MAE isi exprima dezacordul fata de mentinerea deciziei guvernului olandez de implementare, de la 1 iulie, a masurilor mai restrictive privind accesul romanilor pe piata muncii din Olanda, inclusiv asocierea acestora cu forta de munca provenita din state terte.

MAE considera ca aceste masuri nu raspund cerintelor reale de pe piata muncii olandeze si nu corespund obiectivului comun de a sustine piata interna in cadrul UE prin eliminarea tuturor restrictiilor si barierelor existente.

"Subiectul s-a aflat permanent in atentia Ministerului Afacerilor Externe inca din luna aprilie 2011, cand ministerele olandeze implicate au propus adoptarea respectivelor masuri", mai afirma Ministerul. Institutia precizeaza ca inca din aprilie a facut demersuri, prin Ambasada Romaniei la Haga, pentru a transmite autoritatilor olandeze pozitia si argumentele partii romane privind caracterul nefundamentat al masurilor prin care se intentioneaza restrangerea suplimentara a accesului cetatenilor romani pe piata olandeza a fortei de munca.


"De asemenea, ambasada a participat activ la intalniri pe aceasta tema cu mediul guvernamental, parlamentar, academic si de afaceri din Olanda. Subiectul a figurat si pe agenda consultarilor bilaterale la Haga la nivel de director general din MAE din 26 aprilie, respectiv a discutiilor oficialilor romani cu ministrul olandez al afacerilor europene, Ben Knappen, cu prilejul vizitei acestuia la Bucuresti la 11 mai.

In cadrul intrevederilor si contactelor cu partea olandeza, MAE a subliniat importanta pe care Romania o acorda liberalizarii pietei muncii pentru cetatenii sai, avand in vedere inclusiv beneficiile pe care lucratorii romani le aduc economiei olandeze, fapt recunoscut si de asociatiile profesionale din aceasta tara.

A aratat ca lucratorii romani, prin numarul lor relativ redus, aproximativ 3.000 in 2010, precum si prin domeniile de activitate vizate, in special turism, agricultura si horticultura, nu reprezinta o amenintare pentru piata de munca olandeza, ci, dimpotriva, raspund cererii de pe piata fortei de munca, ocupand locuri de munca pe care cetatenii olandezi nu le prefera. A reiterat necesitatea ca legislatia si procedurile olandeze sa respecte strict reglementarile europene din domeniu", precizeaza MAE.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...


Ministerul spune ca va continua dialogul cu partea olandeza pentru identificarea unor solutii care sa conduca la ameliorarea accesului lucratorilor romani pe aceasta piata. "O buna ocazie in acest sens o va reprezenta prezenta la Bucuresti, la sfarsitul lunii august 2011, a membrilor Comisiei parlamentare nepermanente care analizeaza masurile guvernului de la Haga referitoare la problematica fortei de munca", spune MAE.

Totodata Ministerul de Externe spune ca, in dialogul pe aceasta tema cu Comisia Europeana din luna mai 2011, oficialii sai si-au exprimat ingrijorarea cu privire la intentia de inasprire a conditiilor de acordare a permiselor de munca pentru lucratorii romani (si bulgari) in unele state membre ale UE, inclusiv Olanda, si au facut apel la Comisie sa analizeze eventualele masurile pe care orice stat membru intentioneaza sa le adopte in acest domeniu, pentru a se asigura ca sunt respectate prevederile legislatiei comunitare.

Citeste si:
Marius Budăi demisionează în urma scandalului azilelor groazei....
Marius Budăi demisionează în...

De asemenea, Romania a solicitat Comisiei sa elaboreze un nou raport privind impactul liberei circulatiei a lucratorilor asupra pietelor muncii din UE, cu accent pe circulatia lucratorilor provenind din Romania (si Bulgaria), tinand cont de faptul ca in luna decembrie 2011 expira cea de-a doua faza a regimului tranzitoriu.

  • Cetatenii romani si bulgari, la fel ca imigrantii din afara Uniunii Europene, vor primi permise de lucru in Olanda doar in "conditii exceptionale", conform noilor masuri adoptate de Parlamentul de la Haga.

Proiectul care contine aceste prevederi, initiat de ministrul Muncii, Henk Kamp, a fost adoptat de Parlamentul olandez in pofida avertizarilor Uniunii Europene privind riscul incalcarii dreptului la libera circulatie.

Olanda este unul dintre celelalte zece state UE care au mentinut restrictiile la angajare pentru cetatenii din Romania si Bulgaria dupa aderarea celor doua state la UE in 2007. Incepand de la 1 ianuartie 2014, romanii si bulgarii vor putea lucra liber in toate statele membre UE.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu, față în față cu George Tănase. Ce părere are...
Bianca Drăgușanu, față în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.