Daca pana acum le pretuiam pentru ca erau sursa noastra de oxigen, acum mai avem un motiv sa iubim plantele: ne pot salva vietile.
Desi pare incredibil, cercetatorii au realizat in laborator plante care pot detecta bombele, proteinele lor schimbandu-si culoarea in prezenta a anumite chimicale, prezente in explozibil Implicatiile studiului sunt lesne de inteles, acestea putand fi plasate la punctele de control din aeroport , teroristii putand fi impiedicati sa se apropie cu orice fel de material explozibil si evenimente ca cel care a avut loc recent in aeroportul din Moscova putand find evitate.

Poate va intrebati cum este acest lucru posibil? Receptorii proteinelor din ADN-ul plantelor raspund in mod natural la stimulii amenintatori, emitand un soi de chimicale denumite terpenoizi, pentru a excita cuticulele frunzelor, care-si schimba automat culoarea. Aceasta reactie defensiva a fost analizata amanuntit de catre biologul Universitatii din Colorado, June Medford, in colaborare cu Pentagonul.

"Plantele nu pot fugi sau ascunde de amenintare", a declarat Profesorul Medford, citat de DailyMail, adaugand ca "acestea si-au dezvoltat sisteme de detectare si raspuns la tot ceea ce le inconjoara".

Cercetatorii au creat un program computerizat pentru a manipula mecanismul de aparare naturala a plantelor, invatandu-le receptorii sa raspunda in acelasi mod chimicalelor continute de explozibili, cum le raspund "amenintarilor" din aer sau apa poluata. Acesti receptori, re-creati pe calculator au fost modificati pentru a functiona la plante si targetati pe celulele plantelor, pentru ca acestea sa recunoasca poluantii sau explozibilii din aer sau din solul aflat in vecinatatea lor. Plantele detecteaza substanta si activeaza un semnal interior care le face sa-si piarda culoarea verde, frunzele colorandu-se in alb. Aceste abilitati de identificare a bombelor pot functiona chiar mai bine decat abilitatile cainilor.

Citeste si:
5 sugestii pentru un mediu casnic sănătos și relaxant
5 sugestii pentru un mediu...

Acest experiment poate fi implementat in orice fel de planta si poate detecta mai multi poluanti in acelasi timp, iar schimbarile la nivelul plantelor pot fi detectate de asemenea si cu ajutorul satelitilor. Profesul Medfor si echipa sa au primit o bursa de cercetare pe 3 ani, in valoare de 7.9 milioande de dolari de la Agentia de Aparare si Reducere a amenintarilor SUA, pentru a aduce aceasta cercetare in "lumea reala".




  • Noul sistem de alerta terorista din SUA ofera informatii inclusiv despre masurile ce trebuie luate

Statele Unite au anuntat joi ca sistemul de alerta terorista pe baza de culori, instituit dupa 11 septembrie, va fi inlocuit progresiv, incepand de la sfarsitul lui aprilie, prin mesaje care ofera informatii despre natura amenintarilor si masurile ce trebuie luate, scrie MEDIAFAX.

Codul de culori a fost lansat in 2002 de presedintele George W. Bush si functioneaza in baza unei palete de culori mergand de la verde (amenintare slaba) la rosu (alerta maxima). Criticii sustin ca acesta lasa tara in stare de alerta permanenta fara a oferi informatii despre natura amenintarilor.

Citeste si:
Rusia se confruntă cu stocuri insuficiente. Pentagonul: Pare să...
Rusia se confruntă cu stocuri...

"Noul sistem este conceput pe o baza clara si simpla: cand apare o amenintare credibila, va vom spune si va vom aduce toate informatiile pentru a putea face ceea ce este necesar ca sa ramaneti in siguranta" a declarat secretarul pentru Securitate Interna, Janet Napolitano, la prezentarea noului dispozitiv la universitatea George Washington.

Viitorul sistem va fi format din doua mesaje diferite, "amenintare iminenta" sau "amenintare ridicata", va furniza un "rezumat concis al potentialei amenintari" si va recomanda eventual "unele masuri" ce trebuie luate, a detaliat Napolitano. Mesajele de alerta vor avea, de asemenea, "o durata determinata", contrar dispozitivului precedent, a adaugat ea.

In functie de natura amenintarilor, alertele vor putea fi tintite si vizate, de exemplu, numai de agentiile guvernamentale, fortele de ordine sau intreprinderi. Potrivit codului de culori, nivelul amenintarilor a oscilat din 2002 intre galben (semnificativ) si portocaliu (ridicat), fara sa scada vreodata la verde sau albastru (moderat).

Citeste si:
Zelenski i-a cerut lui Biden să desemneze Rusia „stat sponsor al...
Volodimir Zelenski i-a cerut...

Acesta a atins nivelul rosu o singura data, respectiv la 10 august 2006, dupa descoperirea unui complot al Al-Qaida impotriva liniilor aeriene transatlantice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.