Slovacia a luat foc dupa ce Fidesz a depus in Parlament o propunere de lege privitoare la dubla cetatenie pentru maghiari.

Partidul Fidesz a depus luni in Parlament propunerea de lege privitoare la dubla cetatenie pentru maghiarii din tarile vecine, relateaza presa ungara. Fidesz vrea ca textul sa intre in vigoare la 20 august, ziua nationala.

Masura vizeaza 3,5 milioane de maghiari din tarile vecine Ungariei. Maghiarii sunt in numar mare in Romania si Slovacia. In Slovacia, ei reprezinta 10% din cei 5,4 milioane de locuitori, relateaza NewsIn.

Slovacia reactioneaza vehement

Propunerea partidului conservator ungar Fidesz privind acordarea de cetatenie maghiarilor din strainatate a provocat o polemica in Slovacia, care a amenintat cu masuri dure, conform EUobserver.

Astfel, Guvernul de la Bratislava a avertizat ca le va retrage cetatenia slovaca celor care aplica pentru pasaport ungar.

Guvernul Fidesz considera proiectul de lege privind acordarea de cetatenie maghiarilor care locuiesc in tarile invecinate o prioritate in special din motive simbolice. Dar subiectul provoaca tensiuni. In conditiile in care "Ungaria Mare", adica teritoriul tarii inainte de Tratatul de la Trianon, este una dintre armele retorice cele mai eficiente ale partidului de extrema-dreapta Jobbik, Fidesz a pus proiectul pe agenda noului Parlament.
Guvernul slovac a condamnat imediat planul, evocand temeri privind securitatea nationala.

Dupa ce Janos Martonyi, viitorul ministru ungar de externe, a prezentat planul de a acorda dubla cetatenie maghiarilor, in cursul unei reuniuni cu seful diplomatiei slovace, Miroslav Lajcak, Bratislava si-a rechemat ambasadorul de la Budapesta pentru consultari. Potrivit purtatorului de cuvant al lui lajcak, Martonyi a refuzat sa discute subiectul.

De asemenea, premierul slovac Robert Fico a anuntat ca va prezent un proiect de lege prin care toti cei care cer cetateni ungara o vor pierde pe cea slovaca. Insa aceasta masura ar putea contraveni legislatiei europene, potrivit unor experti.

Dintre celelalte sase tari cu care se invecineaza Ungaria, Austria si Slovenia nu au reactionat inca la propunerea Fidesz. Romania, Croatia si Serbia permit oficial dubla cetatenie. Ucraina nu, dar aceasta prevedere legala este ignorata, circa 80% - 90% dintre membrii Radei avand un al doilea pasaport.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.