Ministrul francez al muncii, Eric Woerth, suspectat de conflict de interese in gestionarea averii celei mai bogate femei din Europa, ar putea fi nevoit sa demisioneze in plina reforma a pensiilor, desi majoritatea aflata la putere, inclusiv presedintele Nicolas Sarkozy, il sustine activ.

Scandalul a izbucnit la mijlocul lunii iunie, cand presa a publicat convorbiri interceptate ilegal ce sugerau ca Eric Woerth (foto), ministru al bugetului din 2007 pana in martie 2010, era la curent cu unele operatiuni vizand sustragerea de la plata taxelor ale miliardarei Liliane Bettencourt. Sotia ministrului, Florence, gestiona din 2007 o parte din averea mostenitoarei imperiului cosmetic L'Oreal, relateaza NewsIn.

Incet, incet, afacerea Bettencourt - la origine un conflict familial legat de administrarea averii liderului mondial in cosmetice - s-a transformat intr-un stanjenitor scandal pentru Woerth. S-a spus chiar ca sotia ministrului ar fi la originea unora dintre fraudele fiscale ale lui Bettencourt sau in orice caz ca stia de cele doua conturi din Elvetia unde miliardara a recunoscut ca si-a ascuns 78 de milioane de euro.

Duminica seara, insusi ministrul a iesit public sa-si apere reputatia, declarand ca niciodata nu a declansat si nici nu a impiedicat un control fiscal, pentru ca astfel de decizii sunt luate de administratia fiscala, care are autonomie in domeniu. In plus, ministrul a spus ca sotia sa a renuntat "impotriva vointei sale" la contractul pe care il avea cu Bettencourt.

  • Viata de ministru = lux in prin plan de "strangere al curelei"?

Observatorii subliniaza insa ca aceasta afacere cade cat se poate de prost pentru guvern, dupa ce mai multi ministri au fost aratati cu degetul pentru modul de viata luxos, in plin plan de rigoare bugetara.

Cu o reforma a pensiilor in derulare, majoritatea pare sa nu aiba de ales decat sa il sustina pe ministrul muncii. Sambata, seful statului si-a exprimat acest sprijin din Canada, de la summitul G8 de la Toronto. La randul sau, duminica, ministrul bugetului, François Baroin, a anuntat ca administratia fiscala va desfasura, pe baza dezvaluirilor din presa, o ancheta asupra tuturor activelor detinute de miliardara Bettencourt, banuita de frauda fiscala, si a exclus orice posibilitate de interventie a predecesorului sau, Eric Woerth, in acest dosar.
Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Situatia ministrului muncii a devenit tot mai delicata, mai ales dupa declaratiile de vineri ale procurorului republicii din Nanterre. Potrivit magistratului Philippe Courroye, justitia alertase inca din ianuarie 2009 administratia fiscala in legatura cu unele "elemente de frauda fiscala" depistate in cadrul anchetei asupra fotografului François-Marie Barnier, care este in proces cu fiica lui Liliane Bettencourt.

Artistul, acuzat de fiica lui Liliane Bettencourt ca a abuzat de "slabiciunea" mamei acesteia, urmeaza sa fie judecat saptamana aceasta la Nanterre pentru ca a consimtit sa-i fie donate sute de milioane de euro de catre mostenitoarea L'Oreal, in anii 1990-2000.

  • De ce a scapat de controlul fiscului mostenitoarea L'Oreal?

Ca urmare a sesizarii Parchetului, administratia fiscala a declansat un control in legatura cu situatia artistului, caruia in final i-a prezentat o notificare de recalculare a impozitului datorat. Se pune insa intrebarea de ce administratia nu a angajat atunci un control si asupra situatiei lui Liliane Bettencourt, mostenitoarea imperiului L'Oreal.
Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Banuielile cu privire la o interventie a ministrului muncii s-au nascut dupa dezvaluirile din presa cu privire la relatiile dintre Éric Woerth si Patrice de Maistre, cel care se ocupa de finantele celei mai mari averi din Franta. In 2007, Patrice de Maistre a angajat-o la Clymene, societatea care gestioneaza patrimoniul lui Liliane Bettencourt, pe Florence Woerth, sotia celui care pe atunci era ministru al bugetului. In 2008, Éric Woerth i-a inmanat personal Legiunea de onoare lui Patrice de Maistre.

