Vineri 13 este considerată a fi o zi ghinionistă potrivit superstițiilor ce bântuie de ani de zile. Numărul 13 mereu a fost considerat un număr ghinionist, fiind cunoscut ca numărul Satanei. Însă unii oameni cred cu tărie că vineri 13 este o zi care le aduce nenoroc în viață. Dar care este originea superstiției și de unde a pornit această poveste a ghinionului.

Numărul 13. Când de mult cred oamenii în superstiția acestui număr

Numărul 13 și zilele de vineri sunt ghinioniste în viziunea multor persoane, însă combinația dintre cele două este fatală pentru rațiunea multora.Unii oameni aleg să nu facă nimic, să nu iasă din case și să își anuleze planurile în această zi. Majoritatea oamenilor sunt de părere că ghinionul numărului 13 vine din Biblie.

Se spune că Iuda, care l-a trădat pe Isus, a fost al 13-lea oaspete care s-a alăturat la Cina cea de Taină. Până și astăzi se consideră cu ghinion al 13-lea scaun, a 13-a persoană la masă sau orice altceva legat de numărul 13. În prezent, unele hotele nu au camera 13, unele clădiri înalte „nu au” un etaj 13, trecându-se de la 12 la 14. De asemenea, există și companii aeriene care au scos de la locuri rândul 13.

Ziua de vineri, considerată zi cu ghinion

Din cele mai vechi timpuri, ziua de vineri a fost considerată cea mai ghinionistă zi a săptămânii. În Poveștile de la Canterbury ale lui Geoffrey Chaucer, scrise în secolul al XIV-lea, acesta spune „și într-o vineri a căzut asupra noastră toată această nenorocire”. În Marea Britanie, vinerea era cunoscută drept „Ziua Spânzuratului”, deoarece în aceste zile erau spâzurați cei condamnați la moarte.

Vinerea Mare, ziua răstignirii lui Isus Hristos, este considerată singura vineri care nu aduce ghinionul. Cei care s-au născut de Vinerea Mare se spune că au noroc. în timp ce marinarii, care sunt extrem de superstițioși, își încep călătoriile mai lungi sau mai importante în Vinerea Mare.

Citeste si:
Ce superstiții are Simona Halep, înainte de a intra pe teren: „Așa...
Ce superstiții are Simona...

Vineri 13. Cea mai ghinionistă combinație

Superstiția cu privire la vineri 13 este ceva mai recentă, de aproximativ 100 de ani. Există până și un cuvânt special pentru frica de vineri 13, paraskevidekatriaphobia. Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13, însă poate să apară și de trei ori în același an. De exemplu, în 2015, data de 13 în ziua de vineri a picat în februarie, martie și noiembrie.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Ianuarie 2023 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.