Mii de tineri manifestanti au luat cu asalt marti si miercuri Presedintia si Parlamentul de la Chisinau, protestatarii contestand victoria comunistilor la alegerile legislative.

Romania, acuzata de implicare: Chisinaul il declara persona non grata pe ambasadorul roman si reintroduce regimul vizelor

Moldova se confrunta de trei zile cu o serie de manifestatii violente la Chisinau, care au culminat marti cu devastarea Parlamentului si a sediului Presedintiei. Mii de tineri contesta victoria comunistilor la alegerile legislative de duminica.

Strazile din Chisinau erau aproape goale miercuri dimineata, dupa ce fortele de ordine au preluat controlul in cursul noptii la cladirile luate cu asalt de manifestantii anticomunisti, relateaza AFP. Parlamentul, devastat marti, era incercuit de un cordon de politisti. Camioanele ridicau mobilele calcinate aruncate in strada, ca si cioburile si hartiile arse. Pe coloanele de la intrare, manifestantii au desenat un ciocan si o secera incrucisate. Aproape toate ferestrele sunt sparte. La fel si la presedintie si in fata sediului guvernului, unde presedintele comunist Vladimir Voronin s-a refugiat in cursul serii de marti.

'S-a tras cu gloante oarbe, daca va fi nevoie, se vor folosi si gloante adevarate'

193 de protestatari au fost arestati la Chisinau, printre care si opt minori

Mii de protestari anticomunisti au preluat marti controlul asupra Presedintiei si Parlamentului. Politia s-a retras din ambele cladiri, iar parti ale acestora au fost incendiate si devastate. Manifestantii au scris sloganuri anticomuniste pe pereti si au arborat drapele romanesc si al UE pe sediul Presedintiei.

Potrivit televiziunii nationale moldovene, o femeie a murit asfixiata in cladirea Parlamentului, incendiata in timpul zilei de marti, aceasta fiind prima victima a evenimentelor de la Chisinau.

Prima revolutie web 2.0: Protestele de la Chisinau, LIVE pe internet

Exclusiv: Tinerii din R. Moldova, despre proteste: 'Lumea nu este inconstienta'

Presedintele comunist Vladimir Voronin, al carui partid a castigat duminica alegerile, a afirmat ca scopul manifestantilor este de a destabiliza Republica Moldova, fosta republica sovietica invecinata cu Romania si Ucraina. Un oficial din Partidul Comunist, Mark Tkaciuk, a denuntat chiar "o tentativa de lovitura de stat".

Desi politia a folosit grenade lacrimogene si tunuri cu apa, manifestantii anticomunisti, in majoritate tineri, au reusit sa intre in sediile Presedintiei si Parlamentului. Unii au iesit cu piese de mobilier pe care le-au incendiat in strada. Altii au arborat un drapel in culorile Uniunii Europene pe acoperisul Presedintiei.

Manifestantii au aruncat cu pietre in cladirea Presedintiei, spargand ferestre si scandand "Jos comunismul" si "Cerem o noua numarare a voturilor". Altii scandau "Libertate", "Vrem sa fim in Europa", "Suntem romani" si aveau afise cu textul "Mai bine mort decat comunist".

"Peste 30 de raniti au fost adusi la noi. Sunt politisti si tineri dintre manifestanti. Au diverse traumatisme, exista raniti grav", a declarat medicul-sef al Spitalului de Urgenta de la Chisinau, Gheorghi Ciobanu.
Un jurnalist al AFP a vazut cel putin zece politisti raniti.

Mii de manifestanti au blocat circulatia pe principala artera a orasului, Stefan cel Mare, si au protestat in fata sediilor Guvernului si Comisiei Electorale Centrale.

"Au fost in jur de 50 mii de persoane, o parte din care insa nu au prea demonstrat discernamant. In timp ce unii protestau foarte pasnic in PMAN, o alta parte, dirijata de provocatori au devastat cladirile parlamentului si a presidentiei", se arata pe site-ul www.curaj.net, care cere moldovenilor sa spuna NU acestei lovituri de stat fasciste. "Eu ii chem pe toti oamenii cu convingerii cu adevarat democratice si progresiste sa vina devreme maine dimineata in centru pentru a i se opune acestei lovituri de stat fasciste! Nu le putem permite unor tineri dezorientati, manipulati si platiti de niste oligarhi ultra-bogati si criminali sa rastoarne rezultatele alegerilor democratice si sa instaureze o dictatura reactionara, terorista si pro-NATO! SAY NO TO FASCISM!", anunta curaj.net.

"Manifestatiile vor continua pana cand va fi fixata data noilor alegeri", a declarat primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca, vicepresedintele Partidului Liberal, de opozitie. "Am sesizat organizatiile internationale, cerandu-le sa nu recunoasca rezultatele alegerilor", a continuat Chirtoaca, afirmand ca scrutinul a fost falsificat. "Exista oameni care pot depune marturie ca unii au votat de doua ori, ca mortii au luat parte la vot", a mai spus primarul Chisinaului.

Protestele incepute de luni, au devenit marti extrem de virulente. Tinerii moldoveni s-au mobilizat impotriva regimului Voronin prin internet si prin SMS si au promis ca vor iesi si astazi in strada. Cele trei partide liberale de opozitiei si-au chemat sustinatorii in Piata Marii Adunari Nationale, unde marti dimineata fusese autorizat sa se desfasoare un miting, si le-au spus ca actiunile violente care au avut loc ulterior - incendierea sediilor Presedintiei si Parlamentului, ciocniri cu politia soldate cu raniti - sunt provocari ale regimului presedintelui comunist Vladimir Voronin, al carui mandat a expirat marti.

Partidul Comunistilor a obtinut 50% din voturi la alegerile legislative de duminica, cu mult in fata Partidului Liberal (12,78%) si Partidului Liberal-Democrat (12,26%).

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a apreciat ca scrutinul a respectate, in ansamblu, normele internationale.

Rusia s-a declarat imediat "ingrijorata" de violentele "provocate", vazand in ele o amenintare pentru "viitorul sistemului politic si al tarii". Seful diplomatiei europene Javier Solana a cerut "tuturor partilor sa nu cedeze violentei".

Liderii celor trei formatiuni liberale de opozitie care au intrat in Parlament in urma alegerilor din 5 aprilie, soldate cu o victorie categorica a comunistilor, au propus semnarea unei declaratii comune prin care sa ceara Comisiei Electorale Centrale anularea alegerilor.

Manifestatii anticomuniste au avut loc marti si la Ungheni si Balti, doua orase importante ale Republicii Moldova, unde tinerii au iesit in strada pentru a acuza de asemenea, fraudarea alegerilor.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon s-a declarat preocupat de manifestatiile violente care au avut loc in R. Moldova dupa victoria in alegeri a comunistilor. Oficialul ONU "este convins ca dezacordurile cu privire la rezultatele alegerilor trebuie sa fie rezolvate prin mijloace pasnice si cere tuturor partilor sa se abtina de la a recurge la violenta si sa restaureze calmul".


Imagini video de la proteste


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.