Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a sosit joi dimineata la Palatul Justitiei din Bordeaux (sud-vest) pentru a fi audiat in legatura cu o eventuala finantare ilegala a campaniei sale prezidentiale din 2007.

El risca o inculpare pentru "abuz de incredere" in cadrul "scandalului Bettencourt", care poarta numele mostenitoarei gigantului mondial in domeniul produselor cosmetice L'Oreal, Liliane Bettencourt, in varsta de 90 de ani, cea mai bogata persoana din Franta.

Retras din viata politica la varsta de 57 de ani, dupa ce a fost infrant in alegerile prezidentiale din mai de catre Francois Hollande, Nicolas Sarkozy ar putea sa fie plasat sub statutul de "martor asistat", intermediar intre cel de simplu martor si cel de inculpat.

Este pentru a doua oara, de la promulgarea Constitutiei Republicii a Cincea, in 1958, cand un fost sef de stat francez este convocat de catre un judecator, dupa Jacques Chirac, condamnat anul trecut pentru doua cazuri de angajari fictive la Primaria Parisului.

Judecatorii cauta sa stabileasca daca fonduri provenind de la Liliane Bettencourt, slabita din punct de vedere psihologic incepand din septembrie 2006, au putut sa fie utilizate intr-o proportie care depaseste cu mult pragul legal autorizat, fara ca detinatoarea celei mai mari averi din Franta sa-si fi dat consimtamantul, in campania lui Sarkozy in alegerile prezidentiale din 2007, scrie MEDIAFAX.

Aceasta ipoteza a fost formulata de catre fostul contabil al lui Bettencourt, care a declarat politiei, in iulie 2010, ca acestui om de incredere al lui Bettencourt, Patrice de Maistre, i s-a cerut, la inceputul lui 2007, suma de 150.000 de euro in numerar. La vremea respectiva, el a oferit asigurari ca, potrivit acesteia, vrea sa ofere banii lui Eric Woerth, care in acea perioada detinea functia de trezorier al campaniei lui Nicolas Sarkozy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.