Statele Unite au abandonat ideea de a obtine o suspendare a colonizarii israeliene in Cisiordania cu scopul relansarii negocierilor in Orientul Mijlociu si vor incerca, de-acum, sa ajunga la un acord de pace concentrandu-se pe "problemele centrale" ale conflictului, relateaza AFP.

Aceasta noua abordare urmeaza sa fie discutata saptamana viitoare la Departamentul de Stat, la Washington, unde sunt asteptati negociatorii israelieni si palestineni, a confirmat marti purtatorul de cuvant al Departamentului, Philip Crowley.

"Am incercat sa ajungem la un moratoriu (asupra colonizarii) pentru a crea conditiile revenirii la negocieri semnificative si continue. Dupa eforturi considerabile, am ajuns la concluzia ca acest lucru nu creeaza o fundatie solida in vederea atingerii obiectivului comun al unui acord-cadru", a declarat Cowley, citat de MEDIAFAX.

Purtatorul de cuvant a dat asigurari ca nu era vorba despre o "schimbare de strategie". "Ar putea fi vorba despre o schimbare de tactica", a recunoscut el.

  • Pacea definitiva, acord la care se va ajunge cu implicarea SUA

Obtinerea unui acord asupra "statutului permanent", adica obtinerea unei paci definitive, "constituia obiectivul nostru inca de la inceput si noi ramanem angajati in acest sens", a declarat, anterior, un oficial de la Casa Alba, sub protectia anonimatului.

"Estimam ca cele doua parti s-au angajat sa ajunga la o solutie cu doua state si sa solutioneze problemele centrale. Noi credem ca este posibil si necesar sa se atinga acest obiectiv", a dat el asigurari, subliniind ca "cele doua parti au spus ca vor ca Statele Unite sa se implice".

"Vom discuta, deci, imediat cu cele doua parti despre problemele concrete ale negocierilor", a conchis el. Prin "probleme centrale" ale conflictului, diplomatii desemneaza, de obicei, subiecte destul de dificile ca trasarea frontierelor, problema refugiatilor si statutul Ierusalimului.

  • Moratoriul asupra colonizarilor

Acest anunt a venit sa confirme informatii publicate de presa israeliana, care anunta anterior, marti, ca Statele Unite au luat act de incapacitatea lor de a relansa negocierile printr-o stopare a colonizarii si cauta o "alta cale" pentru a-si atinge scopul.
Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

"Administratia americana ne-a informat ca Israelul nu a acceptat un moratoriu asupra colonizarilor", declara, pentru AFP, un oficial palestinian de rang inalt, sub protectia anonimatului. In vederea reluarii negocierilor, palestinienii cer o stopare a colonizarii in Cisiordania si in Ierusalimul de Est.

Ulterior, de la Ramallah, un oficial palestinian a reactionat fata de anuntul american, acuzand Guvernul israelian ca a respins pacea.

"Refuzand sa ofere un raspuns clar Statelor Unite, Israelul a refuzat sa inghete colonizarea si sa dea o sansa pacii in regiune", si-a exprimat regretul acest oficial, sub protectia anonimatului.


  • "Schimbare de tactica"

Ceea ce Washingtonul prezinta drept o "schimbare de tactica", refuzand sa vorbeasca despre esec pur si simplu, are loc la doar trei luni dupa relansarea oficiala a negocierilor directe de catre presedintele american, Barack Obama, intr-o reuniune la Casa Alba, in prezenta premierului israelian, Benjamin Netanyahu, si a presedintelui palestinian, Mahmoud Abbas.
Citeste si:
Palestinian suspectat că avea o armă, împușcat mortal de poliția...
Palestinian suspectat că avea...

La vremea respectiva, Obama, care a facut din solutionarea conflictului israeliano-palestinian unul dintre obiectivele importante ale mandatului sau, a definit obiectivul obtinerii unei solutii cu doua state, in termen de un an.

Reactionand fata de aceste noi evolutii, ONG-ul israelian Pace Acum a somat administratia Obama sa "arate partilor ca obstructionarea eforturilor de pace trebuie sa aiba consecinte".

"Trebuie ca presedintele (...) sa intensifice presiunile atat asupra israelienilor, cat si asupra palestinienilor, pentru ca acestia sa ia masurile necesare pentru (obtinerea) pacii", a adaugat organizatia.

Cititi si: Peste 100 de tari recunosc Palestina ca stat independent


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.