Malta va mentine restrictiile privind accesul pe piata muncii pentru romani si bulgari, la sapte ani de la aderarea sa la Uniunea Europeana.

Arhipelagul este unul dintre cele zece state care vor face acest lucru pana la sfarsitul lui 2013, au declarat surse europene, citate de publicatie, scrie MEDIAFAX.

Romania si Bulgaria au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, iar statele membre au dreptul sa impuna restrictii temporare asupra accesului pe piata muncii, in relatia cu aceste doua tari. Desi unele state au ridicat aceste restrictii, Malta a optat sa le mentina, romanii si bulgarii avand nevoie de un permis de munca in aceasta tara.

Dar arhipelagul permite accesul romanilor si bulgarilor in posturi care necesita calificari superioare sau experienta ori in domenii in care inregistreaza un deficit de muncitori maltezi.

Restrictii similare raman in aplicare in Austria, Belgia. Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda si Marea Britanie.

  • Toate restrictiile impuse statelor care au aderat la Uniune in 2004 au fost anulate

Desi a obtinut dreptul exclusiv de a invoca o clauza de slavgardare, in tratatul sau de aderare, impunand restrictii pe piata muncii pentru cetatenii tuturor statelor membre ale Uniunii, Malta nu a avut nevoie sa declanseze acest mecanism, pentru ca amenintarea unei "invazii" a sicilienilor, "care sa le ia locurile de munca maltezilor" nu s-a materializat. Potrivit unui purtator de cuvant al Guvernului, la inceputul lui aprilie, in Malta munceau peste 5.000 de cetateni ai altor state europene.

Tendinta, in restul tarilor Uniunii, este similara. Nu au fost raportate "invazii" ale pietelor de munca, de la valul de aderare din 2004 si pana in prezent, lucratorii preferand sa munceasca in apropiere de casa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.