Deși în ultimele zile am primit speranță că va ninge măcar de Crăciun, dat fiind că în multe zone din țară, inclusiv în Capitală, omătul și-a făcut prezența, nu vom avea parte de un Crăciun ca în povești nici în acest an, nu din punct de vedere meteorologic. Climatologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au anunțat că temperaturile urmează să crească surprinzător de mult chiar în zilele de sărbătoare.

ANM: Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion

„Temperaturi maxime mai ridicate, între 4 și 14 grade, pentru ziua de Crăciun. Este posibil să asistăm și la înregistrarea unor temperaturi puțin mai ridicate decât aceste 14 grade, pentru ca, ulterior, după Crăciun, să existe o tendință treptată de scădere a temperaturilor. Cel puțin asta se conturează în momentul de față", a spus Gabriela Băncilă, director ANM, la Digi24.

„Există destul de multe discordanțe, în unele perioade, între prognozele pe care le propun materialele pe care le folosim. O astfel de instabilitate există în soluțiile de prognoză pentru perioada dintre Crăciun și Revelion. Tendința aceasta ar fi de menținere, în primă fază, a unor temperaturi mai ridicate decât în mod normal, pentru ca ușor-ușor acestea să scadă", a mai spus meteorologul.

De Crăciun, vremea va fi ca de Paște

„Vom ajunge să vorbim despre temperaturi normale, cu aproape 10 grade mai coborâte decât cele pe care le vom înregistra în perioada Crăciunului și care ne duc cu gândul, mai degrabă, la o zi de Paște, de sfârșit de martie – început de aprilie", a adăugat Gabriela Băncilă.

Despre starea vremii de Sărbători a vorbit și Elena Mateescu, directorul ANM. „Tendința unui regim de temperaturi mai ridicat decât în mod obișnuit se menține și în săptămâna 19-26 decembrie, fiind vorba despre valori de temperaturi și abateri termice pozitive, în special în regiunile centrale și mai ales în zonele montane.

Nu în ultimul rând, chiar și în săptămâna 26 decembrie - 2 ianuarie, tendința mediilor valorilor de temperaturi vor fi, în majoritatea regiunilor, ușor peste cele specifice pentru această săptămână”, a precizat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 13 - 26 februarie 2023. Când vine primăvara
Prognoza meteo ANM 13 - 26...

„Importante sunt, de asemenea, şi abaterile termice, cele mai mari fiind de așteptat în zonele intracarpatice, ceea ce poate însemna că temperaturile mai calde vor aduce, cu siguranță, o probabilitate mai ridicată să înregistrăm precipitații predominant sub formă de ploaie", a conchis Elena Mateescu, director general ANM, în intervenția sa de la Antena CNN.

Vremea în fiecare regiune a țării

În Banat, valorile termice se vor situa în jurul celor normale în primele două zile din interval, apoi vor creşte treptat până la finalul primei săptămâni, când vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod normal. Astfel, mediile maximelor se vor situa între două şi 12 grade, însă ulterior vor scădea din nou până în jurul a şase grade. Minimele vor urma acelaşi proces, vor creşte de la -4 grade până la patru grade, mediat regional, şi vor coborî în a doua săptămână la zero grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi redusă până în data de 24 decembrie, apoi acestea îşi vor face apariţia pe areale mici aproape în toate zilele ce preced acestei date.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

În Crişana, vremea normală termic la începutul intervalului va marca un proces de încălzire până în data de 24 decembrie, însă se va răci din nou după data de 26 decembrie. În aceste condiţii, mediile maximelor vor fi de la trei până la 10 grade şi vor scădea ulterior spre patru grade. Regimul termic nocturn va debuta sub mediile caracteristice perioadei, cu valori de -4 grade, după care va avea un parcurs de creştere spre medii de patru grade în primul weekend şi va scădea treptat în a doua săptămână, la -2 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi relativ ridicată după data de 24 decembrie.

