O femeie suspectata ca a expediat coletele-capcana cu destinatia Statele Unite a fost arestata sambata seara la Sanaa, dupa ce fortele yemenite au incercuit locuinta sa.
"Fortele de securitate yemenite au arestat o femeie suspectata ca a expediat bombe in colete", a afirmat ministerul yemenit al Apararii, citat de MEDIAFAX.

"Femeia arestata este o studenta la medicina a Universitatii din Sanaa. Ea a fost arestata in compania mamei sale, la periferia Sanaa"
, a declarat un reprezentant al serviciilor de securitate, sub acoperirea anonimatului.

"Tatal sau este un inginer in sectorul petrolier, care lucreaza la o companie situata in provincia Hadramut", in estul Yemenului. "Serviciile de securitate yemenite au gasit numarul de telefon mobil al femeii in borderourile coletelor", a adaugat oficialul, potrivit Yahoo News.

Presedintele Yemenului, Ali Abdallah Saleh, anuntase anterior ca fortele de securitate yemenite au incercuit o casa in care se afla o femeie suspectata ca a expediat cele doua colete-capcana destinate Statelor Unite, descoperite vineri si care poarta marca al-Qaida. Intr-o scurta conferinta de presa, seful statului a adaugat ca femeia suspectata a expediat "cele doua colete prin birourile a doua companii din Sanaa", fara a confirma ca este vorba despre FedEx si UPS.

El a precizat ca a dat ordin fortelor de ordine sa prinda suspectii, dupa ce a primit informatii din partea Statelor Unite si Marii Britanii.

Cele doua colete-capcana disimulate in imprimante au fost interceptate vineri pe aeroporturile din Dubai si East Midlands, in centrul Angliei. Acestea erau destinate unor lacasuri de cult evreiesti din Chicago, potrivit presedintelui american, Barack Obama.



  • Anchetatorii cred ca explozibilele din colete au legatura cu atentatul esuat din ziua de Craciun

Anchetatorii tind sa creada ca persoanele care au organizat atentatul esuat din ziua de Craciun, care viza un avion cu destinatia SUA, sunt responsabile si pentru dispozitivele explozive ascunse in colete expediate din Yemen catre Chicago, a declarat un oficial guvernamental american, citat de CNN.

"Ideea este ca ar fi aceeasi persoana sau grup de persoane care a construit bomba din lenjerie (folosita la atentatul esuat din ziua de Craciun-n.r.), din cauza modului in care a fost organizat", a declarat oficialul, care a fost informat de mai multe autoritati americane. "Dar acesta este de aproximativ patru ori mai puternic".

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Potrivit MEDIAFAX, Autoritatile americane sunt de acord cu ipoteza premierului britanic, David Cameron, conform careia explozibilele erau menite sa doboare un avion , a precizat oficialul. Apreciind ca o grupare afiliata al-Qaida din Yemen este implicata, oficiali americani si britanici au subliniat ca dispozitivele explozive ascunse in cartuse de imprimanta erau suficient de puternice pentru a dobori un avion mare.

Un colet-capcana a fost descoperit in Dubai, iar celalalt pe un aeroport din Anglia. Acestea erau incarcate in mod "profesionist" si conectate cu un circuit electric de un cip de telefon mobil, ascuns intr-o imprimanta, a afirmat politia din Dubai. Dispozitivele erau ascunse in cartuse de imprimanta si erau menite sa fie detonate de un telefon mobil, a declarat o sursa apropiata de ancheta. Oficialii americani nu precizasera vineri daca tinta atacurilor ar fi fost avioanele sau doua sinagogi din Chicago, carora le erau adresate coletele.

Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

O sursa apropiata de ancheta a precizat ca explozibilul descoperit in dispozitive era PETN, un produs organic puternic exploziv, care apartine aceleiasi familii chimice ca nitroglicerina. Sase grame de PETN sunt suficiente pentru a face o gaura in fuzelajul unui avion.

PETN a fost de asemenea una dintre componentele bombei ascunse in lenjeria intima de Umar Farouk Abdulmutallab, nigerianul acuzat ca a vrut sa detoneze o bomba intr-un avion al Northwest Airlines in timp ce se apropia de Detroit, la 25 decembrie 2009. Abdulmutallab ar fi avut 80 de grame de PETN. Atentatul esuat din ziua de Craciun este considerat ca fiind organizat de gruparea Al-Qaida in Peninsula Araba.

"Cantitatea de PETN din (noile) dispozitive este de aproximativ cinci ori mai mare decat volumul folosit la Craciun" de Abdulmutallab, a declarat colonelul Richard Kemp, fost presedinte al comitetului de urgenta britanic Cobra. Complotul "pare sa fie o operatiune tipica pentru al-Qaida", a adaugat el.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

O sursa implicata in investigatie a afirmat ca substanta detonatoare era Azida de Plumb, un "initiator foarte puternic", care poate fi usor produs si reprezinta o substanta standard la detonari.

Citeste si: [Alerta in SUA: Barack Obama evoca o amenintare terorista credibila]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.