Presedintele slovac Ivan Gasparovici a promulgat luni legea care le permite autoritatilor sa retraga cetatenia slovacilor care o cer pe cea ungara, relateaza Deutsche Welle.

Legea intervine in replica la o norma adoptata saptamana trecuta de Parlamentului ungar, care faciliteaza accesul maghiarilor din tarile invecinate la cetatenie ungara. Masura a suscitat vehemente reactii nationaliste in Slovacia, generand temeri legate de o extindere a unor astfel de replici in toata regiunea.

Potrivit site-ului ungar de stiri www.index.hu, legea prevede ca o persoana poate obtine cetatenia ungara daca are un stramos care a fost cetatean ungar sau daca demonstreaza provenienta ungara si certifica faptul ca are cunostinte ale limbii maghiare.

Norma introduce asadar posibilitatea obtinerii cetateniei ungare chiar si in cazul in care o persoana nu are domiciliu pe teritoriul tarii. Noul act normativ nu da drept de vot si nici dreptul de a beneficia de sistemul social si de pensii din Ungaria.

Masura decisa de Parlamentul ungar priveste circa 3,5 milioane de etnici maghiari, cea mai mare parte traind in Romania si Slovacia, dar si in Serbia, Croatia, Ucraina sau chiar Austria. Intr-adevar, in 1920, Tratatul de la Trianon amputa Ungaria invinsa in Primul Razboi Mondial de doua treimi din teritoriul ei, in profitul vecinilor sai, potrivit Deutsche Welle.

Cititi si: Dubla cetatenie pentru maghiari?

Primarul din Sf.Gheorghe incurajeaza maghiarii sa obtina si cetatenia ungara


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.