În Transilvania, în prima săptămână de prognoză, vremea va marca un proces de încălzire treptată, astfel că maximele se vor situa, în medie, între 0 şi 8 grade, dar în a doua săptămână se va răci, mediile maximelor coborând spre trei grade. Regimul termic nocturn va fi unul scăzut, sub cel caracteristic perioadei şi chiar sub limita gerului în depresiuni până în data de 23 decembrie, apoi va avea variaţii între -4 şi două grade, mediat regional. Precipitaţiile nu vor fi prezente între 19 şi 24 decembrie, dar sporadic şi pe alocuri îşi vor putea face apariţia în următoarele zile.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

În Maramureş, vremea se va încălzi treptat în prima săptămână a intervalului, iar temperaturile maxime vor avea medii de la două la 10 grade, însă ulterior va intra într-un proces de răcire, cu maxime ce vor tinde spre două grade, mediat regional. Nopţile vor fi reci la început, cu valori mediate între -6 şi -8 grade, dar din data de 21 decembrie se va încălzi în toată regiunea, condiţii în care, în intervalul 22 – 29 decembrie, minimele se vor situa între medii de -2 şi patru grade. Până la finalul intervalului, valorile termice nocturne vor coborî spre -2 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi scăzută până în data de 23 decembrie, iar după aceasta, va mai creşte uşor şi vor fi posibile precipitaţii pe arii restrânse.

Citeste si:
Crăciunul românilor în numere
Crăciunul românilor în numere

În Moldova, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice perioadei în prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime de 3 – 4 grade, după care vor fi în creştere şi vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu cea mai ridicată medie a maximelor pe 24 şi 25 decembrie, de 10 – 12 grade. Ulterior, spre finalul intervalului, acestea vor fi în scădere şi se vor apropia de cele normale pentru această dată.

Temperaturile minime vor oscila, de la valori apropiate de cele specifice în primele două nopţi, cu medii între -6 şi -4 grade, la valori peste cele normale, îndeosebi în nopţile de 25 – 26 decembrie, când mediile minimelor vor fi de două până la patru grade, urmând ca, spre sfârşitul intervalului, minimele să scadă uşor şi treptat până în jurul normelor specifice perioadei. După data de 23 decembrie, trecător vor fi posibile precipitaţii slabe, pe spaţii mici.

În Dobrogea, la începutul intervalului, media maximelor va fi oscila între două şi patru grade, iar minimele între -5 şi -2 grade, valori uşor mai coborâte decât cele specifice perioadei. În restul timpului vor fi temperaturi în general peste cele climatologic specifice lunii decembrie, iar cel mai cald va fi între 24 şi 26 decembrie, cu 10 – 12 grade, ziua, respectiv 4 – 6 grade, noaptea, valori mediate regional, urmând ca spre sfârşitul intervalului să se mai răcească uşor. Probabilitatea de precipitaţii slabe va fi mai ridicată în ultima săptămână din perioada analizată.

În Muntenia, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această dată la începutul intervalului, astfel că, în primele două zile, media maximelor va fi cuprinsă între două şi şase grade, iar cea a minimelor de la -6 la -4 grade. În restul timpului vor fi temperaturi, în general, peste cele climatologic specifice lunii decembrie, iar cel mai cald va fi între 24 şi 26 decembrie, cu 10 – 13 grade, pe timpul zilelor, şi de 2 – 4 grade, noaptea, mediat regional. Probabilitatea de precipitaţii slabe va fi mai ridicată în ultima săptămână a intervalului.

În Oltenia, în primele două zile ale intervalului, vor fi medii ale maximelor, de la un grad la patru grade, şi minimele între -8 şi -4 grade. În restul perioadei vor fi temperaturi, în general, peste cele climatologic specifice lunii decembrie. Cel mai cald va fi între 24 şi 26 decembrie, cu 9 – 14 grade, ziua, şi 0 – 4 grade noaptea. Până la sfârşitul intervalului de prognoză, valorile termice vor scădea uşor, urmând să se situeze, ca valori medii ale maximelor, în jurul a cinci grade, şi de -2 grade, ca minime. Probabilitatea pentru precipitaţii slabe va fi mai ridicată în prima zi din interval şi din nou în a doua săptămână a acestuia.

La munte, prima zi din interval va fi caracterizată de o vreme mai rece decât în mod normal pentru această perioadă, cu o medie a maximelor între -6 şi -2 grade, respectiv o medie a minimelor ce poate ajunge şi la -10 grade. Ulterior, valorile termice vor caracteriza, în general, o vreme mai caldă decât normalul perioadei, cu cele mai ridicate valori diurne în jurul datei de 21 decembrie, când vor fi medii ale maximelor de 7 – 9 grade. Cele mai ridicate valori nocturne se vor înregistra în apropierea zilei de 25 decembrie, când mediile minimelor vor ajunge la zero grade. Spre sfârşitul intervalului, valorile termice vor marca o scădere uşoară, mediile maximelor urmând a se situa, în ultimele trei zile, la -1 grad, în timp ce mediile minimelor se vor stabiliza la -6 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii slabe va fi mai ridicată după data de 23 decembrie, conform ANM.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Decembrie 2022 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.