Dupa protestele in masa de la Chisinau, in cadrul carora au fost expuse lozinci privind unificarea Romaniei cu Moldova, Chisinaul a decis ieri introducerea regimului de vize pentru Romania. Tot miercuri, Republica Moldova l-a declarat persona non grata pe ambasadorul roman la Chisinau.

Potrivit MAE, vizele obligatorii pentru cetatenii romani vor fi introduse incepand de astazi.

"Noi am decis sa introducem regimul de vize cu Romania. Mai mult, ambasadorul Romaniei in Moldova a fost declarat persona non grata", a declarat presedintele moldovean Vladimir Voronin la intreverea de miercuri de la Guvern.

Ce pozitie ar trebui sa adopte Romania fata de manifestatiile din Republica Moldova si fata de acuzatiile care i se aduc de catre presedintele Vladimir Voronin? Spune-ti parerea pe Forum!

"Romania este implicata in toate aceste procese, insa rabdarea are limitele ei. Ii cunoastem pe autorii acestor evenimente, dar, in parte, ei au fugit", a precizat Voronin, care a mai spus ca "sponsorii cei mai bogati" ai tulburarilor de la Chisinau au parasit tara si ca au fost arestati 118 organizatori ai violentelor.

"Influenta Romaniei este simtita foarte serios si se simte mana serviciilor secrete", a adaugat Voronin. Printre organizatorii evenimentelor el a numit "agentii economici cu capital penal, fosti politicieni care doreau din nou sa ajunga la putere, precum si cei care nu au reusit sa ajunga in Parlament".

Seful statului moldovean, al carui mandat a expirat marti, a avertizat ca autoritatile Moldovei vor aplica forta in cazul in care se vor repeta evenimentele de marti de la Chisinau, cand protestele opozitiei s-au transformat in dezordine in masa. Vladimir Voronin a adaugat ca i-a avertizat pe liderii din opozitie despre consecintele posibile. "Am incercat sa nu admit varsarea de sange in astfel de situatii in anii '89 si '91, cand am fost ministrul afacerilor interne. Insa ieri am fost la limita, cand a fost necesar sa iau o decizie in acest sens. In continuare pot fi adoptate masuri corespunzatoate, daca evenimentele se vor repeta. Puterea are dreptul sa le adopte conform legii", a declarat presedintele la intrevederea de la Guvern la care presa a fost invitata selectiv.

Practic, prin masura reintroducerii vizelor, Republica Moldova denunta un acord in acest pe care il semnase cu Uniunea Europeana la sfarsitul anului 2007. Masura este insa unilaterala si nu este urmata de niciun act formal, au declarat surse de la Chisinau. Masura vine pe fondul inchiderii punctelor de trecere vamala, constatata practic inca de marti seara.

La sfarsitul anului 2007, Comisia Europeana si Chisinaul au semnat un acord care prevede facilitarea regimului vizelor in spatiul Uniunii Europene pentru cetatenii moldoveni, prin acest document Chisinaul obligandu-se sa ridice regimul vizelor pentru toate statele UE, inclusiv pentru cele doua nou intrate, Romania si Bulgaria. Documentul prevedea, de asemenea, posibilitatea ca Romania sa acorde gratis vize pentru cetatenii Republicii Moldova. Acordul de facilitare a vizelor prevede eliberarea vizei in maxim zece zile pentru toti cetatenii Republicii Moldova, perioada care poate fi extinsa pana la 30 de zile, si doar in doua zile in regim de urgenta. Pentru cetatenii moldoveni se mentine pretul de 35 de euro la taxa pentru eliberarea vizei, fata de 60 euro pentru alte state. In acelasi timp, acordul prevede posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa nu perceapa taxe pentru procesarea cererilor de viza nationala de scurta durata pentru cetatenii Republicii.

Gratie acordului, sunt eliberate gratis vize pentru un numar semnificativ de categorii de cetateni - copii, studenti, tineri pana la 18 ani, reprezentanti ai societatii civile, jurnalisti, participanti la activitati culturale si sportive, soferi internationali, pensionari, etc. Mai mult, pentru aceste categorii de persoane, inclusiv oameni de afaceri, au fost simplifcate documentele necesare a fi prezentate in cazul solicitarii vizelor. De asemenea, persoanele care calatoresc sistematic pe teritoriul statelor UE vor putea beneficia de vize cu intrare multipla, cu un termen de valabilitate extins (1-5 ani), fiind aplicat principiul "bona fidae".

Moldova liberalizase deja regimul obligativitatii vizelor pentru cetatenii Uniunii Europene, dar introdusese obligativitatea vizelor pentru Romania ca masura de reciprocitate, dupa ce Bucurestiul a fost nevoit sa impuna vize moldovenilor ca o preconditie inainte de aderarea la UE.

Rusia sustine R. Moldova

Si ministerul rus de Externe a declarat miercuri ca revoltele de la Chisinau sunt un complot menit sa submineze suveranitatea fostei republici sovietice si a acuzat fortele care favorizeaza unirea cu Romania.

"Judecand dupa sloganurile strigate in piata, dupa steagurile Romaniei din mainile organizatorilor acestor actiuni, scopul lor este sa discrediteze rezultatele obtinute in consolidarea suveranitatii R.Moldova", se arata intr-un comunicat al ministerului rus de Externe.

"Ministerul rus de Externe spera ca ratiunea va invinge, ordinea publica si constitutionala va fi reinstaurata in urmatoarele zile si alegerea cetatenilor din R.Moldova va fi confirmata de toate fortele politice responsabile", mai precizeaza comunicatului.

De asemenea, ziarul pro-Kremlin Izvestia se intreaba daca "Va deveni Moldova romaneasca?", afirmand ca, in cazul in care castigatorii alegerilor vor fi rasturnati de la putere prin forța, aceasta va fi o adevarata lovitura de stat, uzurparea puterii de catre nationalisti. Si in acest caz nu exista nicio certitudine ca Moldova isi va pastra granitele oficiale din prezent, conchide Izvestia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.