In conditiile in care site-urile de stiri din Republica Moldova sunt blocate, iar presa oficiala transmite informatii distorsionate, retelele de socializare online raman printre putinele surse care ne tin la curent cu evenimentele de la Chisinau.
De pe Twitter aflam ultimele detalii despre evenimentele din Republica Moldova: "Membrii Guvernului au anuntat ca vor ramane in cladirea Executivului toata noaptea", "Protestatarii se raspandesc. Totul este calm acum in Chisinau, Moldova", "Postul public de televiziune din Moldova arata revoltele, dar ii demonizeaza pe protestatari", "ATENTIE!!!!!! se incearca prezentarea revolutionarilor ca niste salbatici pentru a justifica interventia armatei" si mesajele curg de la secunda la secunda.

Pe agentia oficiala de presa a Rep. Moldova realitatea este insa alta. Autoritatile de la Chisinau incearca sa dea alte conotatii evenimentelor, numindu-i pe protestatari "huligani". "La Chisinau, in piata din fata resedintei de lucru a Presedintelui, unde se dezlantuie faradelegile opozitiei, s-au inregistrat victime", relateaza agentia de stiri newsmoldova.md.

Pe bloguri sunt insa publicate imagini care rascolesc amintirile Revolutiei romane din 1989. Putem vedea pe site-uri ca www.turcanu.net, zzzop.wordpress.com, icehot.wordpress.com ca altercatiile dintre protestatri si fortele de ordine sunt intr-adevar foarte dure. Vedem tineri care flutura steagul Romaniei si al Uniunii Europene. Pe YouTube se vorbeste despre o "Revolutie", iar tinerii sunt incurajati sa protesteze si sa capteze imagini de la evenimentele care au loc in Chisinau: “Filmati tot ce prindeti! Au loc clipe istorice...”, spune un utilizator, intr-un comentariu pe YouTube.

De asememenea, site-ul curaj.net, administrat de catre un grup de tineri aflati la originea organizarii protestelor din Chisinau, ne tine la curent cu ultimele informatii pe care le publica presa de opozitie din Republica Moldova.

Redactorii publicatiei The Telegraph subliniaza importanta internetului ca forma de comunicare si de incurajare a protestelor din Moldova, intr-un articol intitulat "Studentii moldoveni folosesc Twitter pentru a rasturna presidentia". Organizatorii revoltelor de astazi au folosit reteaua Twitter pentru a impulsiona actiunea in directia protestelor impotriva victoriei Comunistilor, arata publicatia britanica.

Si site-ul Liberal Democrat Voice publica un comentariu in care arata cum protestatarii si observatorii folosesc Twitter-ul pentru relatari promte din timpul evenimentelor, ceea ce demonstreaza noi pradigme sociale unde mijloacele de comunicare in masa isi demonstreaza forta extraordinara de a mobilize si de a se opune pozitiilor oficiale.

Zvonuri in timpuri de revolutie, via Twitter

AFP: Tinerii de la Chisinau fac 'revolutie' prin internet


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.