Statele Unite, care au o baza in Kirgizstan, sunt nevoite acum, din cauza violentelor din aceasta tara, sa foloseasca Bucurestiul ca punct de tranzit pentru trupele care se intorc din Afganistan. Intre timp, ONU cere deschiderea de urgenta a unui coridor umanitar in Kirgizstan, OSCE anunta ca este dispusa sa intervina, iar numarul refugiatilor kirghizi ar putea creste la 100.000 de persoane.

In conditiile in care zeci de mii de kirghizi se refugiaza in Uzbekistan, celelalte state din Asia Centrala se tem ca violentele s-ar putea extinde. Si SUA sunt foarte ingrijorate. Ele opereaza o baza langa Biskek, pe unde sunt trimise trupele in Afganistan, transmite NewsIn, citand The Guardian.

Intr-un raport in aprilie, International Crisis Group a avertizat ca prabusirea regimului Bakiev este un studiu de caz privitor la riscurile cu care se confrunta autoritarismul in Asia Centrala, unde Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenikstan, Uzbekistan si Kirgizstan au fost guvernate cu o mana de fier, dupa modelul sovietic.

"Ceea ce s-a intamplat in Kirgizstan in termeni de coruptie si repesiune se intampla si in alte state. Ceea ce s-a intamplat la Biskek in aprilie s-ar putea intampla in majoritatea tarilor vecine", potrivit raportului.

  • OSCE: Suntem dispusi sa intervenim pentru rezolvarea crizei

Intr-o declaratie data publicitatii in urma unei reuniuni speciale a Consiliului permanent al OSCE, desfasurata la Viena, cele 56 de state membre ale organizatiei si-au exprimat "profunda ingrijorare in legatura cu evolutiile din regiune si au cerut comunitatilor din Kirgizstan sa se abtina de la violente si sa dea dovada de retinere", relateaza RIA Novosti.

In acelasi timp, OSCE s-a declarat dispusa sa "ofere ajutor Kirgizstanului la cererea autoritatilor de la Biskek pentru a rezolva criza si a stopa extinderea tensiunilor in regiune".

Ministrul kazah de externe, Kanat Saudabaev, a carui tara asigura presedintia OSCE, a declarat ca a avut o discutie telefonica despre situatia din Kirgizstan cu secretarul de stat american, Hillary Clinton. "Cele doua parti au ajuns la un acord privind consolidarea eforturilor ONU si OSCE pentru a oferi ajutor Kirgizstanului in vederea rezolvarii crizei grave cu care se confrunta", mentioneaza un comunicat al Ministerului kazah de Externe.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

In pofida situatiei tensionate, presedintele interimar al Kirgizstanului, Rosa Otunbaieva, a declarat marti ca nu este necesara o forta de mentinere a pacii si ca referendumul privind modificarea Constitutiei prevazut pentru 27 iunie va fi mentinut in pofida violentelor interetnice.

  • ONU: Cerem deschiderea urgenta a unui coridor umanitar in Kirgizstan

ONU incearca sa ajute persoanele afectate de violente si de penuria de alimente, apa si electricitate, din sudul Kirgizstanului, in special din Os. Un apel urgent pentru strangerea de fonduri va fi lansat saptamana aceasta, a spus subsecretarul general al organizatiei pentru afaceri politice al ONU, Lynn Pascoe, dupa reuniunea extraordinara a Consiliului de Securitate pe tema Kirgizstan.

Consiliul a condamnat violentele si a chemat la rezolvarea pasnica a conflictului. De asemenea, a insistat pe necesitatea "sustinerii urgente a furnizarii de ajutor umanitar".

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Violentele din Kirgizstan, declansate joi noapte, s-au soldat cu peste 120 de morti si mii de raniti. Zeci de mii de etnici uzbeci au fugit peste granita, in Uzbekistan, pentru a scapa de revolte, in cursul carora au fost incendiate masini si magazine, piete si cladiri rezidentiale.

  • Uzbekistan, loc de refugiu pentru kirghizi. Numarul refugiatilor ar putea creste la 100.000

Astfel, numarul refugiatilor a ajuns marti dimineata la 83.000 de persoane, in condtiile in care luni, erau inregistrati in mod oficial in Uzbekistan circa 45.000 de refugiati kirghizi, relateaza RIA Novosti. [Bilantul ciocnirilor din Kirgizstan a ajuns la 170 de morti]

Potrivit vicepremierul uzbek, Abdullah Aripov, au fost inregistrati numai adulti, copiii nefiind inclusi in acest numar. Potrivit estimarilor, 40% dintre refugiati sunt minori.

