Platformele de socializare, blogurile si SMS-urile au jucat un rol foarte important in organizarea revoltelor anticomuniste care reunesc mii de tineri incepand de luni in Republica Moldova, relateaza AFP.

Aparent, manifestatiile impotriva victoriei comunistilor la alegerile legislative de duminica, la care au participat pana la 15.000 de persoane, au izbucnit spontan in centrul Chisinaului, dupa ce opozantii au lansat o campanie prin SMS. Serghei Muntean, un manifestant in varsta de 22 de ani, a declarat pentru AFP ca mobilizarea a inceput dupa ce mai multe persoane au primit SMS-uri in care scria: "Veniti sa luptati impotriva comunistilor in piata Guvernului. Transmiteti acest mesaj mai departe".

Retelele de telefonie mobila au fost intrerupte in mai multe randuri marti, cand protestele au inceput sa degenereze si dupa ce manifestantii au atacat cladirea Parlamentului. Dar operatorii de telefonie mobila contactati de AFP au explicat ca aceste pene sunt provocate de supraaglomerarea retelelor, provocata de faptul ca numeroase persoane s-au reunit in centrul Chisinaului. Ei au dat asigurari ca nu au existat intreruperi deliberate pentru a sabota manifestatiile.

Protestatarii au folosit si internetul - blogurile si platformele de socializare Twitter si Facebook - pentru a difuza stirile, ocolind canalele obisnuite care sunt controlate de Guvern, potrivit opozantilor.

"
Chisinaul este inconjurat de trupe. Oamenii manifesteaza. Statele Unite au anuntat ca alegerile au respectat normele. Nu este bine", scria, miercuri, un utilizator de Twitter. Comentariile de pe Twitter privind manifestatiile pot fi citite scriind #pman, de la numele pietei centrale din Chisinau, Piata Marii Adunari Nationale.

Potrivit NewsIn, si pe Facebook a fost creat un astfel de grup, sub numele "Jos comunistii!", ce numara in prezent circa 500 de membri.

O comisie de activisti, numita "Sunt un anticomunist!", a fost liderul miscarii, a carei amploare a surprins atat Guvernul cat si partidele traditionale de opozitie. "Folosind internetul, am reusit sa strangem 15.000 de persoane in piata in cateva minute. Niciun alt partid nu poate sa se laude cu astfel de rezultate", a declarat unul dintre liderii comisiei, Natalia Morar.

Potrivit mai multor analisti politici, comisia a avut de castigat de pe urma nemultumirii tinerilor din Republica Moldova, cea mai saraca tara din Europa. "Acest mic grup de militanti nu se astepta ca zeci de mii de persoane sa le raspunda la apel", explica Oazu Nantoi, directorul Institutului de politica publica si vicepresedintele Partidului Democratic din Republica Moldova. "Nu existau lideri politici pe site, nu existau purtatori de cuvant, niciun mijloc de a organiza aceasta multime de oameni", a adaugat el.
La apel au raspuns inclusiv tineri de 13-14 ani, ceea ce scoate in evidenta o prapastie intre generatii, intre tineri si pensionari. Majoritatea acestora din urma sustin guvernul comunist al presedintelui Vladimir Voronin.

"Nu vrem ca pensionarii sa ne hotarasca soarta", a declarat duminica Nicolae Damaschin, in varsta de 31 de ani, de la Chisinau, dupa ce a votat pentru Democratii Liberali, partid de opozitie. El a spus ca a participat la o actiune prin SMS numita "Ascunde pasaportul bunicii tale", care consta in a indemna tinerii sa impiedice persoanele in varsta sa voteze, ascunzandu-le actele de identitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.