Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis prognoza pentru weekendul 23 - 24 iulie. Specialiștii au emis un cod galben și un cod portocaliu de caniculă pentru mai multe județe din vestul și sudul teritoriului, unde există riscul izbucnirii unor incendii de pădure.

Prognoza meteo ANM pentru weekendul 23 - 24 iulie: vremea în România

Sâmbătă, 23 iulie, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 41 de grade Celsius. Pe litoral și la munte, valorile termice vor fi mai mici, în jur de 30 de grade Celsius. În jumătatea de nord, vremea va fi instabilă și apar averse cu tunete și fulgere. Duminică, 24 iulie, va fi o nouă zi cu disconfort termic ridicat în majoritatea zonelor țării.

Prognoza meteo ANM pentru weekendul 23 - 24 iulie: vremea în București

Sâmbătă, 23 iulie, în Capitală va fi și mai cald decât în timpul săptămânii. Temperatura maximă va atinge 38 de grade Celsius. Duminică, 24 iulie, mercurul din termometre se va apropia de 40 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critici de 80 de unități. De asemenea, duminică, spre seară, vremea va deveni instabilă, cu înnorări, averse și descărcări electrice.

Prognoza meteo ANM pentru weekendul 23 - 24 iulie: vremea la munte

La munte, în weekend, cerul va fi senin, iar după-amiaza vremea va deveni caldă. La altitudini mari, vântul va fi activ. Temperaturile pentru sâmbătă, 23 iulie, sunt:

  • Sinaia - 24
  • Predeal - 24
  • Păltiniș - 25
  • Stâna de Vale - 29

Prognoza meteo ANM pentru weekendul 23 - 24 iulie: vremea la mare

Vremea va fi caldă pe litoral, în weekend, cu temperaturi maxime cuprinse între 28 și 30 de grade Celsius. Duminică, 24 iulie, în schimb, după-amiaza, se va resimți căldura sufocantă. Tot atunci, s-ar putea să apară averse cu fenomene electrice, vijelii și grindină. Temperaturile pentru sâmbătă, 23 iulie, sunt următoarele:

  • Mamaia - 28
  • Costinești - 26
  • Vama Veche - 27
  • Gura Portiței - 27

Avertizare meteorologică ANM

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 22, 23 și 24 iulie
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului și hărții

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 13 - 26 februarie 2023. Când vine primăvara
Prognoza meteo ANM 13 - 26...

În următoarele zile, valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18...20 de grade.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat
Interval de valabilitate: 22 și 23 iulie
Zone afectate: conform textului și hărții

Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38...40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, potrivit ANM.

Citeste si:
ANM: Cod portocaliu și cod galben de ninsori și vreme rea pentru...
ANM: Cod portocaliu și cod...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.