuvant a FLI Milano, Tiziana Moiolo, a intervenit intr-o emisiune radio si a comparat cainii cu tiganii.

"Este mai usor sa educi un caine decat un rrom", a afirmai ieri la Radio 24, Tiziana Moiolo, citata de „Corriere della Sera".

Copii si cateii pot fi educati. In ceea ce-i priveste pe etnicii rrom, pot spune ca e mai usor de educat catelul meu. Aia (tiganii, n.r.) fac pipi pe ziduri, catelul meu nu face pipi pe ziduri", a spus Moioli in direct.

  • Romii, viitorul Romaniei?

Pe de alta parte, fiica presedintelui, Elena Basescu, a inceput un fel de campanie de constientizare in Palamentul European, asupra problemei romilor, transmitand ca acestia fac parte din viitorul Romaniei si astfel si al Uniunii Europene.

Europarlamentarul a atras atentia asupra oprimarii etnicilor romi in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si a trans un semnal de alarama pentru orpirea acestor practici in ziua de astazi.

Romii reprezinta cea mai mare minoritate etnica din UE la ora actuala, dar si cea mai oprimata de-a lungul timpului. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, sute de mii de romi au fost ucisi si persecutati. Din pacate, doar unele state membre au recunoscut faptul ca exterminarea romilor a fost, de fapt, un genocid. Pentru a cinsti memoria victimelor si in semn de profund respect pentru supravietuitorii romi ai Holocaustului, presedintele Romaniei a recunoscut, in 2007, atrocitatile suferite de romi si a conferit Crucea Nationala „Serviciul Credincios” clasa a III-a celor trei romi care au supravietuit genocidului. Romii fac parte din viitorul Romaniei, al unei Romanii europene. Tragedia Holocaustului este de acum parte a memoriei noastre colective. Salut cu aceasta ocazie una dintre prioritatile Presedintiei Ungariei si anume Strategia de integrare a romilor. Cea mai buna comemorare este cea orientata catre viitor. In fiecare stat membru trebuie sa analizam secolele de istorie din care fac parte romii si sa consolidam aceasta initiativa pentru romi astazi. Ei sunt cetateni liberi, egali europeni. Ar trebui, de asemenea, sa cream preconditiile necesare liberei circulatii a romilor, fara ca acestia sa fie din nou expulzati. Avem nevoie de o comunitate care sa fie perfect integrata in societatea contemporana”, a declarat Elena Basescu in cadrul PE.

Citeste si:
Elena Băsescu va candida din partea PMP pentru un loc de deputat la...
Elena Băsescu va candida din...


Senatorii au respins, miercuri, proiectul de lege initiat de catre deputatul PDL Silviu Prigoana privind inlocuirea in actele oficiale a termenului "rom" cu cel de "tigan".

Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, a afirmat ca nu se poate decreta denumirea unei anumite etnii, intrucat membrii acesteia oricum isi poarta numele istoric mostenit. Grebla a afirmat ca principala problema legata de denumirea acestei etnii este legiferarea, in anii '90, a schimbarii termenului "tigan" cu cel de "rom".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.