Secretarul de stat pentru afaceri europene din Franta, Pierre Lellouche, a declarat la France Info ca in ciuda banilor europeni pe care ii primeste, Bucurestiul nu actioneaza pentru integrarea romilor estimand ca in aceste conditii Romania nu poate intra in Schengen.

"De la extinderea catre Europa de Est, am descoperit ca exista in Europa 11 milioane de romi, dintre care 9 milioane au pasapoarte europene. Aceste populatii traiesc in situatii scandaloase, adesea inumane in tarile lor de origine (...) Insertia lor sociala si economica nu se face. Cu toate acestea, Europa acorda acestor tari o multime de bani", a spus Lellouche, avansand, cu titlul de exemplu, suma de 20 de miliarde de euro pe care o primeste Romania de la UE in perioada 2007-2013 pentru integrare europeana, in conditiile in care Franta este un contributor net la acest buget. "Acesti bani nu sunt folositi pentru intesertia" sociala a romilor, a subliniat Lellouche, relateaza NewsIn.

In ceea ce priveste romii din Franta, nici ei nu se integreaza, a explicat secretarul de stat. Minorii sunt organizati in retele mafiote, de prostitutie. "Rata de delincventa a crescut cu 140% in timpul primelor sase luni ale anului", a spus Lellouche. El a mentionat ca adesea sefii acestor retele traiesc in orasele din Romania si dirijeaza de la distanta retelele.

Secretarul de stat a amintit ca a fost de doua ori in Romania si a obtinut de la premierul roman promisiunea numirii unui secretar de stat pentru integrarea romilor. "Integrarea propriilor lor cetateni", a subliniat oficialul francez. El a mai amintit ca politia romana ajuta, prin cei patru reprezentanti trimisi in Franta, la combaterea acestor retele.


De unde o mai mare fermitate afisata fata de guvernul roman, in conditiile in care, reaminteste Pierre Lellouche, Romania este candidata pentru aderarea la spatiul Schengen. Aceasta nu se va putea face in actuala situatie, a opinat secretarul de stat pentru afaceri europene, citat de France Info.

Romania si Franta s-au contrazis luni, la consiliul ministrilor de externe din UE, pe tema imigratiei romilor, secretarul de stat Pierre Lellouche spunand ca responsabilitatea integrarii lor revine tarilor de origine, iar ministrul Teodor Baconschi replicand ca este nevoie de o abordare europeana. [Problema romilor, motiv de disputa intre Franta si Romania]

Citeste si:
Ce decizie a luat Cristina Șișcanu, după ce Austria s-a opus...
Ce decizie a luat Cristina...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.