Guvernul va cere CE sa realizeze un nou studiu, actualizat, privind impactul liberalizarii pietei muncii asupra economiilor din statele UE, in incercarea de a determina ridicarea restrictiilor pentru muncitorii romani. Se ia in calcul si varianta prelungirii acestor restrictii in contextul crizei.

Autoritatile romane vor sustine in fata statelor membre UE care au impus restrictii ca liberalizarea pietei fortei de munca nu ar conduce la cresterea numarului muncitorilor romani care s-ar indrepta spre aceste state, ci ar asigura un cadru legal pentru lucratorii deja prezenti in tarile respective, se arata in documentul citat de MEDIAFAX.

  • Restrictii la angajarea muncitorilor romani sunt existente inca in tari precum Austria, Belgia. Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie, Elvetia, Malta.

Conform Tratatului de Aderare a Romaniei, pana in 2014 exista o perioada de tranzitie in care fiecare stat membru trebuie sa liberalizeze gradual accesul muncitorilor romani pe piata muncii
. [Noi restrictii pentru romani pe piata muncii].

La finele anului 2008, Comisia Europeana a cerut statelor membre UE care au restrictionat accesul pe piata muncii al romanilor si bulgarilor sa anuleze aceste bariere, argumentand ca masura s-ar justifica din punct de vedere economic. La acea data, CE a publicat un raport care arata ca muncitorii din tarile care au aderat la UE in 2004 au avut un impact pozitiv asupra economiilor statelor membre si nu au dus la tulburari grave pe piata muncii din aceste tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.