Ungaria preia presedintia semestriala a UE, principala provocare fiind criza din zona euro, din care Ungaria nu face parte. Totodata, Guvernul conservator ungar condus de Viktor Orban doreste ca integrarea romilor la nivel european sa fie una dintre prioritatile presedintiei ungare a UE.

Presedintia ungara a UE, sub sloganul "o Europa puternica", va fi marcata de lansarea unor negocieri delicate pe teme bugetului multianual al UE si pe tema integrarii romilor, comenteaza MEDIAFAX, citand AFP.

La nivel european exista aproximativ zece milioane de romi, grupul minoritar cel mai numeros si cel mai discriminat, conform rapoartelor Comisiei Europene si Parlamentului European, transmite MEDIAFAX.

Aproximativ doua milioane de romi sunt in Romania, 800.000 in Bulgaria si in Spania. In Franta, sunt 400.000 de persoane considerate romi sau nomazi, iar in Italia, aproximativ 140.000. Importante grupuri de romi traiesc in Slovacia si in spatiul fost iugoslav.

Romii sunt la origini un popor nomad, stramosii lor plecand din nord-vestul Indiei in secolul XI, fiind capturati si vanduti ca sclavi in Asia Mica. Fara un teritoriu delimitat, romii au fost supusi unui proces fortat de sedentarizare, in Europa, in secolul al XVI-lea. In Romania, au fost sclavi pana in 1856.

Romii, considerati si acum indezirabili in Europa, sunt in proportie de 90 la suta sedentari, confruntandu-se cu un somaj ridicat, cu saracie, nivel scazut al scolarizarii si o speranta de viata mai scazuta cu 10-15 ani fata de restul populatiei europene. Romii lupta pentru recunoasterea "genocidului uitat", dupa ce 250.000 - 500.000 de romi, care erau considerati "rasa inferioara", au fost masacrati de nazisti in al II-lea Razboi Mondial.

In Ungaria, atacurile violente care i-au vizat pe romi in perioada 2008 - 2009 s-au soldat cu sase morti, inclusiv un copil de patru ani.

  • Ungaria preia de la 1 ianuarie 2011 presedintia Uniunii Europene

Preluarea presedintiei UE intervine intr-un moment delicat, dupa ce OSCE, Germania si Luxemburg au exprimat preocupare in legatura cu noua lege a presei adoptata recent de Budapesta. "Noi, ungurii, suntem foarte buni in gestionarea crizelor", dadea asigurari de curand premierul Viktor Orban, cu ocazia vizitei la Budapesta a presedintelui UE, Herman Van Rompuy.
Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Presedintia ungara risca sa fie supusa unui test in ianuarie, in contextul in care Spania si Portugalia vor reveni pe pietele financiare pentru a gasi modalitati de finantare a datoriilor. Daca interventia UE va fi inevitabila, cum s-a intamplat in cazurile Greciei si Irlandei, presedintia ungara va fi ajutata de Eurogroup, forumul ministrilor de Finante din zona euro, "autoritatea competenta pentru astfel de decizii", conform unui diplomat ungar.

Presedintia ungara va fi marcata si de lansarea negocierilor delicate pe tema bugetului multianual al UE. Marea Britanie va incerca sa ajunga la un acord cu Franta si Germania pentru inghetarea bugetului pana in 2020. Tarile est-europene se tem ca aceasta masura ar putea conduce la reducerea fondurilor destinate regiunilor defavorizate.

O alta sursa de polemici o reprezinta extinderea Spatiului Schengen. Romania si Bulgaria, sustinute de Ungaria, spera sa adere la Schengen in martie 2011, dar Franta si Germania par sa blocheze aderarea, considerand ca este prematura.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.