Consiliul de Securitate al ONU va adopta o rezolutie severa impotriva Phenianului, pentru ca reputatia sa este in joc, a declarat o sursa din Ministerul rus de Externe, citata de Reuters.

"Reactia trebuie sa fie suficient de serioasa, pentru ca autoritatea Consiliului de Securitate este in joc", a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului pentru Interfax. "Adoptarea unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU este, probabil, de neevitat", a adaugat el.

Potrivit AFP, oficialul a precizat, insa, ca ONU nu va izola regimul comunist. "Nu este vorba de o blocada, de izolare sau de cordoane sanitare", a adaugat el. "Usa negocierilor trebuie sa ramana deschisa", potrivit aceleiasi surse, relateaza NewsIn.

Analistii spuneau luni ca Beijingul probabil nu va sustine sanctiuni aspre ca parte a unei noi rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU. Ca membru permanent al Consiliului, China se poate opune unei astfel de rezolutii.

Insa, dupa reuniunea de urgenta de luni, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat luni noul test nuclear realizat de Coreea de Nord si a decis pregatirea unei rezolutii care sa contina noi sanctiuni vizand Phenianul.

Coreea de Nord a anuntat luni ca a desfasurat, cu succes, un nou test nuclear. Majoritatea capitalelor din lume au condamnat demersul, calificandu-l drept o incalcare a Rezolutiei 1718 a Consiliului de Securitate. Acest text, adoptat in octombrie 2006, dupa un prim test, ii interzice Phenianului orice noul test nuclear sau tir de racheta.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat in 13 aprilie un tir balistic efectuat in 5 aprilie de catre Coreea de Nord si a inasprit regimul de sanctiuni adoptat in 2006. Acestea constau in inghetarea activelor financiare din strainatate apartinand unui numar de trei companii nord-coreene, printre care o banca, si ale fililalelor lor pentru implicarea lor in activitatile balistice ale Phenianului.

In replica la aceasta condamnare si la aceste masuri, Phenianul a anuntat ca se retrage din negocierile in sase (Rusia, cele doua Corei, Statele Unite, Japonia si China), ca isi inceteaza cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si ca isi reactiveaza instalatiile nucleare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.