Asistenta medicala de la Maternitatea Giulesti, acuzata de moartea a sase bebelusi si ranirea altor cinci, a fost pusa in libertate, in urma deciziei de luni a Judecatoriei sectorului 6 Bucuresti.
In 15 septembrie, Judecatoria sectorului 6 prelungise cu 30 de zile, mandatul de arestare preventiva a asistentei medicale de la Maternitatea Giulesti, acuzata de ucidere din culpa si de vatamare corporala din culpa, in urma incendiului care a provocat moartea a sase bebelusi si ranirea altor cinci, scrie MEDIAFAX.

Florentina Cirstea, asistenta medicala pusa sub acuzare pentu ca a lasat nesupravegheat salonul bebelusilor, a facut recurs la Tribunalul Bucuresti, iar instanta a respins contestatia. Ulterior, asistenta a facut o cerere de eliberarea conditionata, iar luni Judecatoria i-a admis solicitarea. Parchetul poate face recurs. Intre timp, anchetatorii au primit rezultatele expertizelor dispuse in dosar, implicit pe cele privind necropsiile bebelusilor.

In cazul incendiului de la Maternitatea Giulesti, procurorii Parchetului instantei supreme au inceput urmarirea penala si fata de asistenta Florentina Cirstea, care era responsabila cu supravegherea bebelusilor in seara de 16 august, precum si fata de seful Serviciului tehnic de la Maternitatea Giulesti, Vasile Dima.

Florentina Cirstea a fost arestata in 24 august, iar Vasile Dima este cercetat in libertate. [De ce se face vinovata asistenta de la Giulesti]


Si seful Sectiei Neonatologie de la Maternitatea Giulesti, Adrian Ioan Toma, este urmarit penal in cazul incendiului din 16 august, fiind acuzat de neglijenta in serviciu. [Seful Sectiei neonatologie de la Giulesti, urmarit penal]

Procurori ai Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Adrian Ioan Toma, sub aspectul savarsirii infractiunii de neglijenta in serviciu, care a avut consecinte deosebit de grave.

Anchetatorii au stabilit, pe baza probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale, ca medicul, in calitate de sef al Sectiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. dr Panait Sarbu" (Maternitatea Giulesti), a gestionat in mod defectuos resursele umane existente, neluand masurile manageriale necesare pentru asigurarea in permanenta, pe orice tura, la salonul de terapie intensiva nou-nascuti, a cate doua cadre medicale, asa cum prevad dispozitiile legale, in conditiile in care numarul nou-nascutilor din salon depasea in mod constant numarul maxim admis, se arata intr-un comunicat al Parchetului instantei supreme.

Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...

Sase bebelusi au murit si cinci sunt raniti grav in urma incendiului produs in 16 august, in Sectia de Terapie Intensiva prematuri de la Maternitatea Giulesti. Cei cinci bebelusi raniti, printre care doua perechi de gemeni, au fost internati din 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

O pereche de gemeni a parasit miercuri spitalul, fiind primii copii supravietuitori trimisi acasa.

Asistenta Florentina Cirstea este acuzata ca a ignorat si sfidat atributiile de serviciu cand a lasat nesupravegheat in mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giulesti si a fost intr-un alt salon si la toaleta, moartea bebelusilor fiind violenta, arata procurorii in cererea de arestare a acesteia.

Procurorii il acuza pe Vasile Dima de neglijenta in serviciu, care a avut consecinte deosebit de grave, precum si de faptul ca nu a luat masuri pentru a asigura buna functionare a instalatiilor, aparatelor, potrivit graficelor de intretinere si revizie tehnica. De asemenea, Dima nu ar fi luat masuri pentru prevenirea incendiilor, desi era seful formatiei civile de pompieri din cadrul spitalului, desemnat prin dispozitia conducerii unitatii sanitare.

Citeste si:
Diana Șoșoacă, acuzații dure la adresa soțului, în plin divorț. De...
Diana Șoșoacă, acuzații dure...

Totodata, procurorii au dispus si inceperea urmaririi penale fata de Spitalul "Panait Sarbu" - Maternitatea Giulesti. Procurorul sef Marius Iacob a declarat ca anchetatorii au constatat incalcarea normelor de securitate in munca, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existand posibilitatea sa fie extinsa urmarirea penala si in cazul altor persoane fizice. Intreaga conducere a Maternitatii Giulesti a fost suspendata pana la finalizarea anchetei, in urma dispozitiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp dupa ce ministrul Sanatatii ceruse demiterea echipei manageriale a unitatii sanitare. [Maternitatea Giulesti se redeschide]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.