Parlamentul Ungariei a votat, miercuri, cu 344 de voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 5 abtineri legea privind obtinerea cetateniei ungare de catre maghiarii care locuiesc in afara hotarelor. In replica, Guvernul de la Bratislava a aprobat miercuri un proiect de lege prin care slovacii de origine maghiara care cer cetatenie ungara o pierd automat pe cea slovaca, a declarat un purtator de cuvant al executivului.

Potrivit site-ului ungar de stiri www.index.hu, legea prevede ca o persoana poate obtine cetatenia ungara daca are un stramos care a fost cetatean ungar sau daca demonstreaza provenienta ungara si certifica faptul ca are cunostinte ale limbii maghiare, transmite corespondentul NewsIn.

Legea introduce asadar posibilitatea obtinerii cetateniei ungare chiar si in cazul in care o persoana nu are domiciliu pe teritoriul tarii. Noul act normativ nu da drept de vot si nici dreptul de a beneficia de sistemul social si de pensii din Ungaria.

Printre cele trei persoane care au votat impotriva proiectului de lege se numara si fostul premier ungar Gyurcsány Ferenc, care inca din 2004 - cand Uniunea Maghiarilor de Pretutindeni a pus pe tapet problema acordarii dublei cetatenii - s-a impotrivit vehement, Guvernul condus de el opunandu-se in contextul organizarii unui referendum pe aceasta tema in data de 5 decembrie 2004.

Totodata, Parlamentul Ungariei a votat si ca seful statului sa promulge legea in regim de urgenta.

Bratislava propune retragerea cetateniei slovace celor care o cer pe cea ungara

Masura intervine dupa ce Parlamentul ungar a aprobat legea privind obtinerea cetateniei ungare de catre maghiarii care locuiesc in afara hotarelor, relateaza DPA.

Premierul slovac Robert Fico i-a cerut marti premierului ungar desemnat, Viktor Orban, sa opreasca procesul legislativ, "in conditiile in care dubla cetatenie contravine organizatiilor internationale". El a avertizat din nou ca, daca Parlamentul ungar va adopta legea, Slovacia va da un raspuns dur. "Revizionismul si nationalismul ungar au devenit politicile oficiale la Budapesta", adaugat el.

Parlamentul slovac a adoptat o rezolutie in care a calificat eventuala decizie a legislativului ungar unilaterala si inacceptabila.

Citeste si:
Cîțu: Dacă totul merge bine, ar trebui să avem un buget aprobat...
Cîțu: Dacă totul merge bine,...

Ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak a discutat marti seara, la Haga, acest subiect cu comisarul OSCE pentru minoritati etnice, Knut Vollebaek. Dupa reuniune, Vcomisarul OSCE pentru minoritati etnice a incurajat Slovacia si Ungaria sa organizeze discutii bilaterale in acest dosar. Comisarul a precizat ca va vizita Ungaria imediat ce va fi instalat noul cabinet, iar Lajcak s-a declarat satisfacut de discutii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.