Dispozitivul nuclear testat luni de Coreea de Nord a avut o forta echivalenta cu cea a bombei lansata de americani asupra orasului Nagasaki, in 9 august 1945, care s-a soldat cu 70.000 de morti si de patru ori mai mare decat cel din 2006.

"Activitatea seismina detectata astazi (luni - n.red.) a avut o magnitudine de 5,3, in conditiile in care la testul precedent a fost de 4,9", a declarat Yasuo Sekita, un oficial din Agentia de meteorologie japoneza, care se ocupa si de inregistrarea seismelor, relateaza AFP, conform NewsIn.

"Puterea unui seism se dubleaza la o diferenta de 0,2 grade magnitudine", ceea ce inseamna ca energia degajata la testul de luni "a fost de patru ori mai mare decat cea de la testul precedent", a adaugat el.

Potrivit presei ruse, citata de agentia japoneza Jiji, forta dispozitivului testat luni este echivalenta cu cea a bombei lansata de americani asupra orasului Nagasaki, in 9 august 1945, care s-a soldat cu 70.000 de morti.

Coreea de Nord a anuntat ca testul sau nuclear a fost un succes si ca s-a derulat "la un nivel superior in termeni de putere exploziva si de control al acestei tehnologii" fata de precedentul.

Agentia meteorologica a anuntat ca a detectat activitate seismica timp de circa 45 de secunde luni, la ora locala 9.54 (3.54 ora Romaniei), in nord-estul Coreei de Nord.

Puterea testului nuclear nord-coreean a fost intre 10 si 20 de kilotone, au anuntat luni agentiile ruse de presa, citand Ministerul rus al Apararii. O kilotona este echivalenta cu 1.000 de tone de TNT.

Sanctiunile internationale impuse Coreei de Nord

Coreea de Nord a fost condamnata pana in prezent prin doua rezolutii ONU, iar testul nuclear anuntat de ea reprezinta, de fapt, o noua etapa in criza atomica in care este implicata acesta de sase ani.

La 15 iulie 2006, Consiliul de Securitate al ONU adopta in unanimitate rezolutia 1695 ce condamna Coreea de Nord pentru testarea unei rachete la 5 iulie. Rezolutia include masuri de constrangere pentru Phenian, care lansase sapte rachete, printre care o Taepodong-2, ce, teoretic, ar putea atinge teritoriul american.

Pe 14 octombrie 2006, Consiliul de Securitate adopta in unanimitate rezolutia 1718 ce sanctioneaza testul nuclear nord-coreean din 9 octombrie. Textul cere Phenianului "sa se abtina de la orice nou test nuclear sau tir cu racheta balistica".

De asemenea, fostul presedinte George W. Bush anunta in iunie 2008 ridicarea sanctiunilor bilaterale impuse din 1950 impotriva acestei tari conform Legii privitoare la comertul cu inamicul, ce limita schimburile comerciale cu statele ostile SUA.

Japonia impune si ea propriile sanctiuni economice, dupa testul nuclear din 9 octombrie 2006. Tokyo ameninta cu inasprirea lor in cazul incalcarii rezolutiilor ONU. Printre noile sanctiuni avute in vedere figureaza oprirea tuturor exporturilor nipone spre Coreea de Nord, intensificarea controalelor asupra transferurilor de bani intre cele doua state si interzicerea accesului in Japonia pentru nord-coreeni.

Pe 13 aprilie 2009, ONU condamna testul cu o racheta cu raza lunga de actiune, la 5 aprilie, si consolideaza regimul de sanctiuni aflat deja in vigoare impotriva acestei tari din 2006, intr-o declaratie care este totusi lipsita de caracterul constrangator al unei rezolutii.

Coreea de Nord a avertizat SUA in legatura cu testul nuclear

Coreea de Nord a avertizat in prealabil Statele Unite in legatura cu testul nuclear de luni, a declarat un consilier prezidential sud-coreean, citat de Reuters.

Presa oficiala de la Phenian a anuntat luni ca a fost desfasurat cu succes un test nuclear, in pofida sanctiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU.

"A existat un avertisment in avans catre Statele Unite", a declarat un oficial din administratia prezidentiala, contactat telefonic.
El nu a putut preciza daca Washingtonul a transmis informatia aliatilor sai din regiune sau daca Phenianul a avertizat si alte guverne.
Presedintele american Barack Obama a declarat ca ambitiile nucleare ale Coreei de Nord reprezinta o "amenintare pentru pace" si a cerut "o actiune din partea comunitatii internationale".

Coreea de Nord a lansat luni si trei rachete cu raza scurta de actiune

Coreea de Nord a lansat si trei rachete cu raza scurta de actiune, potrivit agentiei de presa sud-coreeana Yonhap, transmite AFP.

Regimul comunist a testat o racheta sol-aer cu o raza de actiune de 130 de kilometri, lansata de la Musudan-ri, dupa care a mai lansat doua rachete cu raza scurta de actiune, potrivit surselor citate de agentie.

Musudan-ri este o baza situata pe coasta de nord-est a Coreei de Nord, de unde a fost lansata si o racheta cu raza lunga de actune, de tip Taepodong-2, in 5 aprilie.

Coreea de Nord "a desfasurat cu succes un nou test nuclear subteran in 25 mai, in cadrul masurilor destinate consolidarii capacitatii sale de disuasiune nucleara", transmite agentia nord-coreeana KCNA. Testul ar fi fost mai puternic decat primul, efectuat in octombrie 2006 si care a provocat o criza internationala.

In replica la o condamnare ONU, Coreea de Nord a anuntat in 14 aprilie ca se retrage din negocierile in sase (cele doua Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia si China), isi inceteaza cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si isi reactiveaza instalatiile nucleare. Coreea de Nord a amenintat de asemenea, la sfarsitul lunii aprilie, ca va efectua un nou test nuclear si a cerut ca Natiunile Unite sa ii prezinte scuze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.