Statele membre ale Uniunii Europene au finalizat prima dezbatere asupra unei propuneri recente ale Comisiei Europene (CE) de a permite cultivarea organismelor modificate genetic (OMG), majoritatea tarilor ridicand obiectii majore.

Ministrul belgian al agriculturii, Sabine Laruelle, a carei tara detine in prezent presedintia UE, a recunoscut opozitia considerabila a celorlalte state membre ale Uniunii, dupa intalnirea de luni (n.r. 27 septembrie 2010) de la Bruxelles, scrie EUobserver. "Nu cred ca ne putem astepta la gasirea unui compromis in urmatoarele luni. (...) Mai avem mult de munca (n.r. in aceasta directie)", le-a declarat Laruelle jurnalistilor.

Germania, Franta si multe alte state membre UE sunt ingrijorate de faptul ca odata pusa in aplicare, propunerea CE ar putea duce la o fragmentare a pietei interne a Uniunii Europene si ar fi in contradictie cu Organizatia Mondiala a Comertului. [Generatiile viitorului se vor hrani cu OMG-uri, soia si mancare la plic]

Italia si Spania, care este binecunoscuta pentru faptul ca detine o pozitie pro OMG, si-au exprimat ingrijorarea privind propunerea CE, deoarece nu doresc renationalizarea unei politici comune ale UE, in timp ce Austria, Ungaria si Grecia, cunoscute ca fiind impotriva OMG, au sustinut propunerea Comisiei Europene.

Anuntat in luna iulie, propunerea Comisiei predeve ca decizia daca un OMG este sigur din punct de vedere al sanatatii si mediului si daca sa fie sau nu cultivat trebuie sa ramana la latitudinea UE. Totusi, propunerea CE mai spune ca statele membre ar trebuie lasate sa interzica la nivel national un OMG autorizat de UE, daca acesta contravine altor criterii decat cele de mediu sau sanatate. Astfel, potrivit propunerii CE, statele membre UE ar putea sa se foloseasca de criterii socio-economice pentru a "scapa" de organismele modificate genetic.

  • Paririle cetatenilor europeni si ale ONG-urilor

Cu toate ca unele state, precum Olanda, sunt pro-OMG, aceste produse continua sa ramana nepopulare in randul cetatenilor europene, nu o data acestia numindu-le "mancaruri Frankenstein", mai scrie EUobserver. [Lista alimentelor care par sanatoase, dar nu sunt]
Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

In ceea ce priveste ONG-urile, multe dintre acestea sunt nemultumite de propunerea CE privind organismele modificate genetic si considera ca statele membre care vor alege sa interzica o parte dintre aceste organisme vor deveni vulnerabile din punct de vedere legal. "Tarile UE nu ar trebui sa se lase pacalite in a accepta propunerea CE in aceasta forma", a declarat directorul Greenpeace pentru politicile agricole din UE, Marco Contiero.

  • Romania si organismele modificate genetic

In general, la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii s-a observat de-a lungul timpului o pozitie moderata. Astfel, secretarul de stat in Ministerul Agricuturii si Dezvoltarii Regionale, Adrian Radulescu, a declarat ca Romania sustine cultivarea OMG si ideea Comisiei Europene, ca state membre sa decida fiecare autorizarea cultivarii organismele modificate genetic, scrie HotNews.ro.
Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Insa exista si in Romania initiative de interzicere si etichetare a produselor care contin OMG. Una dintre acestea ii apartine lui Bogdan Ciuca de la Partidul Conservator. Acesta a sustinut prin initiativa sa etichetarea cu o bulina galbena, de dimenisuni de 30% din eticheta produsului, a produselor care contin OMG. Bulina urma sa contina si o avertizare, in care sa se arate ca acel produs contine OMG. "Initiativa a fost respinsa de Comisia pentru Agricultura, fara nicio justificare. Pur si simplu nu au vrut-o, probabil ca afectam afacerile unora dintre ei", a declarat Ciuca, care a adaugat ca la aflarea vestii nu s-a dat batut si a depus propunerea legislativa din nou, iar acum aceasta se afla in proceduri parlamentare. [Camera Deputatilor a aprobat OUG privind organismele modificate genetic]

In ceea ce ii priveste pe reprezentantii Guvernului, parerile sunt impartite, mai scrie HotNews.ro. Pe de o parte ministrul mediului, Laszlo Borbely, a avut o initiativa de a interzice, pentru o perioada de cinci ani, cultivarea OMG, deoarece, in prezent nu ar exista destule date stiintifice care sa arate cat de nocive sau cat de bune sunt organismele modificate genetic si cum afecteaza ele mediul inconjurator. Iar pe de alta parte, ministrul agriculturii, Valeriul Tabara, s-a opus initiativei lui Borbely, argumentand ca Romania ar deveni astfel "codasa Europei in ceea ce priveste agricultura".

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Cititi si: O noua amenintare: Securitatea globala in fata insecuritatii alimentare

Cat cheltuie romanii pe mancare?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.