Citeste si:
România a preluat Preşedinţia OSCE
România a preluat Preşedinţia...

Aripov a spus ca guvernul uzbec a alocat bani pentru a acoperi necesitatile refugiatilor, dar are nevoie si de ajutor extern.

Totodata, potrivit trimisului special al secretarului general al ONU, Miroslav Jenca, numarul refugiatilor care parasesc Kirgizstanul in urma confruntarilor din sudul tarii, ar putea creste la 100.000 de persoane, transmite agentia kirghiza 24.kg.

"In urma evenimentelor din sudul Kirgizstanului, numarul refugiatilor ar putea creste la 100.000 de persoane. [...] Este important ca guvernul provizoriu sa negocieze cu toate partile interesate si sa ia o decizie acceptabila. Salutam faptul ca diplomatia populara este in actiune si ca da deja rezultate. Este primordial ca o baza pentru o coabitare stabila a grupurile etnice sa fie creata in Kirgizstan", a remarcat Jenca.

Confruntarile interetnice care au inceput la 10 iunie in orasul Os, din sudul tarii, iar autoritatile kirghize nu exclud ca numarul real al victimelor violentelor interetnice sa fie mult mai mare decat bilantul de 176 morti si peste 1.800 de raniti, a spus un purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii. "In regiunile Os si Djalal-Abad, numarul victimelor a ajuns la 176 morti si 1.820 raniti", a spus sursa.

Citeste si:
Alegeri prezidențiale în Uzbekistan. Candidații la funcția de șef...
Alegeri prezidențiale în...

Bilantul ar putea fi insa mai mare, pentru ca, in multe cazuri, rudele persoanelor decedate refuza sa inregistreze oficial decesul, dorind sa-si ingroape mortii conform traditiilor musulmane, adica in ziua decesului, inainte de apus.

Guvernul interimar a decretat starea de urgenta in mai multe orase si regiuni din sudul tarii inainte de a anunta sambata mobilizarea partiala si de a ordona fortelor de ordine sa deschida focul fara somatie asupra manifestantilor.

Situatia la granita este foarte grea, trecerea fiind permisa doar celor raniti, femeilor si copiilor. Totodata, bilantul violentelor continua sa creasca, iar Guvernul a declarat ca 826 de persoane au fost internate. [UE, ingrijorata de violentele din Kirgizstan]

  • Aviatia kirghiza a evacuat peste 2.200 de persoane din sudul tarii

Aviatia kirghiza a evacuat peste 2.200 de persoane din sudul Kirgizstanului, unde violentele interetnice s-au soldat cu moartea a cel putin 170 de persoane, a declarat marti seful Agentiei pentru aviatie civila, Aleksander Nastaev. El a precizat ca, in ultimele doua zile, 1.550 de adulti si 700 de copii au fost evacuati din tara. "Ieri (n.r. luni) am trimis acasa 580 de straini - in Turcia, Pakistan, Turkmenistan", a afirmat Nastaev.

totodata, Mai mult de 1.000 de cetateni straini au fost evacuati din regiunile din sudul Kirgizstanului, teatru al violentelor interetnice, a anuntat marti diplomatia kirghiza intr-un comunicat de presa. "Potrivit datelor precise, 1.103 cetateni straini fost evacuati din regiunile Os si Djalal-Abad", se arata in comunicat.

Printre persoanele evacuate se numara 300 de turkmeni, 200 de chinezi, 198 indieni, 151 turci, 134 pakistanezi, 92 de cetateni UE, 27 afgani si un japonez.

Regiunile cele mai afectate continua sa primeasca ajutor umanitar, potrivit diplomatiei kighize.

  • Rusia: Nu vom trimite trupe de mentinere a pacii in Kirgizstan

Cu toate ca violentele interetnice se intensifica, Rusia a anuntat ca nu va trimite trupe de mentinere a pacii in Kirgizstan. "Un astfel de pas ar fi nejustificat, pentru ca este vorba despre un conflict intern", a spus trimisul rus la OSCE, Anvar Azimov, potrivit RIA Novosti. Azimov a spus ca trupe suplimentare au fost deja trimise in Kirgizstan pentru a asigura securitatea rusilor si a familiilor lor din baza din Kant.

Liderul kirghiz intermar a cerut Rusiei saptamana trecuta sa trimita trupe de mentinere a pacii, pentru ca "situatia a iesit de sub control". Guvernul a impus starea de urgenta in Os si in Jalal-Abad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.