Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a declarat intr-un interviu pentru RFI ca trebuie ca problema romilor sa fie o conditie pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

"Trebuie ca problema roma sa fie o conditie pentru Schengen. Romania ar trebui sa adere la spatiul Schengen in martie anul viitor si i-am spus colegului meu roman (n.r. ministrul de externe Teodor Baconschi) ca avem rezerve. Colegul meu nu a apreciat ce i-am spus, dar trebuie sa lucram cu guvernul roman. Exista doua milioane si jumatate de romi in Romania si e responsabilitatea Romaniei sa ii integreze. Nu Franta trebuie sa ii integreze pe romii romani", a subliniat Lellouche, potrivit NewsIn.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene a mai afirmat ca Franta nu este singura tara care are astfel de probleme. "La fel se intampla si in Spania, in Italia, in Belgia. Italia ne sustine, pentru ca e la curent cu ceea ce se intampla. De fapt, toata lumea e la curent. Dar masinaria europeana face ca odata ce o tara a intrat in UE, sa nu mai fie corect politic sa spui unele lucruri. Ei bine, eu le spun", a mai declarat oficialul francez. [M. Britanie: Frauda de 2,6 milioane lire sterline in beneficiul romilor]

  • Romania, dezinteresata de problema integrarii romilor

Pierre Lellouche a criticat, de asemenea, guvernul roman pentru modul in care actioneaza in problema romilor. "Impreuna cu Guvernul roman am facut o comisie care sa se ocupe de problema romilor. A trebuit sa merg de doua ori in Romania pentru asta, pentru ca prima oara, romanii nici nu voiau sa vorbeasca despre problema. Primul-ministrul roman mi-a promis, cu greu, ca va numi un secretar de stat pentru insertia romilor: nu s-a intamplat asta, desi discutiile au avut loc in luna februarie!", a punctat secretarul de stat francez pentru afaceri europene in interviul pentru RFI.

Intrebat despre planul francez de ajutorare a romilor romani, care primesc un bilet de avion si 300 de euro pentru a se intoarce in Romania, Pierre Lellouche a recunoscut ca exista o "adevarata problema" cu aceste ajutoare. "Noi dam un ajutor pentru intoarcere, dar de fapt ai impresia ca platim un bilet dus-intors. Sistemul nu functioneaza. Politia ne spune ca din momentul in care se vor inmulti pasapoartele biometrice, ii vom sti pe cei care pleaca si vin", a adaugat oficialul francez.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

  • Libertatea de circulatie a persoanelor in UE nu inseamna dreptul de a face trafic pe spinarea copiilor

Lellouche a apreciat ca ar trebui sa existe si un control al intrarilor in tara, ceea ce nu exista. "Suntem in Uniunea Europeana si exista libera circulatie. Nu avem ce face. Orice persoana poate sta trei luni in Franta. Dar Europa nu inseamna ca ai dreptul sa faci trafic pe spinarea copiilor", a spus secretarul de stat francez.

Franta: Copiii romi, "buni" de cersit si prostitutie

El a apreciat, de asemenea, ca aceasta situatie afecteaza imaginea Romaniei. "E scandalos. Am vazut pe un mare bulevard in Paris copii folositi pentru cersit. Iarna trecuta, am cerut arestarea unui cuplu care cersea cu un copil ce avea mai putin de un an. Era o mama falsa care cersea cu un bebelus si era insotita de un tip care avea sute de euro asupra lui ! Nu suport sa vad copii maltratati pe strazile Parisului. Sunt scandalizat. Cred ca tarile care intra in Europa sunt responsabile de cetatenii lor", a repetat Lellouche.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

  • Ce se intampla cu banii alocati de UE pentru integrarea romilor?

Secretarul de stat pentru afaceri europene din Franta, Pierre Lellouche, declarat si marti, la France Info, ca, in ciuda banilor europeni pe care ii primeste, Bucurestiul nu actioneaza pentru integrarea romilor estimand ca in aceste conditii Romania nu poate intra in Schengen.

