Testul nuclear al Coreei de Nord, care a provocat indignarea tuturor actorilor internationali, aduce in prim-plan "butoiul de pulbere" existent la ora actuala in Asia de Est, ce poate avea consecinte mult mai grave, chiar un posibil razboi nuclear.

Ce stim despre capacitatea nucleara a Coreei de Nord?


Deja este a doua oara, dupa octombrie 2006, cand Phenianul provoaca toate regulile internationale. Intrebarea cheie este totusi cata forta are Coreea de Nord sa-si lanseze dispozitivele nucleare. Analistii credeau pana astazi ca puterea nucleara a acestei tari nu este atat de mare, insa acesta vizune incepe sa se schimbe, in conditiile in care Phenianul a sustinut ca are indeajuns plutoniu pentru patru sau cinci focoase, relateaza cotidianul britanic The Guardian.

Explozie nucleara in Coreea de Nord

Presedintele Agentiei Internationale de Energie Atomica, Mohamed ElBaradei, a spus recent ca este un fapt ca statul are arme nucleare. Tehnologia privind rachetele s-a imbunatatit si, daca racheta Taepodong-2, testata in octombrie 2006, poate ajunge pana in Alaska, in acest moment se crede ca tara dispune de rachete care pot ajunge si mai departe.

Testul nuclear a demonstrat ca tarisoara comunista din peninsula de pe coasta de sud-est a Asiei poate avea o putere nucleara asemanatoare cu India si Pakistan.


Cat de periculos este acest test?


Testul de luni a fost mult mai plin de succes decat celalalt din 2006. Rusia a estimat ca intensitatea zguduirii pamantului a fost de 20 de ori mai mare ca atunci, cam de 20 kilotone. Agentia de presa a Coreei de Nord a descris testul ca "un nivel nou de putere exploziva si tehnologie". Majoritatea expertilor sunt ingrijorati de transferul de tehnologie si de cat de sofisticat este arsenalul, in conditiile in care accesul la toate datele despre puterea nucleara a Coreei de Nord este extrem redus.

Dispozitivul testat luni de Phenian a avut o forta echivalenta bombei de la Nagasaki


Atentia lui Obama, scopul testului?


Testul Coreei de Nord: O tentativa de a-i forta mana lui Obama sau un act de bravada?

Scopul testului s-a dovedit a nu fi doar imbunatatirea tehnologiei, ci fortarea presedintelui american, Barack Obama, de a include pe agenda sa situatia Coreei de Nord. "Obiectivul strategic al Coreei de Nord nu s-a schimbat. Ne dorim sa castigam atentia administratiei Obama si sa-l fortam sa puna problema Coreei de Nord pe agenda", a declarat pentru Reuters Xu Guangyu, din cadrul Asociatiei de Control al Armelor si Dezarmare. Practic, acest stat doreste sa fie recunoscut de SUA ca fiind o putere nucleara.

De asemenea, testul nuclear face parte dintr-o strategie veche, pe termen lung, care exista din anii '80. Acesta presupune fortarea Statelor unite sa negocieze un tratat de pace (primul armistitiu intre cele doua state a avut loc la sfarsitul razboiului din Coreea din 1953), garantii de securitate si un ajutor economic, potrivit cotidianului francez Le Monde.

Regimul de la Phenian este pregatit oricand sa negocieze cu SUA, atata vreme cat nu este obligat sa renunte la arsenalul nuclear.

Un ultim acord a avut loc in februarie 2007 intre sase state (SUA, China, Rusia, Japonia sic eel doua Corei), insa suspiciunea referitoare la latura terorista a Coreei de Nord din partea SUA a nemultumit Phenianul.

Dupa ce a ajuns la putere, Barack Obama nu a facut nicio propunere noua Coreei de Nord, ceea ce a facut Phenianul sa se impacienteze si sa acuze noua administratie de la Casa Alba de "politica ostila".


Ce ar trebui facut?

In ciuda tuturor actiunilor privind o noua rezolutie, Consiliul de Securitate al ONU* poate face foarte putin sa condamne testul. El poate doar sa inaspreasca sanctiunile care exista deja, mai ales ca Rusia si China nu doresc sa accepte noi masuri.

Obama califica ambitiile nucleare ale Phenianului drept o amenintare

Potrivit Reuters, citat de NewsIn, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat deja testul nuclear nord-coreean de luni, dar comunitatea internationala nu mai are prea multe optiuni privind sanctiunile pe care poate sa le impuna acestui stat, deja sarac si izolat. In acest moment, nu mai poate fi vorba decat de noi sanctiuni comerciale, cat si de aplicarea lor stricta de catre China.

Pana acum printre sanctiunile adoptate se numara: Rezolutia 1718 a Consiliului de Securitate al ONU, din 2006, care impune sanctiuni financiare si privind armamentul pentru Coreea de Nord si interzice si vanzarea de bunuri de lux catre Phenian si Rezolutia 1695 a Consiliului de Securitate al ONU, din iulie 2006, care interzice tranzactiile cu materiale si tehnologie, precum si oferirea de resurse financiare pe care Coreea de Nord le-ar putea folosi in programul sau de armament de distrugere in masa.

De asemenea, trezoreria americana le interzice companiilor din Statele Unite sa faca tranzactii cu unele entitati nord-coreene sau care sa implice vase nord-coreene, iar importurile de bunuri fabricate in Coreea de Nord necesita aprobare. La randul ei, Japonia interzice importurile din Coreea de Nord precum si ancorarea vaselor nord-coreene in porturile sale. In cadrul rezolutiei Consiliului de Securitate care interzice comertul cu bunuri de lux, Japonia mai interzice vanzarea de carne de vita, caviar, ton sau masini, motociclete si camere foto si video scumpe.

Moscova: ONU va adopta o rezolutie severa vizand Phenianul

Astfel, in realitate, o condamnare diplomatica asupra Coreei de Nord nu va avea niciun efect.


Ce va face China, principalul aliat?


Coreea de Nord este un aliat cheie al Chinei. De aceea, acesta din urma nu a ripostat de multe ori cand a fost vorba de comportamentul anti-diplomatic al Phenianului. Beijingul foloseste acest mic stat comunist ca "zona-tampon" si chiar ca scut impotriva extinderii influentei SUA. Aceasta ar fi cauza pentru care este exclusa o interventie militara in zona, deoarece China nu ar permite niciodata trupe americane la granitele ei.

Conform cotidianului The Independent, Beijingul doreste sa aduca Phenianul in discutiile si negocierile cu puterile regionale. In schimbul renuntarii de catre acesta din urma la armele nucleare, China i-ar oferi Coreei de Nord ajutor masiv si finalul statutului sau de "stat-paria".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.