Romanii felicita Slovacia pentru ridicarea cetateniei celor care doresc si cetatenie maghiara si ar dori acelasi lucru si in Romania.

Presedintele Republicii Slovacia, Ivan Gašparoviè, i-a raspuns printr-o scrisoare unui roman din Harghita, care il felicitase pentru reactia sa fata de "gesturile revizioniste" ale premierului ungar Viktor Orban, spunandu-i ca Ungaria risca sa "dezechilibreze stabilitatea in Europa Centrala".

Ivan Gašparoviè i-a multumit lui Tanasa pentru interesul manifestat fata de evenimentele politice din afara Romaniei, precum si pentru cuvintele prin care acesta aprecieaza „reactia scenei politice din Slovacia la actiuni cu efecte transfrontaliere a noii garnituri politice din Ungaria”.

Slovacia prin reactiile politice si legislative, de fapt, vrea sa atraga atentia comunitatii internationale la masurile si faptele vecinului nostru, care pot dezechilibra stabilitatea si linistea nu numai in zona Europei Centrale, ci si in spatiul European in general. Slovacia doreste sa aiba relatii excelente cu toate tarile vecine, inclusiv cu Ungaria - relatii bazate pe respect reciproc, pe dialog permanent si respectarea principiilor de drept international si textului Tratatului bilateral de baza. Politica Europei moderne nu poate fi orientata spre trecut”, apare in mesajul presedintelui slovac formulata in scrisoarea in limba romana de catre fostul ambasador al Slovaciei in Romania.

Dan Tanasa i-a transmis o scrisoare presedintelui Republicii Slovacia in data de 2 iunie, in care il felicita pentru reactia fata de "gesturile revizioniste, initiate de noul lider al Guvernului Maghiar, domnul Orban Viktor".

Desi comunitatea maghiara din Romania este numai de 6,5%, in comparatie cu cea de aproape 10% din Slovacia, din pacate, clasa politica din Romania este doborata de interesele revizioniste maghiare. Romania nu a avut nici o reactie fata de gestul Republicii Maghiare”, i-a scris Dan Tanasa presedintelui Gašparoviè. Acesta mai arata in scisoarea adresata lui Gašparoviè ca maghiarii din Romania sunt reprezentati in conducerea tarii de aproape 20 de ani si ca oficialitatile locale maghiare au incalcat Constitutia "in repetate randuri fara a fi perturbati de autoritatile romane”.

Citeste si:
PREMIERĂ: Acesta este noul Peugeot E-3008. Autonomie de 700 km
PREMIERĂ: Acesta este noul...

La data de 2 iunie presedintele slovac Ivan Gasparovici a promulgat luni legea care le permite autoritatilor sa retraga cetatenia slovacilor care o cer pe cea ungara, relateaza Deutsche Welle. Masura avenit dupa ce, cu o saptamana inainte, Parlamentul Ungariei a votat cu 344 de voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 5 abtineri legea privind obtinerea cetateniei ungare de catre maghiarii care locuiesc in afara hotarelor.

Legea prevede ca o persoana poate obtine cetatenia ungara daca are un stramos care a fost cetatean ungar sau daca demonstreaza provenienta ungara si certifica faptul ca are cunostinte minime ale limbii maghiare.

Inspirata din legea romana?

In replica la indignarea Romaniei si a Slovaciei la noua lege ungara de cetatenie, vicepremierul Ungariei a declarat ca legea respective este inspirata de legea romana, care permite cetatenilor din Republica Moldova sa obtina cetatenie romana.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Legea noastra, in multe privinte, s-a inspirat din legea romaneasca similara. Noi socotim ca, asa cum orice roman care traieste in orice parte a lumii poate primi cetatenie romana, si noi dorim sa oferim maghiarilor din lumea intreaga aceasta posibilitate”, a declarat vicepremierul ungar, Semjn Zsolt.

Precum era de asteptat, omologul sau, Marko Bela sustine legea dublei cetatenii pentru ungurii din Romania. ”Am discutat si problema dublei cetatenii care, in unele tari, a starnit interes deosebit, respectiv tensiuni in ceea ce priveste Romania. Dupa cum stiti, noi, Guvernul Romaniei, am primit fara orice discutii si dispute introducerea unei metode care, de fapt, a fost deja introdusa de Romania in legatura cu cetatenii Republicii Moldova”, a declarat Marko.

Masura privind acordarea dublei cetatenii, decisa de Parlamentul ungar la finele lunii mai, priveste circa 3,5 milioane de etnici maghiari, cea mai mare parte traind in Romania si Slovacia, dar si in Serbia, Croatia, Ucraina sau chiar Austria. Maghiarii sunt in numar mare in Romania si Slovacia. In Slovacia, ei reprezinta 10% din cei 5,4 milioane de locuitori. Premierul slovac Robert Fico a calificat proiectul drept "o amenintare de securitate" si a avertizat ca tara sa s-ar putea plange la OSCE. Ambasadorul slovac in Ungaria a fost rechemat in tara saptamana trecuta pentru consultari.

Ce facilitati ai daca esti ungur in Romania?

Citeste si:
Ungurii au mințit? FRF a întrebat UEFA. Răspunsul: „Considerăm că...
Ungurii au mințit? FRF a...

De-a lungul anilor, comunitatea maghiara, cu ajutorul micutelor partide politice, a reusit sa obtina o serie de privilegii, care uneori sunt cu mult mai presus decat cele acordate romanilor si chiar mai mult, de multe ori incalca Constitutia Romaniei.

Pe langa faptul ca minoritatea maghiara este privilegiata financiar, primind atat ajutoare din partea statului roman, cat si din partea celui ungar, in unele cazuri, iar politicienii din UDMR s-au asigurat ca scolile din Transilvania sa fie bilingve, in asa-zisul “Tinut Secuiesc” un cetatean de origine romana nu poate obtine un loc de munca intr-o institutie publica decat daca stie si limba maghiara.

Revenind la subiectul scolilor si a sectiilor speciale pentru maghiari, atat in licee cat si in facultati, daca media minima de admitere la un profil cum ar fi matematica-informatica pentru elevii romani este de aproximativ 9,5, la sectia maghiara cu aceeasi specializare, elevii pot intra si cu media 5. Aceeasi metoda se aplica la facultati.

Citeste si:
Hollande vrea retragerea cetateniei franceze in cazul teroristilor...
Hollande vrea retragerea...

Ceea ce insa politicienii nu vad este ca in Romania comunitatea maghiara si cea romana convietuiesc in deplina armonie, atata timp cat politicile nu intervin pentru a strarni reactii extremiste, cum ar fi instigarile la violenta prin proclamarea autonomiei sau alte actiuni similare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.