"Dupa extinderea catre Europa de Est, am descoperit ca exista in Europa 11 milioane de romi, dintre care 9 milioane au pasapoarte europene. Aceste populatii traiesc in situatii scandaloase, adesea inumane in tarile lor de origine (...) Insertia lor sociala si economica nu se face. Cu toate acestea, Europa acorda acestor tari o multime de bani", a spus Lellouche, avansand, cu titlul de exemplu, suma de 20 de miliarde de euro pe care o primeste Romania de la UE in perioada 2007-2013 pentru integrare europeana, in conditiile in care Franta este un contributor net la acest buget. "Acesti bani nu sunt folositi pentru intesertia" sociala a romilor, a subliniat Lellouche.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

  • Nici in Franta romii nu se integreaza

In ceea ce priveste romii din Franta, nici ei nu se integreaza, a explicat secretarul de stat. Minorii sunt organizati in retele mafiote, de prostitutie. "Rata de delincventa a crescut cu 140% in timpul primelor sase luni ale anului", a spus Lellouche. El a mentionat ca adesea sefii acestor retele traiesc in orasele din Romania si dirijeaza de la distanta retelele.

Secretarul de stat a amintit si la France Info ca a fost de doua ori in Romania si a obtinut de la premierul roman promisiunea numirii unui secretar de stat pentru integrarea romilor. "Integrarea propriilor lor cetateni", a subliniat oficialul francez. El a mai amintit ca politia romana ajuta, prin cei patru reprezentanti trimisi in Franta, la combaterea acestor retele.

De unde, nota France Info, o mai mare fermitate afisata fata de guvernul roman, in conditiile in care, reaminteste Pierre Lellouche, Romania este candidata pentru aderarea la spatiul Schengen. Aceasta nu se va putea face in actuala situatie, a opinat secretarul de stat pentru afaceri europene, citat de France Info.

Citeste si:
Ce decizie a luat Cristina Șișcanu, după ce Austria s-a opus...
Ce decizie a luat Cristina...


Romania si Franta s-au contrazis luni, la consiliul ministrilor de externe din UE, pe tema imigratiei romilor, secretarul de stat Pierre Lellouche spunand ca responsabilitatea integrarii lor revine tarilor de origine, iar ministrul Teodor Baconschi replicand ca este nevoie de o abordare europeana.

Franta vrea ca tarile de origine, in special Romania, sa se ocupe de integrarea romilor, pentru a limita fluxurile migratorii, si cere ca tema nediscriminarii sa nu mai fie folosita drept pretext pentru lipsa de actiune. Pe de alta parte, Parisul recunoaste ca este nevoie de actiune comuna, la nivel european, dar cu precadere atunci cand e vorba de delincventa, mai ales juvenila.

  • Libertatea de circulatie a persoanelor, o arma cu doua taisuri pentru UE?

Intrebat, intr-o conferinta de presa, despre declaratiile secretarului de stat francez pentru afaceri europene, ministrul Teodor Baconschi a declarat ca i-a explicat oficialului francez ca libertatea de miscare a romilor nu poate fi limitata prin masuri care incalca dreptul la libera circulatie.

"I-am explicat, o data in plus, faptul ca cei 9 milioane de romi despre care vorbea astazi in Consiliu si care traiesc in diverse state europene sunt cetateni europeni, ca libertatea lor de miscare nu poate fi limitata prin masuri legale care incalca dreptul de libera circulatie si cu atat mai putin administrative si ca solutia este ca UE, prin diverse programe sociale sa aloce, atat in statele de origine, cat si in statele de destinatie, sume suficiente si programe concrete, astfel incat nivelul de educatie in sanul acestor comunitati si, totodata, pregatirea lor profesionala, solutiile de locuinta, conditia lor economica sa fie imbunatatita", a precizat Baconschi.

El a subliniat ca Romania nu accepta nici incriminarea unor grupuri etnice, nici stigmatizarea lor. "Infractiunile sunt comise cu titlu individual si legea trebuie sa actioneze ca atare. Ce putem face in plus este sa intarim cooperarea intre politia romana si, spre exempu, politia franceza", a adaugat ministrul roman de externe.

"Avem deja doi atasati de interne la Ambasada noastra de la Paris. Ei participa impreuna cu colegii francezi la toate reuniunile unde se analizeaza situatia infractionalitatii resortisantilor romani din Franta, au datele, dar trebuie probabil sa extindem acest mecanism de cooperare, pentru ca este vorba aici in special de a proteja, in primul rand, victimele retelelor de trafic de fiinte umane si mai ales de a-i proteja pe minorii neinsotiti care sunt expusi intr-un mod inadmisibil la tot felul de privatiuni", a subliniat ministrul Baconschi.

