Presedintele american Barack Obama a declarat luni ca ambitiile nucleare ale Coreei de Nord reprezinta o "amenintare pentru pace" si a cerut "o actiune din partea comunitatii internationale", relateaza AFP.

"Aceste actiuni, desi nu reprezinta o surpriza, tinand cont de declaratiile si de actiunile lor pana in prezent, reprezinta un subiect grav de ingrijorare pentru toata tara", a subliniat presedintele Obama intr-o declaratie scrisa, relateaza AFP, conform NewsIn.

"Coreea de Nord provoaca direct si cu imprudenta comunitatea internationala. Comportamentul Coreei de Nord alimenteaza tensiunile si submineaza stabilitatea in Asia de Nord-Est", a precizat el, citat de Reuters.

"Tentativele Coreei de Nord de a dezvolta arme nucleare, si programul sau de rachete balistice, reprezinta o amenintare pentru pacea si securitatea internationale", a adaugat el. "Amenintarea reprezentata de activitatile Coreei de Nord necesita o actiune din partea comunitatii internationale", a subliniat presedintele american.

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgenta luni, la 20.00 GMT (23.00 ora Romaniei) in acest dosar, a anuntat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Coreea de Nord "a desfasurat cu succes un nou test nuclear subteran in 25 mai, in cadrul masurilor destinate consolidarii capacitatii sale de disuasiune nucleara", a anuntat agentia nord-coreeana KCNA. "Testul va contribui la garantarea suveranitatii noastre, socialismului, pacii si securitatii in Peninsula Coreea si in regiune", a adaugat agentia, care nu a furnizat detalii despre locul unde a avut loc testul.

Potrivit KCNA, testul a fost mai puternic decat primul, efectuat in octombrie 2006 si care a provocat o criza internationala.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat in 13 aprilie un tir de racheta balistica efectuat in 5 aprilie de Coreea de Nord si a intarit regimul de sanctiuni aplicat acestei tari din 2006. In replica la aceasta condamnare, Coreea de Nord a anuntat in 14 aprilie ca se retrage din negocierile in sase (cele doua Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia si China), isi inceteaza cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si isi reactiveaza instalatiile nucleare. Coreea de Nord a amenintat de asemenea, la sfarsitul lunii aprilie, ca va efectua un nou test nuclear si a cerut ca Natiunile Unite sa ii prezinte scuze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.