România a preluat Președinția Comitetului de Securitate al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa la solicitarea Macedoniei de Nord, Președinției în exercițiu. În urma preluării acestui mandat, România va susține obiectivele organizaţiei în mai multe domenii. Ministrul Bogdan Aurescu a fost încântat de acest eveniment.

România a preluat Preşedinţia Comitetului de Securitate al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat și s-a arătat încântat de noua sarcină a României. Oficialul a afirmat că datorită acestei ocazii România poate demonstra încă o dată că respectă valorile și principiile fundamentale ale OSCE.

"Asumarea de către ţara noastră a acestui mandat relevă, o dată în plus, contribuţia României la respectarea valorilor şi principiilor fundamentale ale OSCE în asigurarea securităţii şi cooperării în Europa, aspect deosebit de important inclusiv în contextul celei mai mari crize de securitate din Europa de după cel de-al doilea Război Mondial. Totodată, acest mandat reprezintă o recunoaştere a profilului activ al României în cadrul OSCE privind susţinerea rolului, valorilor şi principiilor fundamentale ale organizaţiei în asigurarea păcii, securităţii şi cooperării în Europa", a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

Care sunt atribuţiile Comitetului de Securitate al OSCE


  • discutarea aspectelor non-militare şi politice de securitate, inclusiv implementarea angajamentelor în materie asumate de către statele participante la OSCE;

  • abordarea unor teme multisectoriale, care au legătură cu aspectele non-militare de securitate;

  • susţinerea pregătirilor pentru organizarea Conferinţei Anuale de Evaluare a Problematicii de Securitate a OSCE ("Annual Security Review Conference" - ASRC);

  • discutarea unor recomandări adresate Consiliului Permanent al OSCE privind programul de lucru, inclusiv a acţiunilor de punere în practică şi urmărire a recomandărilor formulate cu prilejul unor reuniuni relevante.

Pe parcursul acestui mandat, România va susține realizarea obiectiuvelor organizației în diverse domenii precum combaterea traficului de persoane, managementul frontierelor şi combaterea terorismului. De asemenea, în cooperare cu Macedonia de Nord, România se va axa în special pe îndeplinirea angajamentelor care au fost asumate de către toate țările membre şi va facilita consolidarea eforturilor internaţionale pentru combaterea ameninţărilor transnaţionale de securitate.

Citeste si:
Ministrul Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC. „Ce ați dat voi...
Ministrul Bogdan Aurescu,...

Anterior, România a mai deţinut Preşedinţia Comitetului de Securitate al OSCE în anul 2015 şi 2016.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2023 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.