  • Baconschi: Integrarea romilor este o problema a intregii comunitati europene

Seful diplomatiei a adaugat ca problema este a intregii comunitati europene. "Va trebui sa intreprindem foarte repede toate masurile necesare prin programele la nivel comunitar, pentru a da substanta acestei platforme europeane pentru incluziunea sociala a populatiei roma. Nu credem ca acesta este un subiect care trebuie abordat doar la nivel bilateral (cum ar fi, spre exemplu, intre Romania si Franta, intre Slovacia si Germania etc.), este o problema europeana si trebuie sa utilizam tactica europeana pentru a o rezolva in mod gradual", a punctat seful diplomatiei romane.

In aceeasi ordine de idei, presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat ca Romania nu poate accepta atitudinea unor demnitari ai Frantei care au sustinut ca problema romilor ar trebui sa faca parte din conditionalitatile Schengen pentru Romania. Acesta a precizat ca problema romilor este una "europeana", nefiind neaparat "o chestiune care tine de relatia intre Romania si Franta, dar care in mod categoric trebuie abordata complex".

"De fapt, ministrul francez (n.r. Pierre Lellouche) se refera la libera circulatie a acestor persoane, cred ca este principala sa preocupare, si din acest punct de vedere orice fel de discriminare pe criterii etnice in ceea ce priveste dreptul de libera circulatie este inadminisibila. Sigur, cooperarea trebuie sa existe in planul justitiei, a ministerului de Interne, pe palierele care tin de respectarea legii. In egala masura, indiferent de etnie, oricine trebuie sa respecte legea interna sau legea europeana in egala masura", a declarat fostul ministru de Externe, citat de NewsIn.

"Din punctul de vedere a unei decizii politice, si mai ales din punctul de vedere al unei discriminari in ceea ce priveste libera circulatie, indiferent care este pana la urma preocuparea unui politician sau altul dintr-un stat membru UE aici trebuie sa fim foarte fermi", a mai apreciat Diaconescu.

  • Problema romilor nu trebuie sa faca parte din conditionalitatile Schengen pentru Romania, ar fi o discriminare

Liderul UNPR a fost intrebat daca pozitia Frantei poate afecta in asemenea masura eforturile Romaniei de a adera la spatiul Schengen incat acest lucru sa fie blocat.

"Nu cred ca Franta sau orice alt stat membru UE ar pretinde Romaniei sa introduca o norma discriminatorie pe criterii etnice atunci cand este vorba de libera circulatie. Este un pricipiu de baza care este clar stipulat in carta privind drepturile si libertatile fundamentale in UE, asa cum ea a fost solemn asumata de toate statele membre. Exista aspecte de infractionalitate individuala, dar conditionarea unei decizii dintr-o zona cum este cea a liberei circulatii, intr-o alta zona cum este cea a acordului Schengen - care are o implicatie din acest punct de vedere-reprezinta o atitudine politica cu care nu putem fi de acord. Masurile pe care Romania le-a luat pentru acordul Schengen sunt aceleasi pe care si celelalte state care sunt membre Schengen le-au luat", a explicat acesta.

Totodata, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Schengen reprezinta un spatiu comun de libera circulatie si Romania indeplineste, pentru domeniile care au facut pana in prezent obiectul evaluarilor Grupului Scheval (Schengen Evaluation al UE) - cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, controlul frontierelor maritime, terestre -, cerintele acquis-ului comunitar aplicabil.

"Acest aspect a fost confirmat de toate misiunile de evaluare desfasurate pana in prezent, care au concluzionat in acest sens, procedura de evaluare urmand sa fie finalizata la sfarsitul anului 2010. (...) Prin urmare, Romania este in masura sa gestioneze eficient fluxurile migratorii la frontiera externa a Spatiului Schengen, la standardele la care aceasta problematica este gestionata in prezent de actualele state membre Schengen. Acest aspect nu are insa nicio legatura cu deplasarea unor cetateni europeni pe teritoriul Uniunii Europene", subliniaza MAE.

Romania, inca departe de Schengen


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.