Difuzarea de catre site-ul de stiri Mediapart a unor interceptari telefonice ilegale care dezvaluiau ca gestionarul lui Liliane Bettencourt incerca sa intervina din mai 2009 pe langa autoritatile publice pentru a reglementa dosarele de evaziune fiscala ale clientei sale a sfarsit prin a pune reflectoarele pe rolul exact al sotilor Woerth.

Citeste si:
Nicolas Sarkozy, audiat in cazul Bettencourt
Nicolas Sarkozy, audiat in...

De atunci, ministrul muncii, care si-a construit reputatia pe lupta impotriva fraudei, nu inceteaza sa denunte o campanie de denigrare la adresa sa, din cauza reformei pensiilor. El cere ca personalitati terte, parlamentari sau inalti functionari de la Curtea de Conturi, sa fie numiti pentru a se asigura ca nu a existat nicio interventie din partea sa pentru a obstructiona activitatea justitiei.

Cu exceptia catorva personalitati, opozitia in ansamblu a ramas sobra, limitandu-se sa ceara transparenta si informatii suplimentare.

  • Intotdeauna am pus un "zid al Chinei" intre meseria mea si cea a sotiei

Ministrul s-a aparat duminica intr-o emisiune radiodifuzata, afirmand ca nu are nimic sa-si reproseze si ca a actionat intotdeauna in deplina onestitate. El a adaugat ca este "foarte calm" si nu se simte vulnerabil, pentru ca nu a comis nicio neglijenta de niciun fel. Woerth a spus ca se simte o "tinta politica" si a dat asigurari ca intotdeauna a pus un "zid al Chinei" intre meseria sa si cea a sotiei. Totusi, el a admis pentru prima data ca Liliane Bettencourt a facut donatii catre UMP, partid al carui trezorier este chiar ministrul muncii.
Citeste si:
L’Oréal si UNESCO au desemnat castigatoarele burselor pentru...
L’Oréal si UNESCO au desemnat...

Woerth a venit duminica la studiourile RTL, unde s-a difuzat emisiunea, insotit de mai multi membri ai guvernului. Executivul francez continua sa apere probitatea ministrului muncii, dar problema demisiei sale a inceput sa se puna in clasa politica franceza. Inclusiv in sanul partidului de guvernare UMP au aparut indoieli legate de "pacatul originar" al lui Woerth, din perspectiva dublei sale calitati de trezorier al partidului si ministru, si au inceput sa se ridice semne de intrebare asupra oportunitatii mentinerii in guvern a acestui ministru insarcinat cu dificila reforma a pensiilor, proiect-far al sfarsitului de mandat al lui Nicolas Sarkozy.

  • Sarkozy si alegerile prezidentiale din Franta

Cu mai putin de doi ani pana la alegerile prezidentiale, Eric Woerth, considerat un apropiat al presedintelui Sarkozy, i-ar putea stanjeni planurile acestuia din urma. In cazul unor noi dezvaluiri, probabil presedintele nu va ezita sa il sacrifice. Aparent, fiecare noua zi pare sa aduca noi dezvaluiri.

Duminica, de pilda, ministrul si-a vazut numele asociat unor afaceri cu lingouri de aur subevaluate si pariuri online. Potrivit Journal du Dimanche, fostul ministru al bugetului ar fi cinat in decembrie cu Robert Peugeot, mostenitorul constructorului francez de automobile, care se temea ca va fi vizat de o ancheta fiscala, dupa ce subevaluase valoarea unor lingouri de aur ce i-au fost furtate de la domiciliu. Peugeut a fost jefuit in decembrie. Dupa ce a declarat un furt de 500.000 de euro in lingouri de aur, el a revizuit valoarea la 150.000 de euro, pentru a nu atrage atentia Fiscului. Woerth nu a negat ca a cinat cu mostenitorul Peugeut, dar a spus ca nu au discutat despre lingouri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.