Nivelul ridicat de Omega 3, in general, regasit in peste, cum ar fi somon, ton, pastrav sau sardine, poate avea efecte extrem de pozitive asupra auzului. Studiile au relevat ca sansele de scadere a auzului adultilor care au consumat peste de doua ori pe saptamana au scazut cu 42% fata de cei care nu consuma acest produs. Cercetatorii sustin ca acest lucru li se datoreaza grasimilor Omega 3 care contribuie la consolidarea vaselor de sange din sistemul senzorial al urechii.
Rezistenta urechii interne poate creste daca se consuma regulat alimente bogate in zinc. Printre acestea se numara: ciocolata neagra, semintele de dovleac si susan, stridiile, lintea, fasolea, iaurtul.
Magneziul poate fi asimilat din banane, cartofi, broccoli, anghinare, nuci, avocado, ciocolata, peste, lactate, busuioc, coriandru. Consumat in cantitati optime, magneziul poate ajuta, printre altele, la mentinerea functiilor auditive intr-o stare foarte buna.
Similar antioxidantilor, Vitamina C tine radicalii liberi sub control, reducand riscul aparitiei infectiilor la nivelul urechii. Printre sursele importante de Vitamina C se numara: citricele (lamai, portocale, grepfruit), papaya, coacazele, capsunile, ardeiul gras, varza.
Este cunoscut faptul ca alimente ca pestele, ouale, ciupercile, laptele, contin Vitamina D, insa putini realizeaza diferenta care se poate inregistra in ceea ce priveste calitatea auzului in conditiile in care aceste alimente sunt consumate in mod echilibrat.
Vitamina E nu numai contribuie la consolidarea sistemul imunitar, ci ajuta si la prevenirea unuia dintre cele mai importante simturi: auzul. Aceasta se regaseste in mai multe alimente dupa cum urmeaza: migdale, avocado, broccoli, patrunjel, papaya, seminte crude de floarea sorelui, susan si dovleac, dar nu numai.
Antioxidantii si acidul folic
1/7
Un aport regulat de antioxidanti, in special in forma de acid folic frecvent intalnit in spanac, sparanghel, fasole, broccoli, oua, ficat sau nuci, poate reduce riscul de pierdere a auzului cu pana la 20%. Antioxidantii reduc numarul de radicali liberi, care pot deteriora tesutul nervos al urechii interne.
Exista o varietate de moduri prin care se poate pastra un auz sanatos si, asemenea celorlalate organe, auzului ii trebuie conferit tratamentul adecvat. Protejarea urechii de expunerea la zgomote periculoase, precum si mentinerea infectiilor la distanta sunt fundamentale. In egala masura, un stil de viata sanatos, activitatea fizica si o dieta echilibrata contribuie cu succes la combaterea pierderii auzului. Audicus.com si thehearingclinicuk.co.uk mentioneaza cateva alimente care ajuta acest organ.