Romania si Franta s-au contrazis luni, la consiliul ministrilor de externe din UE, pe tema imigratiei romilor, secretarul de stat Pierre Lellouche spunand ca responsabilitatea integrarii lor revine tarilor de origine, iar ministrul Teodor Baconschi replicand ca este nevoie de o abordare europeana.

Franta vrea ca tarile de origine, in special Romania, sa se ocupe de integrarea romilor, pentru a limita fluxurile migratorii, si cere ca tema nediscriminarii sa nu mai fie folosita drept pretext pentru lipsa de actiune. Pe de alta parte, Parisul recunoaste ca este nevoie de actiune comuna, la nivel european, dar cu precadere atunci cand e vorba de delincventa, mai ales juvenila, relateaza NewsIn.

  • Despre delincventa romilor

La solicitarea Frantei, pe agenda reuniunii ministrilor europeni de externe, care a avut loc luni la Bruxelles, a fost abordata, la punctul diverse, si chestiunea problematicii roma. Guvernul francez a ridicat la nivel european preocuparile sale in ceea ce priveste delincventa romilor, scrie Le Monde, care aminteste ca presedintele Nicolas Sarkozy, care s-a plans saptamana trecuta de insecuritatea generata de comportamentul unora dintre nomazi si romi, a anuntat o campanie de expulzare a tuturor celor care nu au o situatie legala.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, le-a spus colegilor sai ca in Europa, din 11 milioane de romi 9 milioane sunt detinatori au unui pasaport european si a subliniat ca principala responsabilitate pentru integrare revine tarilor de origine ale acestor persoane. Romania este vizata cu precadere. [Sarkozy a declarat razboi delincventilor romi din Romania]

"Nu se pune problema stigmatizarii unei comunitati sau a unor state, dar ne confruntam cu o problema reala si a venit timpul sa ne ocupam de ea", a precizat Lellouche.

Trebuie sa incetam sa ne mai folosim de tema nediscriminarii, in conditiile in care se amplifica fluxurile de "oameni care cauta sa nu se integreze", a mai spus Lellouche. El a mentionat retelele de trafic de copii, prostitutie si cersetorie care se extind, mai ales in Franta. Oficialul francez a recunoscut, pe de alta parte, ca nici romii nu ajuta la rezolvarea problemelor. "Nu incearca sa se integreze", a constatat Lellouche.
Evocand cresterea semnificativa (cu peste 150% la Paris) a anumitor fapte de delincventa comise de minori romani, Lellouche a chemat la o actiune europeana comuna spunand ca o recenta conferinta pe acest subiect, care a avut loc in Spania, nu a servit la nimic, in opinia sa.
Presedintia belgiana a Uniunii, Italia si Comisia Europeana s-ar fi declarat dispuse sa actioneze. [Sarkozy, criticat pentru comportament discriminatoriu fata de romi]

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

  • Romania sustine o abordare europeana a integrarii europene

Romania a sustinut si continua sa sustina o abordare europeana a integrarii romilor si identificarea de solutii comune de catre statele membre si Comisia Europeana, in plus fata de eforturile nationale, in domenii-cheie precum educatia, formarea profesionala, sanatatea si conditiile de locuit, a declarat luni, ministrul de externe, Teodor Baconschi.

"Am fost implicati in procesul de dezvoltare a platformei europene pentru incluziunea sociala a romilor si socotim ca situatia lor socio-economica dificila nu poate fi rezolvata decat prin conlucrarea tuturor statelor membre si prin alocarea din partea Comisiei a unor fonduri care sa permita progrese semnificative concrete din acest punct de vedere", a afirmat Baconschi.

Intrebat, intr-o conferinta de presa, despre declaratiile secretarului de stat francez pentru afaceri europene, ministrul Teodor Baconschi a declarat ca i-a explicat oficialului francez ca libertatea de miscare a romilor nu poate fi limitata prin masuri care incalca dreptul la libera circulatie. "I-am explicat, o data in plus, faptul ca cei 9 milioane de romi despre care vorbea astazi in Consiliu si care traiesc in diverse state europene sunt cetateni europeni, ca libertatea lor de miscare nu poate fi limitata prin masuri legale care incalca dreptul de libera circulatie si cu atat mai putin administrative si ca solutia este ca UE, prin diverse programe sociale sa aloce, atat in statele de origine, cat si in statele de destinatie, sume suficiente si programe concrete, astfel incat nivelul de educatie in sanul acestor comunitati si, totodata, pregatirea lor profesionala, solutiile de locuinta, conditia lor economica sa fie imbunatatita", a precizat Baconschi.

Citeste si:
Problema romilor din Franta, la ordinea zilei
Problema romilor din Franta,...

El a subliniat ca Romania nu accepta nici incriminarea unor grupuri etnice, nici stigmatizarea lor. "Infractiunile sunt comise cu titlu individual si legea trebuie sa actioneze ca atare. Ce putem face in plus este sa intarim cooperarea intre politia romana si, spre exempu, politia franceza", a adaugat ministrul roman de externe. "Avem deja doi atasati de interne la Ambasada noastra de la Paris. Ei participa impreuna cu colegii francezi la toate reuniunile unde se analizeaza situatia infractionalitatii resortisantilor romani din Franta, au datele, dar trebuie probabil sa extindem acest mecanism de cooperare, pentru ca este vorba aici in special de a proteja, in primul rand, victimele retelelor de trafic de fiinte umane si mai ales de a-i proteja pe minorii neinsotiti care sunt expusi intr-un mod inadmisibil la tot felul de privatiuni", a subliniat ministrul Baconschi. [Romania are nevoie de Franta pentru a rezolva problema romilor]

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Romania si Franta au alcatuit un grup de lucru dedicat problematicii romilor pentru a elabora un plan comun cu masuri concrete pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii, pentru reinsertia sociala a romilor, precum si pentru protectia minorilor. Premierul Emil Boc a anuntat desemnarea unui secretar de stat insarcinat cu reintegrarea romilor expulzati.

Parisul a cheltuit peste noua milioane de euro pentru repatrierea romilor in Romania, dar aceste cheltuieli par ineficiente, in conditiile in care aproape doua treimi dintre ei s-au intors ulterior in Franta, potrivit unor estimari citate de AFP. In anul 2009 au fost repatriati 8.000 de romi, costul unui bilet de avion fiind de 300 de euro pentru adulti si de 100 de euro pentru copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.