Zeci de mii de moldoveni s-au ridicat ieri impotriva regimului lui Voronin, cerand o noua sesiune de alegeri, corecte, care sa oglindeasca adevaratele lor preferinte electorale.

"Oamenii care protesteaza cer anularea alegerilor si un nou tur de alegeri, deoarece cele de pe 5 aprilie au fost fraudate si acest lucru se poate verifica", a declarat pentru 9AM, Oleg Brega, ziarist al publicatiei Jurnal de Chisinau, fondator al Organizatiei Nonguvernamentale din Republica Moldova Hyde Park si administrator al portalui web de libera exprimare www.curaj.net.

Potrivit lui Oleg Brega, Romania poate sa ajute la imbunatatirea situatiei din Republica Moldova prin condamnarea lipsei de transparenta, prin deblocarea granitelor, prin oferirea in conditii mai usoare a cetateniei romane. "Exista prea multe bariere in obtinerea cetateniei romane. Romania, de teama coruptilor, nu actioneaza in vederea comunicarii situatiei din Moldova", a explicat Brega, care a adaugat ca totul este controlat in tara lui.

Proteste in strada la Chisinau. Zeci de mii de tineri striga 'Jos Comunistii!'

Oleg sustine ca Uniunea Europeana ar fi trebuit sa fie mai categorica la alegeri si sa trimita observatori mai responsabili, nu misiuni care nu au monitorizat alegerile cum trebuie.

"Alegerile au fost fraudate. O gramada de persoane decedate au fost incluse pe listele de vot. Au existat copii de 12 ani care au votat, cat si oameni care au votat de doua ori flosindu-se de buletine expirate si acte militare", a precizat Irina Chirica, voluntar al Asociatiei Hyde Park.

"Lumea nu este inconstienta, iar Partidul Comunist ar fi obtinut cel mult 30% la alegeri daca acestea s-ar fi desfasurat corect", a explicat Irina, care a subliniat faptul ca un observator international care sta 30 de minute intr-o sectie de vot nu poate sa surprinda toate neregularitatile.

Brega a sustinut spusele Irinei, comentand ca "este strigator la cer" sa crezi ca procentul obtinut la alegeri de comunisti este cel real, avand in vedere ca in sondaje erau cotati cu maxim 36%.

Tot Irina ne-a povestit despre modul cum au inceput aceste proteste. Totul a pornit de la un grup mic de initiatori, printre care si jurnalistul Oleg Brega si fratele sau, Ghenadie Brega, editor al portalului de libera exprimare www.curaj.net si fost presedinte al Hyde Park, care au strans luni mai multi oameni pentru a cere, intr-un protest pasnic, anularea alegerilor. Aceasta initiativa a pornit insa un adevarat val de proteste marti.

"Noi, societatea civila si jurnalistii liberi, suntem constant hartuiti de autoritati, dar acesta nu este un lucru nou, ci dureaza de mult timp", a precizat Oleg Brega, care a mai spus ca politistii "provoaca oamenii la ura" tot timpul.

MAE va respinge orice atitudine provocatoare din partea Republicii Moldova la adresa Romaniei exprimata in acest context.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat urmareste cu atentie si cu preocupare situatia din Republica Moldova, in urma evolutiilor inregistrate in cursul zilei de marti, cat si ca nu va raspunde la niciun fel de provocare, arata un comunicat.

De asemenea, MAE adauga ca pozitia Uniunii Europene exprimata de Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa si Securitate Comuna, Javier Solana, in ceea ce priveste situatia de la Chisinau, si face apel la toate partile implicate in actiunile din Republica Moldova sa nu cedeze violentei si provocarilor.

MAE a atras atentia ca violentele impotriva institutiilor statului nu pot fi acceptate si a subliniat ca este foarte importanta respectarea drepturilor inalienabile de intrunire libera si de manifestare pasnica a cetatenilor.

MAE a mai precizat ferm ca la fel de importante sunt respectarea principiului statului de drept, in acelasi timp cu respectarea drepturilor omului.

Corlatean: Dreptul de a exprima o opinie este unul democratic

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, a declarat marti, ca reactie la violentele de la Chisinau, ca dreptul de a protesta este unul democratic si a precizat ca organismul parlamentar pe care-l conduce va face o evaluare rapida a situatiei.

"Dreptul la exprimarea unei opinii, la a protesta, este un drept garantat in orice legislatie a unui stat democratic. Suntem preocupati de ceea ce se intampla acolo, de faptul ca lucrurile pot degenera. Se vorbeste deja de victime, deci urmarim cu mare atentie ce se intampla acolo", a afirmat Corlatean.

Si liderii opozitiei solicita anularea alegerilor din 5 aprilie

Liderii celor trei formatiuni liberale de opozitie care au intrat in Parlament in urma alegerilor din 5 aprilie, soldate cu o victorie categorica a comunistilor, au propus semnarea unei declaratii comune prin care sa ceara Comisiei Electorale Centrale anularea alegerilor, arata NewsIn.

Cele trei partide liberale de opozitiei si-au chemat sustinatorii in Piata Marii Adunari Nationale, unde marti dimineata fusese autorizat sa se desfasoare un miting, si le-au spus ca actiunile violente care au avut loc ulterior - incendierea sediilor Presedintiei si Parlamentului, ciocniri cu politia soldate cu raniti - sunt provocari ale regimului presedintelui comunist Vladimir Voronin, al carui mandat a expirat marti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.